Η Κομισιόν ζητά κατάργηση τέλους επιτηδεύματος -Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ, διπλάσιος ο φόρος ακινήτων - iefimerida.gr

Η Κομισιόν ζητά κατάργηση τέλους επιτηδεύματος -Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ, διπλάσιος ο φόρος ακινήτων

ενφια
ΕΝΦΙΑ / SHUTTERSTOCK
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο», μοιάζει να θέλει η Κομισιόν.

Από τη μια, προσπαθεί να «φρενάρει» τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης κι από την άλλη ζητά πρόσθετες φοροελαφρύνσεις!

«Ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 22% το 2021 από 28% το 2019, αλλά στους επιτηδευματίες η Ελλάδα επιβάλει ετήσιο Τέλος 650 ευρώ, ανεξαρτήτως αν δημιούργησαν κέρδη ή όχι και πάνω από το φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές, σε επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα», σημειώνει η Κομισιόν, καλώντας τις Ελληνικές Αρχές να επαναξιολογήσουν το πλαίσιο!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η επαναξιολόγηση του Τέλους Επιτηδεύματος, που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους επαγγελματίες, θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή των φορολογικών τους βαρών, να ενθαρρύνει τη φορολογική αυτοσυμμόρφωση (δηλαδή να περιορίσει τη φοροδιαφυγή) και να υποστηρίξει τις επενδύσεις. Αυτό που δεν λέει η Κομισιόν είναι το πώς θα καλυφθεί το κόστος των περίπου 350 εκ ευρώ, που αποδίδει το Τέλος στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι και τα συγκριτικά στοιχεία, που παραθέτει στην Έκθεση Αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας, αναφορικά με τη δομή της φορολογίας στην Ελλάδα. Από εκεί προκύπτει ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος των εργαζομένων, παραμένει χαώδης η διαφορά στην απόδοση της φορολογίας των ακινήτων. Έτσι, ενώ οι φόροι στην ακίνητη περιουσία αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 1,2% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 2,6%!

Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ κατά 12,85% κατά μέσο όρο

Με φόντο αυτά τα στοιχεία, λίαν αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 12,85% κατά μέσο όρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αττική η μεσοσταθμική μείωση είναι μικρότερη και συγκεκριμένοι οι ιδιοκτήτες της Αττικής πλήρωσαν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 8,47%. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική καθώς καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια και η μεγαλύτερη ζήτηση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αντίθετα στα νησιά του Ιονίου καταγράφεται η υψηλότερη μέση μείωση φόρου η οποία έφθασε στο 20,95%, ενώ ακολουθεί η περιφέρεια Κρήτης (μείωση 19,09%) και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (19,06%).

Οι ιδιοκτήτες της Αττικής κατέχουν το 52,95% της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα

Στην Αττική έχει δηλωθεί αξία ακίνητης περιουσίας ύψους 403 δις ευρώ (από 323 δις ευρώ το προηγούμενο έτος), με τη μέση αξία των ακινήτων των ιδιοκτητών στην Αττική να ανέρχεται έτσι στα 157.622 ευρώ.

Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι σε 7.135.156 φυσικά πρόσωπα βεβαιώθηκε κύριος φόρος ύψους 2,141 δισ. ευρώ. Μετά τις εκπτώσεις 366,167 εκατ. ευρώ και τις φοροαπαλλαγές 51,46 εκατ. ευρώ το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 6.105.139 φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκε σε 1,723.δισ ευρώ. Συνολικά η ακίνητη περιουσία φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε στα 761 δις. ευρώ από 643 δις. ευρώ το προηγούμενο έτος μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια.

Σε ότι αφορά στις 71.452 επιχειρήσεις βεβαιώθηκε κύριος φόρος 195,9 εκατ. ευρώ και 335,6 εκατ. ευρώ συμπληρωματικός φόρος με το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν να ανέρχεται σε 531,54 εκατ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ