Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις που «χτυπά» ο ιός -Τι ζητά η Ελλάδα από την Ευρώπη | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις που «χτυπά» ο ιός -Τι ζητά η Ελλάδα από την Ευρώπη

Μητσοτάκης και Σταϊκούρας στο υπουργικό συμβούλιο
Νέο πλαίσιο μέτρων στήριξης για τον κορωνοϊό προσανατολίζεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση / Φωτογραφία: Intime, ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Θέλουμε απλώς να αντιμετωπιστούμε, όπως οι υπόλοιποι» τονίζει στο iefimerida αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, με φόντο τις επιπτώσεις από την επιδρομή του κορωνοϊού, οι οποίες αρχίζουν να γίνονται αισθητές και στην ελληνική οικονομία.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας εμπεριέχει ρήτρα ευελιξίας για απρόβλεπτες καταστάσεις, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως αμορτισέρ στους κραδασμούς, που ήδη προκαλεί στην Ευρώπη ο κορωνοϊός. Αυτή η αυτονόητη «ασπίδα» δεν είναι, όμως, δεδομένη για την Ελλάδα, καθώς εξακολουθεί να υπόκειται στους ειδικούς κανόνες της Ενισχυμένης Εποπτείας ως το τέλος του 2022.

Θετική η ΕΕ στο θέμα οικονομικής ευελιξίας λόγω κορωνοϊού

Από τις έως τώρα επαφές της Αθήνας με τους Ευρωπαίους δεν φαίνεται να υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει και η Ελλάδα να καλυφθεί από τη συγκεκριμένη «ομπρέλα» και είναι ενδεικτική η απάντηση της Α. Μέρκελ σε σχετική επισήμανση του Κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη εξαίρεσης αυτών των δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών- μελών. Ανάλογα θετική ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM στη συνάντηση του με το Χ. Σταϊκούρα. Αυτό που μένει, όμως, να αποσαφηνιστεί- πιθανώς στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας- είναι το εύρος της ευελιξίας, το κατά πόσο θα είναι κοινή για όλα τα κράτη- μέλη και φυσικά εάν επαρκεί για να απορροφήσει πλήρως τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι προβλέπει η σχετική ρήτρα; «Σε περίπτωση ασυνήθων περιστάσεων που εκφεύγουν του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους- μέλους και έχουν σημαντική επίπτωση στη δημοσιονομική του κατάσταση ή σε περιόδους σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ ή την ΕΕ συνολικά, επιτρέπεται στα κράτη- μέλη να αποκλίνουν προσωρινά από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου…, με την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική διατηρησιμότητα».

Ως τη Δευτέρα και τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, το υπουργείο Οικονομικών θα «βομβαρδίσει» με προτάσεις τα ευρωπαϊκά όργανα, με στόχο την ενεργοποίηση ενός κοινού «οπλοστασίου» από την Ευρωζώνη. Η ελληνική πλευρά δεν θα ζητήσει ειδική μεταχείριση, δεν θα ζητήσει ad hoc εξαιρέσεις, αλλά υπαγωγή στους γενικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ θα συμπορευτεί με Ιταλούς, Γάλλους και Ισπανούς, που ετοιμάζονται να ζητήσουν εδώ και τώρα ισχυρά αντίδοτα στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το Eurogroup νέο πλαίσιο μέτρων στήριξης

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ανακοινώσει ένα δεύτερο πλαίσιο μέτρων στήριξης, συνδυάζοντας το τοπικό με το κλαδικό στοιχείο των επιχειρήσεων, στις οποίες θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις. Το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου τους- λόγω κορωνοϊού- αλλά το ποσοστό αυτής της συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών δεν θα είναι οριζόντιο, δεν θα είναι κοινό για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο.

Για τον εντοπισμό αυτών των επιχειρήσεων θα αξιοποιηθεί ο Μηχανισμός Παρακολούθησης που έχει στηθεί στο ΓΛΚ και συλλέγει στοιχεία απ’ όλη την Επικράτεια. Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε επιχειρήσεις, που δεν θα αναβάλουν απλώς τη δραστηριότητα τους π.χ. καφέ ή εστιατόρια αλλά θα την αναστείλουν και πρόκειται κυρίως για δραστηριότητες με εποχικό χαρακτήρα. Ήδη, η περίμετρος τέτοιων επιχειρήσεων δείχνει να διευρύνεται μέρα με τη μέρα, μετά τη ματαίωση Εκθέσεων και Συνεδρίων, ενώ με αγωνία παρακολουθούνται τα στοιχεία από το πεδίο του Τουρισμού, καθώς πέρα από τις μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που «μετράνε» απώλειες τουλάχιστον 20% στις κρατήσεις, το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία που ανοίγουν από τον Απρίλιο και μετά, για τη θερινή σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ