fbpx Τελευταίο «καμπανάκι» από το Κτηματολόγιο: Ολοκληρώστε εντός ημερών τις δηλώσεις, έρχονται πρόστιμα | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020

Τελευταίο «καμπανάκι» από το Κτηματολόγιο: Ολοκληρώστε εντός ημερών τις δηλώσεις, έρχονται πρόστιμα

Κτηματολόγιο. Πανοραμική εικόνα του Λυκαβηττού
11|12|2019 | 14:00
Τελευταία προειδοποίηση από το Κτηματολόγιο / Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK

Με μεγάλες ταχύτητες «έτρεξαν» οι διαδικασίες κτηματογράφησης του Κτηματολογίου και τον μήνα Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα όπου η συλλογή δηλώσεων -συμπεριλαμβανομένων των εμπρόθεσμων- ξεπερνά τον συμβατικό στόχο του 55%, επίδοση που αποδίδεται στην υψηλή ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Κτηματολογίου να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους εντός των προθεσμιών.

Συγκεκριμένα, τα δηλωθέντα δικαιώματα έφτασαν τις 855.000, ενώ ο μέσος όρος των δηλωθέντων δικαιωμάτων ξεπέρασε το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων.

Ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο
Ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

To Κτηματολόγιο ανά περιοχή

Στα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κτηματολόγιο τονίζεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ολοκληρώθηκε η συλλογή δηλώσεων στις 29 Νοεμβρίου 2019 είναι οι εξής: Καστοριάς, Φλώρινας, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Σάμου, Χίου, Ικαρίας και στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων.

Τις επόμενες εβδομάδες λήγουν σταδιακά και οι προθεσμίες δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου, Λέσβου, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας (93%) και εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας.

Με πράσινο οι περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων / Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Με πράσινο οι περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων / Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

«Καμπανάκι» από το Κτηματολόγιο: Ολοκληρώστε εντός ημερών τις δηλώσεις, έρχονται τα πρόστιμα

Το Κτηματολόγιο απευθύνει για μια φορά έκκληση προς τους πολίτες που δεν έχουν ακόμα δηλώσει την ατομικής ιδιοκτησία να το πράξουν μέσα στις επέμενες ημέρες, για να αποφύγουν τα πρόστιμα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν «εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους».

Η διοίκηση του Κτηματολογίου επισημαίνει ότι «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».

Ποιες διευκολύνσεις προσφέρει το Κτηματολόγιο:

  • Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.
  • Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
  • Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
  • Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015
  • Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου: www.ktimatologio.gr 
ΣΧΟΛΙΑ