Πώς ο κορωνοϊός ροκάνισε τα έσοδα του ποδοσφαίρου -Πόσα έχασαν οι μεγάλοι της Ευρώπης - iefimerida.gr

Πώς ο κορωνοϊός ροκάνισε τα έσοδα του ποδοσφαίρου -Πόσα έχασαν οι μεγάλοι της Ευρώπης

αγωνας
Premier League φωτογραφία apimages
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τα νούμερα ζαλίζουν. Τα έσοδα στην Premier League στο ποδόσφαιρο υπολογίζονται σε 257 εκ ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε ομάδα, οι αντίστοιχες εισπράξεις στο υποτιμημένο γαλλικό πρωτάθλημα φτάνουν στα 80 εκ ευρώ για κάθε σύλλογο, αλλά πρόκειται για τη σοβαρότερη ίσως κρίση και ο κορωνοϊός είναι ο καταλύτης.

Σύμφωνα με το 30ο Annual Review of Football Finance του Sports Business Group της Deloitte, η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου στο σύνολό της συρρικνώθηκε κατά 13% φτάνοντας τα $27,9 δισ. το 2019/20 (από $33 δισ. το 2018/19) ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου

Σε απόλυτους όρους, τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – τα οποία αντιπροσωπεύουν το 60% του μεριδίου της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου – υπέστησαν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα και είδαν τα συνολικά έσοδά τους να μειώνονται κατά 11% ($2,7 δισ.) στα $16,7 δισ. Προφανές είναι ότι αν οι “γίγαντες” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με το λίαν ελκυστικό προϊόν, υπέστησαν τέτοια ήττα, το δύσμοιρο ελληνικό πρωτάθλημα θα πρέπει να κλαίει με μαύρο δάκρυ.

Όπως ανέφερε η Deloitte τον Ιούνιο, τα έσοδα των συλλόγων της Premier League μειώθηκαν κατά 13% από $6,7 δισ. που ήταν το 2018/19 σε $5,7 δισ. το 2019/20, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη πτώση των συνολικών εσόδων στην ιστορία της Premier League. Παρ' όλα αυτά, από πλευράς εσόδων, η Premier League εξακολουθούσε να είναι 60% μεγαλύτερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της, τη Bundesliga, αν και αυτή η διαφορά μειώθηκε από 73% το 2018/19.

Λόγω των σχετικά σταθερών εξόδων των συλλόγων της Premier League καθώς και της μείωσης των εσόδων, τα λειτουργικά κέρδη εξαλείφθηκαν σχεδόν πλήρως. Η μέση αναλογία μισθολογικών εξόδων προς έσοδα των συλλόγων της Premier League επίσης αυξήθηκε, σημειώνοντας ένα ρεκόρ 73%. Η αύξηση των συνολικών ζημιών προ φόρων ήταν σημαντική, αγγίζοντας τα $1,2 δισ. το 2019/20, μια αύξηση που υπερβαίνει το $1 δισ. σε σύγκριση με το 2018/19, με 15 συλλόγους/ομίλους να αναφέρουν ζημίες προ φόρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γερμανική Bundesliga κατέγραψε τη μικρότερη μείωση (4%, $270εκ.) των συνολικών εσόδων της, καθώς η σεζόν ολοκληρώθηκε πριν από το τέλος του οικονομικού έτους ενόσω υπήρχαν μόνο λίγες οικονομικές επιστροφές στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Η Bundesliga κατέγραψε έσοδα $3,5 δισ. και αναδείχθηκε ως το δεύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με την καλύτερη οικονομική απόδοση το 2019/20 ξεπερνώντας τη La Liga ($3,4 δισ.) της οποίας τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8%. Εκτιμάται ότι η La Liga θα επανέλθει ως το δεύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τα υψηλότερα έσοδα το 2020/21.

Η Serie A της Ιταλίας, με έσοδα $2,3 δισ. (μια μείωση ύψους 18%) και η Ligue 1 της Γαλλίας (το μοναδικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από τα «μεγάλα πέντε» που διέκοψε τη σεζόν λόγω πανδημίας, με έσοδα $1,8 δισ. (μια μείωση ύψους 16%), συντέλεσαν στην καταγραφή των $16,7 δισ. εσόδων που συγκεντρώθηκαν από τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Σημειωτέον ότι ενώ τα συνολικά έσοδα των «πέντε μεγάλων» πρωταθλημάτων μειώθηκαν κατά 11% στα $16,7 δισ. το 2019/20, το συνολικό μισθολογικό κόστος παρέμεινε σταθερό.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα έσοδα της αγωνιστικής περιόδου κατά το οικονομικό έτος 2019/20 είναι σαφής, αλλά ο αντίκτυπος στις δύο μεγαλύτερες ροές εσόδων των «μεγάλων πέντε» πρωταθλημάτων, στην ραδιοτηλεοπτική μετάδοση (που αποτελεί το 51% των εσόδων των συλλόγων των «μεγάλων πέντε» πρωταθλημάτων) - και στις εμπορικές συμφωνίες (36%), παραμένει πιο αβέβαιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Sam Boor, Senior Manager του Sports Business Group της Deloitte, επισήμανε: «Από τότε που ο COVID-19 άλλαξε το τοπίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχουμε δει εξελίξεις στην αγορά των δικαιωμάτων αναμετάδοσης σε πολλά από τα «μεγάλα πέντε» πρωταθλήματα. Η Premier League επέλεξε να ανανεώσει τις συμφωνίες της με τους υφιστάμενους εγχώριους συνεργάτες και, σύμφωνα με πληροφορίες, με το ίδιο κόστος, ενώ η Serie A φέρεται ότι συμφώνησε την μείωση της αξίας κατά 5% στην καινούρια συμφωνία της. Άλλα πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ligue 1, επλήγησαν περισσότερο. Θα μάθουμε κατά τις επόμενες σεζόν αν αυτά τα παραδείγματα ανανεώσεων και μειώσεων είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει ή είναι προσωρινή» .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ