Σε Ισπανούς το 60% των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς -Το 40% παραμένει στην οικογένεια Γερουλάνου - iefimerida.gr

Σε Ισπανούς το 60% των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς -Το 40% παραμένει στην οικογένεια Γερουλάνου

kefalonia
Οι Ισπανοί της Grupo Profand απέκτησαν το 60% των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς/ https://www.kefish.gr/
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ

Στις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών ήρθε να προστεθεί η εξαγορά του 60% των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς από τον ισπανικό όμιλο Grupo Profand.

Το 40% παραμένει στην οικογένεια του κ. Παύλου Γερουλάνου, στελέχους του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και της συζύγου του Λάρας Γερουλάνου-Μπαραζί, που ασκεί και τη διοίκηση της εταιρείας με καθήκοντα προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα ήταν κατακερματισμένος και πολλές εταιρείες υπό το βάρος των δανείων έβαλαν λουκέτο. Η μεγάλη αλλαγή ήταν βεβαίως η συνένωση των τριών μεγάλων του κλάδου (Νηρεύς, Σελόντα, Ανδρομέδα) καθώς αραβικά και αμερικανικά κεφάλαια απέκτησαν τα δάνειά τους και σχημάτισαν τον όμιλο Avramar. Μετά την απόκτηση και των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς από ξένα κεφάλαια η μοναδική μεγάλη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων είναι η Philosofish (πρώην Μπιτσάκος).

Το deal μεταξύ Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και Grupo Profand έχει ενδιαφέρον γιατί οι Ισπανοί δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη αλιεία και όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες. Οι Ισπανοί μέσω της συμφωνίας αποκτούν πρόσβαση σε ένα κλάδο που δεν είχαν παρουσία και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς θα έχουν πρόσβαση στο τεράστιο δίκτυο διανομής της Profand που φθάνει μέχρι και την Αμερική

Η πρώτη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα το 1981

Τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ιδρύθηκαν το 1981 από τον πατέρα του Παύλου, Μαρίνο Γερουλάνο. Ηταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα. Πέρασε και αυτή τις περιπέτειές της στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν στον κλάδο κυριαρχούσαν οι πωλήσεις κάτω του κόστους και η εταιρεία λόγω των δανείων που είχε συνάψει βρέθηκε ένα βήμα από την «αγκαλιά» των τραπεζών. Τότε ο Μαρίνος Γερουλάνος εξαγόρασε τα μερίδια των άλλων δύο συνεργατών του, έβαλε λεφτά από την προσωπική περιουσία του, ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και κατάφερε να σώσει το δημιούργημά του


Ο Μαρίνος Γερουλάνος ξεκίνησε από χόμπι τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά εξελίχθηκε σε σκαπανέα του κλάδου στην Ελλάδα αφού στην Κεφαλονιά, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, παρήχθη ο πρώτος ελληνικός γόνος. Η εταιρεία αποτέλεσε και ένα είδος σχολείου αφού αρκετοί managers που μέχρι πρότινος κινούσαν τα νήματα του κλάδου είχαν δουλέψει στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1994 αναλαμβάνει την οικονομική διεύθυνση της εταιρείας ο Παύλος. Η εταιρεία αλλάζει σελίδα το 1998, όταν το τιμόνι αναλαμβάνει η γυναίκα του Λάρα. Γεννημένη στο Λονδίνο, με σπουδές στα οικονομικά και ειδικότητα στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων, έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα για την ανάκαμψη της εταιρείας.

Τρεις ήταν οι κινήσεις της ώστε σήμερα η εταιρεία να είναι υγιής και να προσελκύσει τα ισπανικά κεφάλαια. Πρώτον, έβγαλε μεγαλύτερο σε βάρος ψάρι από τον ανταγωνισμό. Δεύτερον, το διακινούσε απευθείας σε εστιατόρια ή σε gourmet παντοπωλεία ενώ μόνο ένα ποσοστό 10% στη χονδρική (π.χ. ιχθυόσκαλες). Τρίτον, ήταν η πρώτη ελληνική μονάδα που παρήγε βιολογικό ψάρι, γεγονός που ώθησε τη φήμη της στο εξωτερικό. Τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς πραγματοποίησαν το 2021 τζίρο 50 εκατ ευρώ. Το Grupo Profand με τζίρο περί τα 800 εκατ ευρώ έχει παρουσία εκτός από την Ισπανία σε Νότια και Βόρεια Αμερική, Αφρική και Ινδία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ