Μεγάλη άνοδο της δημοφιλίας της Ελλάδας στην ινδική αγορά, καταδεικνύει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τον τουρισμό, ενώ σταθερή είναι η θέση της Ελλάδας στην 15άδα των προτιμώμενων προορισμών από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ.
Αναλυτικότερα, η θέση της Ελλάδας όσον αφορά την πρόθεση ταξιδιών από τις πιο μακρινές, μη ευρωπαϊκές αγορές, και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία, αποτυπώνεται στο β' μέρος της τελευταίας μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για «Το προφίλ σημαντικών αγορών του Ελληνικού Τουρισμού».
Οι αγορές αυτές, το 2019 και το 2023, εισέφεραν περίπου 11% των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού. Η μελέτη αποτελεί συνέχεια του πρώτου μέρους, όπου παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές και αποτυπώνει την πρόθεση ταξιδιού τους επόμενους 12 μήνες και των καταναλωτικών προτιμήσεων των δυνητικών επισκεπτών της Ελλάδας από σημαντικές, μη ευρωπαϊκές, αγορές του εξωτερικού καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους για διακοπές. Τα αποτελέσματα βασίζονται στη διαδικτυακή έρευνα που διενήργησε η Global Web Index (GWI) σε άτομα ηλικίας 16-64 ετών την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2025 σε ένα δείγμα 12.205 ερωτηθέντων.
Τη χαμηλότερη πρόθεση για διακοπές στο εξωτερικό για το 2025 έχει η αγορά των ΗΠΑ (57%) και τη μεγαλύτερη η αγορά της Ινδίας (72,4%). Αντίστοιχα, η πρόθεση σε Καναδά και Αυστραλία είναι 69,5% και στην Κίνα 59,5%. Μια σημαντική ιδιαιτερότητα της αγοράς της Ινδίας είναι ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (13,8%) ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να κάνουν 5 ή περισσότερα ταξίδια (όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 4,2% στην Αυστραλία και 9,9% στην Κίνα), ενώ το προτιμητέο είδος διακοπών είναι τα «ταξίδια στη φύση» και ακολουθεί ο «ήλιος και θάλασσα», όπου οι ελληνικοί προορισμοί είναι πολύ ανταγωνιστικοί.
Ψηλά η Ελλάδα στην κατάταξη των προορισμών - Μεγάλη άνοδος στην αγορά της Ινδίας
Σχετικά με τις χώρες που σκέφτονται να επισκεφθούν τους επόμενους 12 μήνες οι ερωτηθέντες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στην αγορά της Αυστραλίας (με 9,8%) και του Καναδά (7,9%) και στην 13η θέση στων ΗΠΑ (με 8,4%). Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η διαφορά σε προτίμηση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μια ή δυο θέσεις είναι της τάξεως της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Αναφορικά με τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός του τοπ 15 και συγκεκριμένα στην 31η και 26η θέση (με 3,8% και 5,9%) αντίστοιχα, καθώς οι αγορές αυτές έχουν στις πρώτες θέσεις προτίμησης κυρίως ασιατικούς προορισμούς. Σημαντικό επίσης είναι ότι στην αγορά της Ινδίας, η Ελλάδα ανέβηκε 13 θέσεις σε σχέση με το 2024 που βρισκόταν στην 39η θέση.
Συγκριτικά με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Ελλάδας στη Μεσόγειο, δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Κροατία, σε όλες τις εξεταζόμενες αγορές τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Γαλλία (πρώτη σε Καναδά, Κίνα και Ινδία) και η Ιταλία (πρώτη σε ΗΠΑ και Αυστραλία). Με εξαίρεση την Αυστραλία όπου η Ελλάδα (3η) προηγείται (οριακά) κατά μια θέση της Ισπανίας (4η), στις άλλες χώρες την τρίτη θέση έχει η Ισπανία και ακολουθεί η Ελλάδα στην τέταρτη. Πορτογαλία, Τουρκία και Κροατία έπονται.
Ως προς το μέγεθος της δαπάνης για διακοπές τους επόμενους 12 μήνες, η επικρατέστερη απάντηση σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία και σε μικρότερο βαθμό την Κίνα ήταν ότι προτίθενται να ξοδέψουν ότι ξοδεύουν συνήθως ενώ στην Ινδία ότι προτίθενται να ξοδέψουν περισσότερο. Και στις πέντε χώρες, αυτοί που δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν περισσότερα είναι σημαντικά περισσότεροι από αυτούς που δήλωσαν πως θα ξοδέψουν λιγότερα. Η διαφορά αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Κίνα (περί το 18%) και ακολουθούν η Αυστραλία (15,7%) και η Ινδία (14,9%).