Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών: Ποιοι εξαιρούνται, τι ισχύει με τα ενοίκια - iefimerida.gr

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών: Ποιοι εξαιρούνται, τι ισχύει με τα ενοίκια

Μηχάνημα πληρωμής POS
Μηχάνημα πληρωμής POS / Φωτογραφία: shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Και με την επίσημη βούλα του υπουργείου Οικονομικών, από τη νέα χρονιά όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές στο 30%. Ωστόσο, πριν καν φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, προβλέφθηκαν εξαιρέσεις και περιορισμοί.

Κατ' αρχάς, η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών αποσυνδέεται από το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, καθώς αφαιρέθηκε από το ισχύον άρθρο, έτσι ώστε να καλύπτει όλα τα εισοδήματα. Η πρώτη παρέμβαση έγινε στον ορισμό των εισοδημάτων, δηλαδή στη βάση υπολογισμού του 30%. Έτσι, διευκρινίζεται ότι λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα, και όχι το τεκμαρτό, αφού αφαιρεθεί το ποσό της έκτακτης εισφοράς που πληρώνει ο φορολογούμενος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι εξαιρούνται από τη συλλογή χάρτινων αποδείξεων

Από εκεί και πέρα, ξεκινούν οι ειδικές προβλέψεις: Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Εξαιρούνται και ΔΕΝ υποχρεούνται ούτε στη συλλογή χάρτινων αποδείξεων:

 • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.
 • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
 • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
 • Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
 • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
 • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 • Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
 • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 • Oι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
 • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
 • Οι φυλακισμένοι.

Σε ποιες περιπτώσεις το ποσοστό δαπανών πέφτει στο 20%

Σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι πληρωμές έχουν γίνει ηλεκτρονικά. Εδώ υπάρχει, όμως, «γκρίζα ζώνη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών για να παραχωρήσει αυτή την «έκπτωση», απαιτεί και η δαπάνη για ενοίκια να έχει γίνει ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η σχετική δαπάνη αφαιρέθηκε από τις πληρωμές που «μετράνε» στο 30%, γιατί το σύστημα δεν μπορεί να τις αναγνωρίσει, αφού δεν καταλήγουν σε κάποιον επαγγελματικό λογαριασμό αλλά σε ιδιώτη. Συνεπώς ένα από τα δύο θα πρέπει να διορθωθεί, δηλαδή είτε οι δαπάνες για ενοίκια να βρεθεί τεχνικός τρόπος να «μετράνε», είτε για την έκπτωση του ορίου στο 20% να αρκεί η υποβολή χάρτινων αποδείξεων καταβολής ενοικίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ