Κωνσταντίνος Κόκκαλης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Σωστή η στρατηγική και οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης» | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Κωνσταντίνος Κόκκαλης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Σωστή η στρατηγική και οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης»

Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πρόεδρος της Intrasoft International και συμπρόεδρος της επιτροπής καινοτομίας του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Ο κ. Κόκκαλης απάντησε στα ερωτήματα της Δημοσιογράφου Κάτιας Μακρή τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η περίοδος της πανδημίας επιτάχυνε την ψηφιακή εξέλιξη κατά 5 έτη καθώς έκαμψε τις αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα της οικονομίας και της κοινωνίας για ψηφιακές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για την τηλεργασία επισήμανε πως «ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει ευελιξία στις εταιρείες και στους εργαζομένους. Πρέπει όμως να αναπτυχθούν τα κατάλληλα εργαλεία και υπηρεσίες ώστε να γίνεται σωστά».

Επισήμανε πάντως πως «ένα σεβαστό ποσοστό των εργαζομένων αισθάνονται αποκομμένοι και συνεπώς διακινδυνεύεται η εταιρική κουλτούρα και εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει όσες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα... λόγω της φύσης του αντικειμένου τους... να ενσωματώσουν ένα υβριδικό, μικτό μοντέλο τηλεργασίας στη μετά Covid εποχή, συνδυάζοντας την προτίμηση των εργαζομένων με την παραγωγικότητα.»

Παράλληλα για την εξ ’αποστάσεως εκπαίδευση τόνισε πως «δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει υποκατάστατο της δια ζώσης εκπαίδευσης, ειδικά για τις νεαρές ηλικίες αλλά σίγουρα εκπαιδεύει τα παιδιά σε νέα εργαλεία και είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και εκπαιδευτικοί να τους κατευθύνουν σωστά».

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει πολύ στοχευμένη στρατηγική»

Ερωτώμενος για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη ο κ. Κόκκαλης επισήμανε πως «Η Ελλάδα είναι μικρή ως αγορά και συνεπώς πρέπει να έχει πολύ στοχευμένη στρατηγική αλλά πάνω από όλα την ισχυρή και συντονισμένη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και της πολιτείας για να πέτυχει αποτελέσματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμπλήρωσε επίσης πως «ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη για ανάπτυξη καινοτομίας είναι τεράστιος. Η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω κυρίως γιατί δεν λαμβάνονται γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρώπη έχει μόνο το 7,2% των unicorns, δηλαδή τεχνολογικών εταιρειών με παγκόσμια εμβέλεια και πολλές φορές αυτές εξαγοράζονται αμέσως είτε από αμερικανικές είτε από κινεζικές εταιρείες»

Βασικός πυλώνας τα Πανεπιστήμια

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και να επανασχεδιαστούν οι δομές αλλά και τη λειτουργία τους με στόχο τη σύνδεσή τους με την αγορά και τη συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις . Το ανθρώπινο κεφάλαιο και η γνώση πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας».

Στην ερώτηση της Δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν διαθέσιμοι στην εγχώρια αγορά εργαζόμενοι με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες ο πρόεδρος της Intrasoft International είπε πως οι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο συμπληρώνοντας «πως το πρόβλημα δημιουργείται από μία σχετική έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας με την αγορά. Πρέπει οι φοιτητές να έρθουν πιο κοντά με τις επιχειρήσεις και νσ εισαχθεί στα σχολεία από το Γυμνάσιο η επιχειρηματικότητα και το coding».

Επισήμανε πάντως πως «ο όμιλος Intracom έχει συνεργασίες με τα καλυτέρα ελληνικά πανεπιστήμια και μπορώ περήφανα να σας πω ότι θέσαμε σημαντικό ανάχωμα στο brain drain τα τελευταία δυσκολία χρόνια. Έχουμε συνολικά κάνει 1300 νέες προσλήψεις τα τελευταία 3 χρόνια και μάλιστα σε θέσεις υψηλής κατάρτισης» ενώ συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό να γίνουν οι σωστές κινήσεις ούτως ώστε να εμπιστευθούν την χώρα οι Έλληνες του εξωτερικού και να έρθουν πίσω. «Η διασπορά μας, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια αυτή καθώς διαθέτει ανθρώπους με μεγάλη γνώση και εμπειρία», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν για να τονωθεί η οικονομία ο κ. Κόκκαλης απάντησε σε σχέση με την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος πως ο ΣΕΒ έχει συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και απαρίθμησε ενώ για την έλευση των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μίλησε θετικά λέγοντας όμως πως θα πρέπει «η πολιτεία να δίνει κίνητρα σε μεγάλες ξένες επενδύσεις αλλά να διασφαλίζει ότι και εκείνες θα κάνουν συνεργασίες και θα αφήνουν στην Ελλάδα, προστιθέμενη αξία».

Σωστή η στρατηγική της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις από την σημερινή κυβέρνηση. Θα γίνουν και άλλες πιστεύω. Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι αυτές για τα πανεπιστήμια και την έρευνα» συμπλήρωσε. Απαντώντας σε σχέση με τις προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Κόκκαλης τόνισε: «Με προβληματίζει το πως θα καταφέρουμε να πετύχουμε την απορρόφηση.

Τα τελευταία χρόνια η απορρόφηση που πετυχαίνουμε από το ΕΣΠΑ, είναι μικρή... κοντά στο 1.5 δισ το χρόνο και η στόχευση με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι να φτάσουμε, για να καταλάβουμε τα μεγέθη, γύρω στα 5 δισ. Άρα υπάρχει ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλύψουμε και νομίζω ότι στρατηγική στόχευσης και οι τομείς που έχουν επιλεγεί είναι οι σωστοί. Θα ήθελα να δω περισσότερους πόρους στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας αλλά γενικά είμαι αισιόδοξος»

Για τον όμιλο Intracom

Ο κ. Κόκκαλης μίλησε για τους μελλοντικούς στόχους του ομίλου Intracom αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Από το 1977, η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκεται στην καρδιά του μοντέλου ανάπτυξης του ομίλου και υποστηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων. Σταδιακά και επιλεκτικά, διαφοροποιήσαμε το χαρτοφυλάκιό μας, εισερχόμενοι εγκαίρως σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως υποδομές, ενέργεια και ανάπτυξη ακινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο όμιλος σήμερα έχει πάνω από 3.500 εργαζόμενους με παρουσία σε 70 χώρες και διευρυμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων σε:

  • Λογισμικό και ψηφιακές λύσεις μέσω της INTRASOFT INTERNATIONAL
  • Αμυντικά συστήματα μέσω της INTRACOM DEFENSE
  • Υποδομές και Ενέργεια μέσω της INTRAKAT

Ο κόσμος μας είναι η καλύτερη μας επένδυση. Έχουμε γερές βάσει και συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε. Είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι για στους τομείς ανάπτυξης που θα επικρατήσουν στο άμεσο μέλλον βάζοντας την Ελλάδα πάντα μπροστά…» σημείωσε ο κ. Κόκκαλης δίνοντας το βασικό στίγμα της τοποθέτησής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ