Το «μαύρο» σενάριο του ESM για το ρωσικό αέριο - iefimerida.gr

Το «μαύρο» σενάριο του ESM για το ρωσικό αέριο

Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κλειδί» η εξοικονόμηση ενέργειας για την αποφυγή του πιο ισχυρού σοκ.

«H πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως έγινε τον Αύγουστο, θα εξαντλούσε τα αποθέματα αερίου ως το τέλος του 2022. Κάποιες χώρες θα χτυπηθούν περισσότερο σοβαρά από άλλες, ειδικά η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ιταλία. Θα ήταν τότε αναγκαία η διανομή αερίου (σ.σ. ελεγχόμενη) που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις, στις αρχές του 2023, προκαλώντας την πτώση της κατανάλωσης π.χ. στη Γερμανία κατά 40%», αναφέρει η ειδική ανάλυση του ESM για τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, από την επιβεβαίωση των πιο «μαύρων» σεναρίων. 

Ποσοτικοποιώντας αυτές τις επιπτώσεις, η ανάλυση του Ευρωμηχανισμού υπολογίζει ότι οι ενεργοβόροι κλάδοι στην περίπτωση της διακοπής του ρωσικού αερίου, θα έπρεπε να ρίξουν την παραγωγή, προκαλώντας έτσι ζημιά 1,7 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και οδηγώντας αναπόφευκτα σε αύξηση της ανεργίας.

Δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα δέχονταν το βαρύτερο πλήγμα: η Γερμανία και η Ιταλία, που θα «έχαναν» 2,5% από το ΑΕΠ τους. Σύμφωνα με τον ESM, σε κάποιες χώρες δεν θα χρειαστεί να μπουν περιορισμοί στην παροχή αερίου. Ωστόσο ακόμα κι αυτές θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω του ντόμινο στις εμπορικές συναλλαγές. Για παράδειγμα η Γαλλία και η Ισπανία, με μικρότερη εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, θα επηρεαστούν έμμεσα.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ