Ντέρμπι με τα τεχνικά κλιμάκια: Θέλουν αυστηρά κριτήρια για τις 12 δόσεις, φοβούνται τρύπα από τις 120 - iefimerida.gr

Ντέρμπι με τα τεχνικά κλιμάκια: Θέλουν αυστηρά κριτήρια για τις 12 δόσεις, φοβούνται τρύπα από τις 120

Κτίρια στην Αθήνα
Μέχρι και πώληση των ακινήτων για να εξοφληθούν τα χρέη, θέλουν οι τεχνοκράτες / Φωτογραφία: shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Μερικές συνήθειες- όπως οι εμμονές των ξένων τεχνοκρατών- δεν αλλάζουν ποτέ και κάπως έτσι οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για την αναμόρφωση της πάγιας ρύθμισης οφειλών και την αποτίμηση των 120 δόσεων, πάνε να εξελιχθούν σε… φαρ ουέστ.

«Να πουλήσουν ακίνητα να ξεχρεώσουν», είναι η ψυχρή λογική των τεχνικών κλιμακίων, που σύμφωνα με πληροφορίες επιμένουν στο να υιοθετηθούν πολύ αυστηρά κριτήρια για να μπορεί κανείς να υπαχθεί εφεξής στην πάγια ρύθμιση οφειλών, δηλαδή στα χρέη που δημιουργούνται από την αρχή του έτους. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 σε 24 για οφειλές από τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις π.χ. από φόρο εισοδήματος κι από 24 σε 48 για οφειλές από έκτακτες υποχρεώσεις π.χ. φόρο κληρονομιάς. Προκειμένου, δε, να καμφθούν οι ενστάσεις των Θεσμών, η ελληνική πλευρά προτείνει να θεσμοθετηθούν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τις 120 δόσεις, εφόσον κάποιος θέλει να ρυθμίσει τα νέα χρέη σε πάνω από 12 δόσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λένε οι ξένοι; Δεν έχουν ουσιαστικά αντιρρήσεις να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, αλλά επιμένουν να υιοθετηθούν όχι μόνο αυστηρά εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, ακόμα και για όσους ρυθμίζουν έως 12 δόσεις! Επί της ουσίας ζητάνε κριτήρια «συνολικού πλούτου», ενώ τώρα η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση είναι χαλαρή, αφού ο αριθμός των 12 δόσεων κρίνεται ούτως ή άλλως περιορισμένος. Για την ελληνική πλευρά μια τέτοια προσέγγιση είναι καταστροφική, αφού είναι προφανές ότι αν κλείσουν οι πόρτες της πάγιας ρύθμισης, η εξυπηρέτηση των 120 δόσεων θα καταστεί αυτομάτως προβληματική, με δεδομένο ότι αναγκαία συνθήκη για να διατηρήσει κανείς τις 120 δόσεις είναι να εξυπηρετεί όλες τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

120 δόσεις: «Βλέπουν» ζημιά 200 εκ. ευρώ στις Βρυξέλλες

Ακόμα πιο άγρια είναι η κόντρα για την αποτίμηση των 120 δόσεων, αφού ειδικοί τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες, εφοδιασμένοι με στοιχεία και υπολογισμούς σε excel, επιμένουν ότι ο Προϋπολογισμός θα χάσει την επόμενη χρονιά περίπου 200 εκατ. Ευρώ.

Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι χιλιάδες οφειλέτες, που είχαν μπει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, έχουν μεταπηδήσει στις 120 δόσεις, απλώνοντας έτσι τις πληρωμές σε ορίζοντα ως 10 ετών. Το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι περισσότεροι από όσους είχαν ρυθμίσει πέρσι τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση, έχουν ήδη εξοφλήσει ή απομένουν ελάχιστα, άρα ακόμα κι αν μεταπήδησαν στις 120 δόσεις, η ζημιά για τον Προϋπολογισμό είναι αμελητέα. Επιπλέον, οι Έλληνες τεχνοκράτες επισημαίνουν ότι χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι, που δεν θα ρύθμιζαν παλιά χρέη, πλέον μπαίνουν και ξεκινούν τις πληρωμές, έστω σε ορίζοντα δέκα ετών. Ανταπαντώντας, οι ξένοι τεχνοκράτες επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, που είχαν μπει σε ρύθμιση 24 δόσεων (έκτακτοι φόροι κεφαλαίου), μεταφέρονται στις 120 δόσεις, ανοίγοντας έτσι «τρύπα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κόντρα μεταφέρεται και στα κλιμάκια που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά, δηλαδή με τον Προϋπολογισμό του 2020. Ενώ, λοιπόν, η ελληνική πλευρά υπολογίζει σε έσοδα περίπου 400 εκατ. Ευρώ από τις 120 δόσεις και «καθαρό» όφελος τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, οι ξένοι τεχνοκράτες γράφουν «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ και βάζουν θέμα αντίμετρων, ανάβοντας «φωτιές», πριν καλά- καλά ξεκινήσουν οι τελικές διαβουλεύσεις για τις φοροελαφρύνσεις της επόμενης χρονιάς.

Τα στοιχεία από την πορεία των 120 δόσεων δείχνουν ότι έως τώρα έχουν μπει περίπου 355 χιλιάδες οφειλέτες, ρυθμίζοντας συνολικά χρέη 2,9 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις έχουν φτάσει στα 287 εκατ. Ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στη βελτιωμένη έκδοση των 120 δόσεων, οι ρυθμίσεις έχουν φτάσει στις 36.381 και αφορούν χρέη 440 εκατ. Ευρώ, ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί 28,7 εκατ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ