O Μοχάμεντ ελ Εριάν αποθεώνει τη Λαγκάρντ: «Εμπνευσμένη, ασυνήθιστη επιλογή για την ηγεσία της ΕΚΤ» - iefimerida.gr

O Μοχάμεντ ελ Εριάν αποθεώνει τη Λαγκάρντ: «Εμπνευσμένη, ασυνήθιστη επιλογή για την ηγεσία της ΕΚΤ»

H υποψήφια πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: ΑΡ/Francois Mori
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εγκώμιο της Κριστίν Λαγκάρντ και της «εμπνευσμένης» επιλογής των Ευρωπαίων ηγετών να προτείνουν την επικεφαλής του ΔΝΤ για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν πλέκει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Allianz (μητρικής της Pimco).

Σε άρθρο γνώμης του στο Bloomberg ο Ελ Εριάν σημειώνει ότι η Λαγκάρντ «θα χρειαστεί όλες τις αποδεδειγμένες ικανότητές της και βοήθεια από άλλους για να πετύχει ως νέα ηγέτιδα μιας από τις τρεις σημαντικότερες συστημικές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Μια εμπνευσμένη επιλογή που μπορεί να οικοδομήσει πάνω στα επιτεύγματά της από τη θητεία της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαγκάρντ: Η πρώτη μη οικονομολόγος και γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΚΤ

Κατά την άποψή του οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν υπόψη τους για την επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ αρκετούς παράγοντες: «Η Λαγκάρντ ξεχωρίζει ως η πρώτη μη οικονομολόγος που θα καταλάβει το πόστο, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη που συνδυάζει βαθιά εμπειρία από τις θητείες της στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και το συνδυασμό της χάραξης πολιτικής σε εθνικό και πολυεθνικό επίπεδο.

Είναι ικανή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις πολλών ακροατηρίων και διαθέτει λάμψη αστεριού όσο λίγοι προκάτοχοί της. Διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, πρώτα ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλία στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια στο ΔΝΤ, όπου διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο για τις επιχειρήσεις διάσωσης αρκετών χωρών, περιλαμβανομένων και κρατών μελών της ευρωζώνης και της Αργεντινής».

«Επικοινωνιακή, εργασιομανής, ικανή να επιπλέει σε δύσκολα ρεύματα»

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο διάσημος οικονομολόγος «η Λαγκάρντ θα επαναλάβει πιθανότατα το σχέδιο που απέδωσε εξαιρετικά καλά κατά τη θητεία της στο ΔΝΤ για να ξεπεράσει την έλλειψη επίσημης ακαδημαϊκής οικονομικής εκπαίδευσης και της πείρας στη διαχείριση κεντρικών τραπεζών, επιστρατεύοντας ειδικούς, εργαζόμενη σκληρά και υποβάλλοντας τα κατάλληλα ερωτήματα την κατάλληλη στιγμή για την εξεύρεση λύσεων. Η αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο είναι πλέον βασική απαίτηση για κεντρικούς τραπεζίτες σε μια περίοδο που περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο οι κινήσεις τους και η πολιτική τους αυτονομία και εν προκειμένω η Λαγκάρντ θα επωφεληθεί από τις επικοινωνιακές της ικανότητες και την ικανότητα πλοήγησης σε δύσκολα πολιτικά ρεύματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά θα της χρειαστούν, σημειώνει, καθώς η Λαγκάρντ παραλαμβάνει τη σκυτάλη της ΕΚΤ σε μια περίοδο που η ευρωζώνη -όπως κι η ίδια είχε επισημάνει τον περασμένο Φεβρουάριο- αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η διάβρωση της πολιτικής ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, η εξασθένηση της περιφερειακής οικονομίας που απειλεί να παγώσει την ανάπτυξη, ένα κατακερματισμό περιφερειακό και λιγότερο σταθερό πολιτικό τοπίο για μέλη της ευρωζώνης που έχουν ήδη διαφοροποιηθεί σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής κι ένα παγκόσμιο περιβάλλον με εμπορικές εντάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ