Κερδοφορία και μείωση «κόκκινων» δανείων για τη Eurobank | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Κερδοφορία και μείωση «κόκκινων» δανείων για τη Eurobank

Η Eurobank
Eurobank / Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 195 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank το α' εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,7%, με τα καθαρά κέρδη μετά τα έξοδα αναδιάρθρωσης και λοιπά έκτακτα αποτελέσματα να διαμορφώνονται σε 190 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών έναν χρόνο πριν.

Αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε στο 14,0% ή 7,3% pro-forma για την τιτλοποίηση «Mexico» στο τέλος του α' εξαμήνου του 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά €110 εκατ. το β' τρίμηνο του 2021 έναντι του α' τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε €5,7 δισ.

Ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν αρνητικός κατά €43 εκατ. σε τριμηνιαία βάση.

Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 140 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 63,3% στο τέλος Ιουνίου 2021.

Η τιτλοποίηση «Mexico» προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος, με τη λήψη δεσμευτικής προσφοράς από την DoValue3 τον Αύγουστο. Η επίπτωση της συναλλαγής αυτής στο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών (50 μονάδες βάσης) και εκτιμάται στις 10 μονάδες βάσης. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η απο-ενοποίηση των NPEs θα γίνει το δ' τρίμηνο του 2021.

Οι επιδόσεις του α' εξαμήνου σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση «Mexico» επιβεβαιώνουν το στόχο για τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος τους τρέχοντος έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 13,2% και 15,6% στο τέλος Ιουνίου 2021, έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων (TSCR) 6,2% και 11,0% αντιστοίχως. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης έναντι του α' τριμήνου 2021, σε 12,1%.

Το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €41,2 δισ. το α' εξάμηνο 2021.

«Συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει: η κερδοφορία είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, ο δείκτης NPEs πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στο 8%, μέχρι το τέλος του έτους, και η κεφαλαιακή μας θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο.

»Παράλληλα, ανακοινώσαμε δύο συμφωνίες για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου: στη Σερβία με τη συγχώνευση της θυγατρικής μας με την Direktna Bank, και στην Κύπρο με την απόκτηση του 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας. Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση, οργανική και μη, των δραστηριοτήτων μας στις βασικές μας αγορές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε €3,4 δισ. το α' εξάμηνο και €1,8 δισ. το β' τρίμηνο του 2021.

Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε €41,1 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2021, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, ύψους €3,5 δισ. ευρώ.

Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε €22,6 δισ., τα στεγαστικά σε €11,5 δισ. και τα καταναλωτικά σε €3,4 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά €2,4 δισ. το α' εξάμηνο του 2021. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως ανήλθαν σε €35,6 δισ. και οι προθεσμιακές και λοιπές σε €14,1 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω σε 75,4%, από 77,7% το α' τρίμηνο του 2021.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας βελτιώθηκε και αυτός σε 166,4% το β' τρίμηνο του 2021, από 140,6% το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κερδοφορία κόκκινα δάνεια δάνεια Eurobank
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ