Ελληνικά ομόλογα: Σήμερα η αξιολόγηση από Moody's και DBRS - Η... ανηφόρα της χώρας για την επενδυτική βαθμίδα

Δυσκολεύει ο στόχος για να «πιάσουμε» την επενδυτική βαθμίδα το 2023/ Κονταρίνης Γιώργος Eurokinissi

Υπο τη σκιά της παγκόσμιας αναταραχής που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και των απειλητικών πληθωριστικών πιέσεων στα εισοδήματα, οι οίκοι Moody’s και DBRS αξιολογούν σήμερα το βράδυ την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.


Η αξιολόγηση της Moody΄s έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι η μοναδική από τους οίκους αξιολόγησης που βαθμολογεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Investment Grade) που είναι και ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το 2023. H Moody΄s, δύο φορές, τον Μάιο του 2021 και τον Νοέμβριο του 2021, ενώ είχε προγραμματίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδος είχε τηρήσει σιγή ιχθύος και δεν είχε μεταβάλει την αξιολόγησή της.

Αυτή είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο οίκος είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στο Βa3 με σταθερές προοπτικές. Οι άλλοι τρεις οίκοι (Fitch, S&P και DBRS) βαθμολογούν την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Στο τελευταίο της report η Moody΄s για τις ελληνικές τράπεζες είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες λόγω της προόδου που είχαν κάνει στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ για το υψηλό χρέος της Ελλάδος ως προς το ΑΕΠ είχε υποστηρίξει ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει σταδιακά το χρέος της.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τον χρησμό του οποίου αναμένουμε επίσης σήμερα, είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδος στις 17 Σεπτεμβρίου του 2021 από BBLow σε ΒΒ με θετική τάση κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και για σημαντική μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων των τραπεζών στο 21,3% τον Ιούνιο του 2021 από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019.

Ακολουθούν αξιολογήσεις από Fitch και S&P

Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Fitch, είχε ανοίξει τον κύκλο των αξιολογήσεων της χώρας μας για το 2022 στις 15 Ιανουαρίου διατηρώντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο BB αλλά είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές της οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Και ο οίκος Fitch είχε σταθεί στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, ο οίκος Standard & Poor΄s (S&P) στις 22 Οκτωβρίου 2021 είχε τηρήσει στάση αναμονής και δεν είχε προχωρήσει στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδος. Τελευταία φορά είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο BB από BB- με θετικές προοπτικές που όπως προαναφέρθηκε απέχει μόλις δύο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα.

H Eλλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται εν μέσω πανδημίας. Τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκονται για περίπου 12 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας, ώστε να παρέχουν ασφάλεια στους πιστωτές. Στόχος της κυβέρνησης ήταν μέσα από νέες αναβαθμίσεις το 2022 να «πιάναμε» την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Τα ζητούμενα για τους οίκους αξιολόγησης, όπως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση ΑΕΠ και η συρρίκνωση των κόκκινων δανείων παραμένουν. Τα δεδομένα όμως λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έχουν αλλάξει και η Ελλάδα έχει...ανηφόρα μπροστά της.

Οι επόμενες αξιολογήσεις είναι από την S&P στις 22 Απριλίου και 21 Οκτωβρίου, από τη Fitch στις 8 Ιουλίου και στις 7 Οκτωβρίου, ενώ Moody΄s και DBRS θα «μιλήσουν» ξανά στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ