Η Κομισιόν «παίζει» την Πυθία για αφορολόγητο- παροχές - iefimerida.gr

Η Κομισιόν «παίζει» την Πυθία για αφορολόγητο- παροχές

Ο Πιερ Μοσκοβισί με το χέρι στο κεφάλι
Ο Πιερ Μοσκοβισί/ Φωτογραφία: AP/ Virginia Mayo
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Έκθεση των Εαρινών Προβλέψεων, που χαμήλωσε τον πήχη για το ΑΕΠ της επόμενης χρονιάς, απέφυγε να πάρει θέση στη μάχη των παροχών που φουντώνει στην Αθήνα, προτιμώντας να δώσει κάποιο… χρησμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κομισιόν σημειώνει, λοιπόν, ότι οι στόχοι των πλεονασμάτων για το 2019 και το 2020 θα επιτευχθούν, παρατηρώντας τα εξής: «Όπως συνηθίζεται στις προβλέψεις αυτές, στηρίζονται στην υπόθεση ότι τα κονδύλια δαπανών του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους. Παράλληλα στις προβλέψεις λαμβάνεται υπόψη η ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του 2020, κάτι που, όπως σημειώνει, θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας». Μια πρώτη ανάγνωση θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι οι Βρυξέλλες κλείνουν το μάτι στη διατήρηση του αφορολογήτου, ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η περιβόητη φορολογική μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε το 2017 κατόπιν πιέσεων του ΔΝΤ, δεν εξαντλείται στη μείωση του αφορολογήτου με δημοσιονομικό όφελος 1,9 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει κι ένα «πακέτο» φορολογικών αντίμετρων, ανάλογου κόστους, που ισορροπεί απολύτως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020. Σε αυτά τα αντίμετρα, περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ρωτήθηκε σχετικά για όλο το φημολογούμενο «πακέτο» παροχών, μεταξύ των οποίων η διατήρηση του αφορολογήτου. Η απάντηση του δεν διαφώτισε ιδιαιτέρως.

«Δεν χρειάζεται να παρέμβουμε εμείς σε πραγματικό χρόνο στις αποφάσεις που μπορεί να λάβει μια κυβέρνηση. Είναι σημαντικά όσα γίνονται στο πλαίσιο της προβλεπόμενης εποπτείας από κοινού με τις ελληνικές αρχές. Υπάρχουν αρκετά καλά στοιχεία ως προς τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και η Ελλάδα προβλέπεται να τους πετύχει τόσο το 2019 όσο και το 2020. Οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, γιατί κατατέθηκαν αργότερα. Και στο παρελθόν οι στόχοι όχι μόνο επετεύχθησαν, αλλά υπερεπετεύχθησαν και το Eurogroup είχε αποδεχθεί να υπάρξουν μέτρα όπου υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά αυτό πρέπει να το δούμε αργότερα, όχι να το σχολιάσουμε εμείς εδώ σε πραγματικό χρόνο. Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Κομισιόν ήταν πάντα στη σωστή πλευρά όσον αφορά στην Ελλάδα, κατά του Grexit, και ποτέ δεν είχαμε πειστεί ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα είναι υπέρ της Ελλάδας. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερκέραση των στόχων στο διηνεκές. Ξέρουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει συζήτηση και η συζήτηση αυτή θα πρέπει να είναι σοβαρή και με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί». Κοινώς, θα τα βρει η επόμενη Κομισιόν…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ