fbpx ΟΟΣΑ: Η ύφεση θα φτάσει το 2020 έως 9,8% -Επείγει η μείωση των κόκκινων δανείων | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ

ΟΟΣΑ: Η ύφεση θα φτάσει το 2020 έως 9,8% -Επείγει η μείωση των κόκκινων δανείων

Κόσμος περπατά στον Εθνικό Κήπο
22|07|2020 | 12:01
Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Παππούς

Μπορεί η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα να μην έλαβε υπόψη τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο η έμφαση που δίνει στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων την καθιστά λίαν επίκαιρη.

Στην 135 σελίδων έκθεση του ο ΟΟΣΑ ξεκινά με τη διαπίστωση ότι ο κορωνοϊός άλλαξε και για την Ελλάδα όλα τα δεδομένα. Ως προς τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ, το πρώτο σενάριο, που βασίζεται στη λογική του ενός «χτυπήματος» από την πανδημία, προβλέπει ύφεση 8% με ανάκαμψη 4,5 το 2021, ενώ το δεύτερο σενάριο, ενός νέου κύματος πανδημίας, η ύφεση υπολογίζεται στο 9,8% με ανάκαμψη 2,1 το 2021. Συμπέρασμα; Ακόμα και στο «καλό» σενάριο, η ζημιά από την πανδημία δεν θα καλυφθεί στη διάρκεια του 2021, εκτίμηση που δεν δείχνει να αλλάζει ακόμα κι αν συνυπολογίσει κανείς τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού οι εκταμιεύσεις στην καλλίτερη περίπτωση θα ξεκινήσουν στα μισά της επόμενης χρονιάς.

Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις δείχνει η Εκθεση του ΟΟΣΑ- Τι συστήνει

Η «γεύση» που μένει, σε όποιον ανατρέξει στην Έκθεση, είναι ότι ο ΟΟΣΑ για μια ακόμα φορά ζητάει μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε τα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, να μετατραπούν σε άλματα. Με δεδομένο, δε, ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με χαμηλή παραγωγικότητα, ο Οργανισμός ζητάει επί της ουσίας τη στροφή σε ένα νέο μοντέλο, που προϋποθέτει, όμως, αυτονόητες, πλην όμως δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ απευθύνει συστάσεις για:

 1. μείωση του βάρους στην εργασία (εισφορές)
 2. αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μείωση φορολογικών συντελεστών
 3. βελτίωση της δημόσιας διοίκησης
 4. ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής- μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας
 5. ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης- κατάρτισης
 6. σύνδεση των συμβάσεων των καθηγητών (αναπληρωτών) με τις επιδόσεις τους ως κίνητρο βελτίωσης της ποιότητας διδασκαλίας
 7. αύξηση των δημοσίων επενδύσεων (δημόσιες μεταφορές, διαχείριση απορριμμάτων, καινοτομία)
 8. ψηφιακή διακυβέρνηση
 9. μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και του αναβαλλόμενου φόρου στους ισολογισμούς των τραπεζών
 10. επανεξέταση των διαφορών στη φορολογία των καυσίμων υπό «πράσινο» πρίσμα
 11. διασφάλιση «ισορροπίας» μεταξύ των δαπανών για συντάξεις και των δαπανών πρόνοιας για ανέργους και φτωχές οικογένειες,
 12. κωδικοποίηση νόμων και αποφάσεων
 13. άρση των διοικητικών εμποδίων για την άσκηση επαγγελμάτων, κλπ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, η εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2030 και 24,2 μονάδες ως το 2050. Στην περίπτωση που αυξηθεί και το εργατικό δυναμικό (ταχύτερη αύξηση πληθυσμού), τότε η θετική επίπτωση υπολογίζεται σε 7,1 και 35,6 μονάδες αντιστοίχως.

erevna-oosa.pdf

ΣΧΟΛΙΑ