Κτηματολόγιο: 15.000 ακίνητα κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο -Δείτε τις 35 περιοχές [πίνακες] - iefimerida.gr

Κτηματολόγιο: 15.000 ακίνητα κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο -Δείτε τις 35 περιοχές [πίνακες]

Πανοραμική εικόνα του Λυκαβηττού / ακίνητα - τιμές
Πολύ μεγάλες αυξήσεις τις τιμές των ακινήτων - διαμερισμάτων / Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχητικά στοιχεία για τη «μοίρα» 15.000 ακινήτων που δεν έχουν ακόμη δηλωθεί στο Κτηματολόγιο αποκαλύπτει καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Οπως προκύπτει, μέχρι στιγμής 14.850 υπόχρεοι, από διαφορετικές περιοχές της χώρας, κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους, καθώς δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία για υ ποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος απώλειας ακινήτου είναι πραγματικός, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει η σχετική νομολογία «θα χαθούν σπίτια και περιουσίες σε Δήμους όπως ολόκληρα τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα, αλλά και μεγάλες περιοχές της Δράμας, της Βέροιας, των Τρικάλων, της Ξάνθης, της Καλαμαριάς, της Καλαμάτας κ.λπ».

Πώς ξεκίνησε το «αλαλούμ» με το Κτηματολόγιο

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επισημαίνουν ότι οι προθεσμίες οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, που έγιναν ως «πιλοτικά προγράμματα» στο διάστημα 1997 – 1999, έχουν εξελιχθεί σε έναν πραγματικό γρίφο για τους πολίτες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι πρώτες υπηρεσίες του Κτηματολογίου, που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2003, έδιναν ως χρονικό περιθώριο 12 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού (14 για τους κατοίκους εξωτερικού). Αυτό σήμαινε ότι η προθεσμία για την οριστικοποίηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο θα έληγε την 1η Αυγούστου 2015.

Παρά ταύτα, με ένα νέο άρθρο, το 2013 ορίστηκε για τις νέες περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση το 2006 και πραγματοποιήθηκε η συλλογή δηλώσεων το β’ εξάμηνο του 2008 (Αττική, Θεσσαλονίκη και όλες οι πρωτεύουσες νομών της χώρας), η προθεσμία διόρθωσης θα είναι 5 έτη για τους κάτοικους εσωτερικού και 7 για τους κάτοικους εξωτερικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το 2016, και ενώ είχε λήξει η αρχική 12ετής προθεσμία για τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου, δόθηκε διετής παράταση για τους κατοίκους εσωτερικού (με αναδρομική ισχύ). Αυτό σήμαινε ότι εξομοιωνόταν η προθεσμία κατοίκων εσωτερικού και αλλοδαπής στα 7 χρόνια. Με τη νέα (αναδρομική) παράταση, επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες, η πρώτη
οριστικοποίηση θα έπρεπε να γίνει την 1η Αυγούστου του 2017, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπως και έγινε τόσο για το Κιλκίς όσο και για άλλες 21 περιοχές που έληξαν το 2017 καθώς και 14 περιοχές που έληξαν το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2018.

Οι διατάξεις που έκαναν τη… ζημιά

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι «τον Ιανουάριο του 2018 (ν.4514/2018 – ΦΕΚ Α’ 14/30.1.2018 άρθρο 126) το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνει ακόμα μία παράταση (τρίμηνη αυτή τη φορά) η οποία όμως αφορά “αποκλειστικά όσες περιοχές έληξε η προθεσμία, εντός του 2018»”. Δηλαδή – για πρώτη φορά – σε 21 περιοχές της χώρας στις οποίες η προθεσμία είχε λήξει εντός του 2017, οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές και δίνεται εντολή στους προϊστάμενους των Κτηματολογικών Γραφείων, όσα ακίνητα φαίνονται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” να τα μεταγράψουν στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου».

Πέντε μήνες αργότερα, ωστόσο, «δίνεται παράταση ακόμα εννέα (9) μηνών επίσης για όσες περιοχές λήγει η προθεσμία εντός του 2018, αφήνοντας και πάλι εκτός τις 21 αυτές περιοχές». Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, τα Χριστούγεννα του 2018, με νέα διάταξη του ΥΠΕΚΑ, ορίζεται πως για τις περιοχές που έληξε η δεκατετραετής προθεσμία του Κτηματολογίου εντός του 2017 και για όσες έχει λήξει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2018 «έχουν οριστικοποιηθεί οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ισχύει δεκαπενταετής προθεσμία». Οι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι «άγνωστο για ποιους λόγους, αφήνονται πάλι εκτός παράτασης, για τρίτη φορά, οι 21 περιοχές που έληξαν το 2017 αλλά και 14 ακόμη περιοχές που είχαν λήξει εντός του 2018».

Οι 35 περιοχές που βρίσκονται στην «κόκκινη» ζώνη του Κτηματολογίου

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι «σε ό,τι αφορά τις περιοχές που και πάλι εξαιρέθηκαν από την γενική παράταση, είτε έγινε κατά λάθος, είτε από πρόθεση, η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται άμεση διόρθωση της ρύθμισης αυτής, με εξάλειψη της αχρείαστης φράσης "…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018", ώστε ουδεμία περιοχή της χώρας να εξαιρείται από την γενική προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2020!»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάγια θέση της ΠΟΜΙΔΑ αποτελεί «πως όλες οι περιοχές και όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια συνολική προθεσμία (όπως προβλέπει και ο Αστικός Κώδικας) πριν το κράτος “δημεύσει” την ακίνητη περιουσία τους, όχι τόσο για να δηλώσουν τα αδήλωτα ακίνητά τους, όσο για να μην χάσουν εκείνα που δήλωσαν αλλά από λάθος της κτηματογράφησης δεν καταχωρήθηκαν, καθόλου, ή, κυρίως, καταχωρήθηκαν λανθασμένα, κατά δεκάδες χιλιάδες μάλιστα σε όλη τη χώρα!!!».

Οι 35 Δήμοι και περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να εξαιρούνται από την τελευταία παράταση του Κτηματολογίου -καθώς έληξαν πριν από τις 30.11.2018, είναι οι εξής:

Οι περιοχές που κινδυνεύουν να περιέλθουν στο Δημόσιο λόγω Κτηματολογίου
Πηγή: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Οι περιοχές που κινδυνεύουν να περιέλθουν στο Δημόσιο λόγω Κτηματολογίου
Οι περιοχές όπου ιδιοκτήτες απειλούνται με απώλεια ακινήτου / Πηγή: ΠΟΜΙΔΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ