Η «ακτινογραφία» του Εξωδικαστικού -Γιατί «σέρνονται» οι αιτήσεις ρυθμίσεων - iefimerida.gr

Η «ακτινογραφία» του Εξωδικαστικού -Γιατί «σέρνονται» οι αιτήσεις ρυθμίσεων

συνταγμα πλατη σορτς
Aθήνα / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν από τις λίγες φορές που ο συνήθως ψύχραιμος Χ. Σταϊκούρας φάνηκε να χτυπάει «κόκκινα». Τα στοιχεία που παράθεσε στη Βουλή για την πορεία του Εξωδικαστικού έδειξαν, μεν, βελτίωση στο τελευταίο τρίμηνο, αλλά η συνολική εικόνα βγάζει μάτι. Και για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη δεν χρειάζεται να το ψάξει κανείς ιδιαιτέρως. 

Συνολικά, μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί μόλις 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. Ευρώ. Από αυτές, ούτε οι μισές δεν έχουν γίνει από τράπεζες και servicers.

Συγκεκριμένα, 697 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 157 εκατ. Ευρώ. Πέρα, όμως, από αυτό το στοιχείο, ο υπουργός Οικονομικών ανέδειξε δύο ακόμα σημεία, που φανέρωσαν τη δυσφορία του:

  • Οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διμήνου.
  • Τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ