Moody’s: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την αναβάθμιση -Θετικές οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη - iefimerida.gr

Moody’s: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την αναβάθμιση -Θετικές οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη

Moody's
Τι αναφέρει νέα έκθεση του Moody's/ Φωτογραφία: AP/ Mark Lennihan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποφασιζόταν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας περιγράφει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του.

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, το σταθερό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και την ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους δανειστές, σημειώνει ο Moody’s. Παρότι το χρέος είναι πολύ υψηλό, η Ελλάδα επωφελείται από την ευνοϊκή δομή του μετά και τη συμφωνία ελάφρυνσης, επισημαίνει ακόμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Moody’s σημειώνει το αποτελεσματικό ιστορικό υλοποίησης ενός απαιτητικού συνόλου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τις μέτριες δανειακές ανάγκες και τα πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν αξιολόγηση «Β1». Από την άλλη, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι για τη μείωση του χρέους θα απαιτηθεί μια πολύ περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια. Σημαντικές προκλήσεις αποτελούν η διατήρηση της εστίασης στην ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και η επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει ακόμη η έκθεση.

Moody’s: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τα θεσμικά όργανα και οδηγούν σε βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερά τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει ο Moody’s. Κάτι που θα οδηγούσε σε ταχύτερη μείωση του χρέους από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε 2,1% το 2019 και 2,5% το 2020. Ταχύτερες από το αναμενόμενο βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση, σημειώνεται.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση

Αντίθετα, σε υποβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και αν υπάρξει αντιστροφή μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί ή αν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές επανεμφανιστούν για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεχή στήριξη της ευρωζώνης προς τη χώρα, σημειώνει ο Moody’s.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οίκος αξιολόγησης χαιρετίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εστιάζει στην ενίσχυση των επενδύσεων, επισημαίνοντας πως κινήθηκε γρήγορα ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα σχέδια για μείωση των εταιρικών φόρων και την πλήρη άρση των capital controls. Σημειώνει ακόμη ότι σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ. «Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να οριστικοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένα της Αθήνας, σε ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο», σημειώνεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ