ΚΕΠΕ: Η άνοδος του Σύνθετου Δείκτη Προήγησης σηματοδοτεί ενίσχυση των θετικών προσδοκιών για την οικονομία - iefimerida.gr

ΚΕΠΕ: Η άνοδος του Σύνθετου Δείκτη Προήγησης σηματοδοτεί ενίσχυση των θετικών προσδοκιών για την οικονομία

kosmos
Κόσμος κυκλοφορεί στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας / ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοδο σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης κι αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να σηματοδοτεί την εκ νέου ενίσχυση των θετικών προσδοκιών στην οικονομία, τονίζει το ΚΕΠΕ.

Αυτό αναφέρει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σχετικά με τις εκτιμήσεις Ιανουαρίου 2022 για τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης και τον Δείκτη «Φόβου» KEPE GRIV.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΚΕΠΕ χρησιμοποιεί δύο δείκτες για την παρακολούθηση της οικονομίας

Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας. Πιο αναλυτικά:

  • Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ. Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Οκτώβριο του 2021, ο ΣΔΠ σημείωσε άνοδο, σε συνέχεια της πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Η εν λόγω κάμψη είχε ανακόψει τη σημαντική πορεία βαθμιαίας ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020, μετά τη ραγδαία πτώση του ΣΔΠ εξαιτίας της παύσης ομαλής διεξαγωγής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας. Η ως άνω εξέλιξη του ΣΔΠ μπορεί να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του. Εναλλακτικά, ενδέχεται να σηματοδοτεί την εκ νέου ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνολική εξέλιξη και με μια σειρά βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (δυσχέρειες στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, άνοδος των τιμών), απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
  • Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV? Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας το 30,17% στις 31/1/2022 από 28,10% στις 31/12/2021, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Στις 31/1/2022 η τιμή του δείκτη ήταν χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,66%. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2022 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε φτάνοντας το 28,94% από 30,67% τον Δεκέμβριο του 2021.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΠΕ άνοδος Οικονομία προσδοκίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ