Μπαράζ ελέγχων στις μισθώσεις τύπου Airbnb -Πότε πέφτει η «καμπάνα» των 5.000 ευρώ | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Μπαράζ ελέγχων στις μισθώσεις τύπου Airbnb -Πότε πέφτει η «καμπάνα» των 5.000 ευρώ

Ακίνητα στην Αθήνα
Φωτογραφία: shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Η Πολιτεία θέλει να βάλει τέλος σε παράνομες συμπεριφορές και στη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού με τα νόμιμα καταλύματα και κάπως έτσι με νέα Απόφαση της ΑΑΔΕ, ξεκινά μπαράζ ελέγχων, ακόμα και με βιντεοσκόπηση των «πειρατικών» ακινήτων στις ειδικές πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb).

Εδώ και καιρό, οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν κρούσει τον κώδωνα για τα «πειρατικά» καταλύματα, που θα λειτουργήσουν με τη μορφή βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε μια συγκυρία που ο κλάδος ετοιμάζεται να ανεβάσει ρολά. Ήδη, στοιχεία από τη νόμιμη διεθνή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, δείχνουν ότι αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον μετά το σοκ της πανδημίας και οι αποδόσεις αρχίζουν να ανεβαίνουν.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της AirDNA, μετά τον υπερδιπλασιασμό της προσφοράς ενεργών καταλυμάτων στην πλατφόρμα της από τις αρχές 2017 έως τις αρχές 2020 (5,4 εκατομμύρια από 2,3 εκατομμύρια), η  Airbnb έχασε το 5% των συνολικών καταχωρίσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020. Από τον Φεβρουάριο, όμως, του 2021 οι συνολικές καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Airbnb: Τσουχτερό πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους «πονηρούς»

Σε μια αγορά, όπως η ελληνική, όπου οι κανόνες τέθηκαν μόλις πρόσφατα και οι δικλείδες ασφαλείας που έθεσε η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού δεν έχουν δοκιμαστεί στο 100%, η αυστηροποίηση και η ένταση των ελέγχων χαρακτηρίζεται «κλειδί» για να αποφευχθούν παραβατικές συμπεριφορές. 

Η νέα Απόφαση της ΑΑΔΕ ουσιαστικά θέτει αυτό το νέο πλαίσιο ελέγχων, το οποίο καταλήγει στο πρόστιμο των 5.000 ευρώ για τους «πονηρούς». Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των «Διαχειριστών» αυτών των ακινήτων, που μπαίνουν στο μικροσκόπιο; 

  • να έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
  • ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. 
  • η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

Airbnb: Μπαράζ ελέγχων εν όψει της τουριστικής περιόδου

Τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης μπορούν να εντοπίζουν τους «Διαχειριστές» των ακινήτων που δεν έχουν τηρήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο, ή και με μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ξεκινά μπαράζ ελέγχων. 

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις αποστέλλονται στις αρμόδιες εφορίες στοιχεία αυτών των ακινήτων και των «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της. Η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας.

Στη συνέχεια, το Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογούμενους επιβεβαιώνει την ιδιότητα του προσώπου που εμφανίζεται ως «Διαχειριστής» στα κατά τα ανωτέρω σταλθέντα στοιχεία με κάθε πρόσφορο τρόπο. Για την επιβεβαίωση της ιδιότητας των «Διαχειριστών» μπορούν, μάλιστα, να αξιοποιούνται και τα δεδομένα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», του «ΟΠΣ Περιουσιολογίου» (Ε9) τα οποία τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο στοιχείο. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος αποστέλλει κλήση προς ακρόαση με την περιγραφή της διαπιστωθείσας παράβασης, προκειμένου το υπόχρεο πρόσωπο να διατυπώσει τις απόψεις του εντός δέκα ημερών από την επίδοση της κλήσης. 

Airbnb: Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ

Για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στους «Διαχειριστές»:

  • παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής
  • μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»

Σε περίπτωση κατά την οποία από τα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από την διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης μέσα σε ένα χρόνο από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ