ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,8% και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα -«Καμπανάκι» για πτωχεύσεις - iefimerida.gr

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,8% και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα -«Καμπανάκι» για πτωχεύσεις

Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Intime
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον ξαναπαίρνει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς, αν και σιγά-σιγά διαλύονται τα νέφη της αβεβαιότητας, η επιστροφή στα προ Covid επίπεδα δεν μοιάζει αρκετή για να απορροφήσει τους κραδασμούς της πανδημίας.

Στην Έκθεσή του για τις προοπτικές ανάκαμψης, ο ΟΟΣΑ ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% φέτος -δηλαδή κοντά στις επίσημες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών- και 5% το 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μια προσεκτική ματιά στις παραμέτρους του ΑΕΠ, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι αν και ο Οργανισμός «βλέπει» αύξηση των επενδύσεων, την περιορίζει στο 11,5% φέτος και κάνει λόγο για 20% την επόμενη χρονιά.

Επίσης, οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ δεν φαίνεται να συμμερίζονται την εκτίμηση ή προσδοκία του υπουργείου Οικονομικών ότι η συσσώρευση άνω των 20 δισ. ευρώ από αναβαλλόμενη κατανάλωση θα «πέσει» στην αγορά, υπολογίζοντας ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών δεν θα αυξηθεί παρά με μόλις 1,6%.

Από την άλλη μεριά, ο ΟΟΣΑ -που κάνει ευρεία αναφορά στα μέτρα στήριξης, που διπλασιάστηκαν την εφετινή χρονιά- δεν «βλέπει» τσουνάμι απολύσεων. Αντιθέτως, εκτιμά ότι η ανεργία, που συγκρατήθηκε το 2020 παρά το σοκ στην οικονομία, θα μειωθεί στο 15,9% φέτος και στο 15,6% του χρόνου. Θετική είναι και η πρόβλεψη για το χρέος, καθώς το «βλέπει» να αποκλιμακώνεται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες στη διετία 2021-2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα. Όπως παρατηρεί ο ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη θα «φρενάρει» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εάν οι εμβολιασμοί αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικοί στη διευκόλυνση των μετακινήσεων άρα και στην ενίσχυση του Τουρισμού. Επιπλέον, αν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συνεισφέρουν λιγότερο από το αναμενόμενο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι προοπτικές της ανάπτυξης και της απασχόλησης θα αποδειχθούν πιο «κοντές».

«Με δεδομένο ότι η ανάκαμψη στις υπηρεσίες εντάσεως εργασίας θα είναι μάλλον σταδιακή, η επαναστόχευση των μέτρων εισοδηματικής ενίσχυσης σε προγράμματα ενεργού απασχόλησης και κατάρτισης θα βοηθούσε έτσι ώστε να αποφευχθεί η άνοδος της φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των ανισοτήτων που μπορεί να προκαλέσει ή μάλλον να επιτείνει διεθνώς η πανδημία.

Το τελευταίο στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι ο ΟΟΣΑ κρούει και για την Ελλάδα τον κίνδυνο πτωχεύσεων, ειδικά αν έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, με συνέπεια τη διάβρωση της εμπιστοσύνης και τη χαριστική βολή στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Με αυτό το δεδομένο, ο ΟΟΣΑ συμπλέει με τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι για την εξυγίανση και την ισχυροποίηση των ισολογισμών των τραπεζών δεν αρκεί η παράταση του «Ηρακλή», αλλά απαιτούνται και μέτρα για τον αναβαλλόμενο φόρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ