Α. Μάνη Παπαδημητρίου: Πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια η Ελλάδα έχει εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία - iefimerida.gr

Α. Μάνη Παπαδημητρίου: Πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια η Ελλάδα έχει εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία

Η υφ. Ανάπτυξης Άννη Μάνη Παπαδημητρίου
Η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννη Μάνη Παπαδημητρίου / Φωτογραφία: Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια η Ελλάδα έχει εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία και στόχος είναι το 2030 η συμβολή της στο ΑΕΠ να αυξηθεί στο 15%, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το ποσοστό των προϊόντων που αυτή εξάγει, όπως επισήμανε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννη Μάνη Παπαδημητρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στη διάρκεια της τοποθέτησής της στο 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργανώθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Νέες Υποδομές», εξέφρασε τη χαρά της που με την επιστολική ψήφο όλοι οι Έλληνες της Ομογένειας αλλά και εντός της Ελλάδας θα μπορούν να ψηφίζουν, και ανέλυσε το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει στο υπουργείο.

Λέγοντας ότι η περιφερειακή και δίκαιη ανάπτυξη για όλους είναι το σύνθημα με το οποίο κινούνται όλα τα κυβερνητικά στελέχη με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η ίδια, αναφερόμενη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε ότι στόχος είναι να μη χαθεί καμία ευκαιρία και κανένα ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 20 Βιομηχανικά Πάρκα εκ των οποίων τα έξι στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο «υπέγραψα και την ένταξη και τον χαρακτηρισμό του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, ως άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση που χρήζει εξυγίανσης».

Επίσης, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έτρεξε όπως είπε το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» που αφορά ψηφιακή και πράσινη μετάβαση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ και λέγοντας ότι υποβλήθηκαν 507 αιτήσεις, που τώρα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, τόνισε ότι «κοιτάμε πώς θα το επεκτείνουμε συνεπεία του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα άλλο πρόγραμμα είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά απλοποίηση των διαδικασιών των αδειοδοτήσεων και, λέγοντας ότι πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν έναρξη των εργασιών τους με μια γνωστοποίηση, ανακοίνωσε ότι είναι προ πυλών η ένταξη και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο το επιχειρείν.

Η ίδια μίλησε και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της γούνας και σημειώνοντας ότι σήμερα πιστώθηκαν στον ειδικό λογαριασμό τα κονδύλια, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της γούνας «πληγώθηκαν» ολοκληρωτικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - και γι' αυτό «θα 'τρέξουμε' και άλλο πρόγραμμα προκειμένου να στηρίξουμε αυτόν τον κλάδο επιπλέον, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη».

Αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα τεχνολογικά επαγγέλματα, επισήμανε ότι προχωράμε ήδη σε βελτιώσεις των χειριστών των κλάρκ που απασχολεί έντονα τη βιομηχανία και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της έκδοσης απόφασης που θα τους λύσει τα χέρια.

Αναφερόμενη στο εμβληματικό για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη ΝΑ Ευρώπη, επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec, η κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι υλοποιείται με τη στήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ιδιωτικών κονδυλίων, ενώ αποτυπώνει την αφοσίωση της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού για την ανάδειξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε έναν κόμβο τεχνολογικής καινοτομίας και βιομηχανικής ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ThesIntec θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό κέντρο, σχεδιασμένο με στόχο να υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ιδρυμάτων έρευνας και ανάπτυξης, εταιρειών και της τοπικής κοινότητας, προκειμένου να προωθήσει την κουλτούρα της καινοτομίας και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα τοποθετηθούν σε αυτό», επισήμανε η ίδια. Πρόσθεσε δε, ότι η λειτουργία του αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ψηφιακή μεταμόρφωση της Ελλάδας και να βοηθήσει τη χώρα να αυξήσει τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται στη σημερινή καινοτομία της γνώσης. Επιπλέον, η λειτουργία του θα προσδώσει σύμφωνα με την ίδια, σημαντική προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η εποχή της 10ετούς οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα είναι πλέον πίσω και τόνισε ότι είναι λόγω της ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας και της πολιτικής σταθερότητας που η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), το Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης, το Myportal.gr και την εφημερίδα «Πολιτική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ