Στα «κόκκινα» το ιστορικό κέντρο της Αθήνας -Η καραντίνα «πλήγωσε» τα καταστήματα - iefimerida.gr

Στα «κόκκινα» το ιστορικό κέντρο της Αθήνας -Η καραντίνα «πλήγωσε» τα καταστήματα

Γυναίκα έξω από κατάστημα στην Αθήνα
Χασούρα παρουσιάζουν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το 13% από αυτά δεν έχει ανοίξει ακόμη / Φωτογραφία: Intime, ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Όταν το 13% των εμπορικών καταστημάτων στην πλέον εμπορική ζώνη της Αθήνας δεν καταφέρνει τελικά να σηκώσει ρολά, αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για τσουνάμι «λουκέτων» δεν απέχουν από την πραγματικότητα.

Η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς όλοι λίγο ως πολύ υποψιάζονταν ότι η απουσία επισκεπτών από το εξωτερικό- που είναι η κατ’ εξοχήν πελατεία αυτών των καταστημάτων- σε συνδυασμό με το «μούδιασμα» των καταναλωτών από την καραντίνα και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, θα αποτυπώνονταν στα χαρτιά. Ανάλογη εικόνα έχουν, άλλωστε, στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις τράπεζες, διαπιστώνουν ότι στο λιανεμπόριο επικρατεί άπνοια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα φορολογικά έσοδα αλλά και για τον «ιστό» της πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έδειξε η έρευνα για τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

Η έρευνα διενεργήθηκε στη συνοικία των θεών, στην Πλάκα και συγκεκριμένα στους κύριους εμπορικούς άξονες της περιοχής, που περιλαμβάνουν τις οδούς Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Βύρωνος, Κυδαθηναίων, Αδριανού, Αιόλου, Πανδρόσου, Άρεως, Ηφαίστου, την πλατεία Μοναστηρακίου και την Πλατεία Αγ. Ασωμάτων. Στο δείγμα μπήκαν όχι μόνο εμπορικά καταστήματα αλλά κι επιχειρήσεις εστίασης. Το πρώτο εύρημα αποκαλύπτει όχι μόνο τη “βουτιά” του τζίρου αλλά και τα “λουκέτα” μετά την καραντίνα. Καλύτερο τζίρο από πέρσι δεν είχε ούτε μια από αυτές τις επιχειρήσεις κι από εκεί και πέρα το χάος:

  • Ίδιο τζίρο, είχε το 0,0%
  • Χειρότερο τζίρο έως 25% είχε το 0,7%
  • Χειρότερο τζίρο από 26% έως 50% είχε το 6,0%
  • Χειρότερο τζίρο από 51% έως 75% είχε το 13,7%
  • Χειρότερο τζίρο από 76% έως 100% είχε το 66,0%
  • Δεν άνοιξα το κατάστημα απάντησε το 13,1%

Όπως ενημέρωσαν οι καταστηματάρχες κατά την διεξαγωγή της έρευνας, είναι εύκολα αντιληπτό ότι στις Παραδοσιακές τουριστικές αγορές όλης της χώρας, οι «όποιοι πελάτες» θα εμφανισθούν μετά το άνοιγμα των συνόρων και την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων ανά περιοχή. Συνεπώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, τα έξοδα θα τρέχουν και τα καταστήματα θα είναι ουσιαστικά κλειστά. Και κάπου «κουμπώνουν» τα ευρήματα της έρευνας, που αφορούν στα προτεινόμενα μέτρα στήριξης για τις εν λόγω επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν έντονο το στοιχείο της εποχικότητας.

Μείωση ενοικίου ζητούν οι επιχειρηματίες

Από τους ερωτηθέντες, το 62,1% κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησης του, την επέκταση της μείωσης κατά 40% του ενοικίου έως το τέλος του έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιγότερο από το 1/3 (28,1%) των ερωτηθέντων, ανέδειξαν τις Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα που θα εξασφαλίσει την επιβίωση των επιχειρήσεων τους και μόλις το 9,2% δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω δανείων ή προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση άμεσης αύξησης της ρευστότητας, αποτελεί παράγοντα για την επιβίωση τους.

Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού για το οικονομικό επιτελείο, καθώς ενισχύει την εικόνα ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, μετά από τη δεκαετή κρίση, είτε δεν έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά «εργαλεία» μέσω τραπεζών είτε διστάζουν λόγω των δυσμενών γι’ αυτές όρους. Τα στοιχεία της έρευνας είναι λίαν αποκαλυπτικά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • το 71,9%, δηλαδή 110 από τις 153 επιχειρήσεις του δείγματος, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ενταχθεί για διάφορους λόγους, σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.
  • Το μόνο που λειτούργησε, αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η Επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος, δηλαδή 29 από τις 153 επιχειρήσεις.

Με φόντο αυτά τα στοιχεία αλλά και ανάλογα από αντίστοιχες έρευνες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το νέο πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις, δηλαδή δάνεια για κεφάλαια κίνησης ως 25.000 ευρώ με στόχο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ η β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει στο επίκεντρο τις ατομικές επιχειρήσεις. Το στοίχημα για την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει δύσκολο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ