ΙΟΒΕ: Τι πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση στη φορολογία - iefimerida.gr

ΙΟΒΕ: Τι πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση στη φορολογία

Ελληνικές σημαίες
Ο ΙΟΒΕ προτείνει λύσεις για τη φορολογία/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι πολύ ισχυρή, αλλά μόνο υπό όρους, τονίζει ο ΙΟΒΕ, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, που δεν πρέπει να χαθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, εστίασε στις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση στη φορολογία, ενώ ανέλυσε ότι σημερινή συγκυρία βρίσκει την ελληνική οικονομία σε ανοδική τροχιά, αλλά με ρυθμούς μεγέθυνσης που είναι σχετικά ασθενείς.

«Η εκλογική διαδικασία δημιούργησε εύλογα ισχυρές προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, με επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσής της και άνοδο της ευημερίας των νοικοκυριών. Αυτές εστιάζονται κυρίως στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», επισήμανε ακόμη ο κ. Βέττας, παρουσιάζοντας την έκθεση του ΙΟΒΕ.

ΙΟΒΕ: Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν στη φορολογία

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, δεν μπορεί να είναι καθολική, γιατί θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επισημαίνει ο ΙΟΒΕ, σημειώνοντας ότι απαιτούνται δύσκολες επιλογές και πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση.

Αν η φορολογία στα εισοδήματα απλοποιηθεί, πολύ χαμηλότεροι συντελεστές θα απέφεραν τα ίδια έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και χρηματοδοτώντας και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ασθενέστερους, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Σύγχρονες μέθοδοι, κυρίως μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, μπορούν να συνδεθούν με τις εκπτώσεις φορών και να συμβάλουν κρίσιμα στην ευθυγράμμιση των κινήτρων των φορολογούμενων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, ο ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να υπάρχουν και εισφορές σε προσωπικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, με κίνητρα για αποταμίευση και ενίσχυση της εργασίας, ιδίως της νέας γενιάς. Η μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα έχει σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολύ υψηλά, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βέττας.

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 1,8% το 2019

Ρυθμό ανάπτυξης το 2019 ελαφρώς χαμηλότερο του 2018, της τάξεως του 1,8%, προβλέπει το ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1%.

Ο ΙΟΒΕ διαπιστώνει επίσης περαιτέρω κάμψη της ανεργίας σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στο πρώτο τρίμηνο φέτος (19,2%) δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ότι πριν ένα χρόνο. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας στο φετινό τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, προήλθαν πρωτίστως από τους κλάδους του τουρισμού (+20,2 χιλ. ή +6,7% σε σχέση με πέρσι), της εκπαίδευσης (επίσης +20,2 χιλ. ή +6,7%) και της ενημέρωσης-επικοινωνίας (+14,7 χιλ.).

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ, να δρομολογήσουν ισχυρότερη ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Βέττας σημείωσε ακόμη ότι το επίπεδο επενδύσεων είναι περίπου στο μισό από αυτό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες και η ανεργία περίπου τέσσερις φορές πιο πάνω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ