Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών: Οι πολιτικοί να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος - iefimerida.gr

Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών: Οι πολιτικοί να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος

Ο Μάριο Ντράγκι απευθύνει ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών
Ο Μάριο Ντράγκι βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάσωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη τιμήθηκε την Τρίτη ο Μάριο Ντράγκι, από την Ακαδημία Αθηνών.

«Η συνεισφορά του είναι σημαντική και τυγχάνει παγκόσμιας αναγνωρίσεως», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Στέφανος Ήμελλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Μάριο Ντράγκι και ο Χρ. Σταϊκούρας
Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Μάριο Ντράγκι και ο Χρ. Σταϊκούρας -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ντράγκι: Να διδαχθούν οι πολιτικοί από τα μαθήματα του παρελθόντος

«Η πραγματική σύγκλιση είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση, κυρίως την Ελλάδα, να συγκλίνουν». Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε ξένο εταίρο. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ, και απευθυνόμενος στους επικριτές των πολιτικών αυτών, υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να «εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Μάριο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών
Ο Μάριο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην ομιλία του με θέμα «Πολιτικές σταθεροποίησης σε μια νομισματική ένωση», ο κ , Ντράγκι υποστήριξε ότι η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης μετά από πολλά χρόνια κρίσης, έχει αποδείξει ότι έσφαλαν όσοι κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική. Όπως είπε, πολλές χώρες και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ιδίως τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ απεδείχθη ότι έφερε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, με αποτέλεσμα το ενιαίο νόμισμα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κρίση, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους πολιτικούς να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν τους προβλέψιμους κινδύνους για το κοινό, μεταβάλλοντας σήμερα τις πολιτικές τους.

«Η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ελλιπής και, μέσα σε μια δεκαετία, αντιμετώπισε μια κρίση που λίγοι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Γνωρίζουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να δοθεί σταθερότητα σε όλες τις χώρες και ξέρουμε από τι κινδυνεύουμε εάν ενεργήσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την Ένωση συνολικά. Αυτό οδηγεί μόνο σε μια μεγαλύτερη περίοδο χαλαρών πολιτικών που διευκολύνουν την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριο Ντράγκι στην τελετή βράβευσής του στην Ακαδημία Αθηνών
Ο Μάριο Ντράγκι στην τελετή βράβευσής του στην Ακαδημία Αθηνών - Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:

Λουκάς Παπαδήμος: Καθοριστική η συμβολή Ντράγκι στην ανάκαμψη του ευρώ»

Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε λόγο για «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.

Σημείωσε ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη συγκυρία, με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιέσεις από τις οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οικονομία της ευρωζώνης γενικότερα σε ύφεση, και τη βιωσιμότητα του ευρώ σε αμφισβήτηση.

Ο Μάριο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών
Ο Μάριο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά με συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, παραπέμποντας στη φραστική παρέμβαση του κ. Ντράγκι στο Λονδίνο το 2012: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ και πιστέψτε με, αυτό θα είναι επαρκές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος-Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή του κ. Ντράγκι στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και του απέδωσε «ηγετικό ρόλο» στην πολιτική μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση - πολιτική που σταθεροποίησε την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράγκι προσέρχεται στην Ακαδημίσ Αθηνών
Ο Μάριο Ντράγκι προσέρχεται στην Ακαδημίσ Αθηνών -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη συνεισφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα το 2011-12 και το 2015.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Σταϊκούρας
Αδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Σταϊκούρας -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Έδρασε εποικοδομητικά και αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων και στήριξε τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας», επεσήμανε.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην τελετή βράβευσης του Μάριο Ντράγκι
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην τελετή βράβευσης του Μάριο Ντράγκι-Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τάσος Γιαννίτσης
Ο Τάσος Γιαννίτσης- Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δείπνο του Στουρνάρα προς τιμήν του Ντράγκι

Το βράδυ της Τρίτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι.

Στο δείπνο έδωσε το παρών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Γιάννης Στουρνάρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο Ντράγκι και Λουκάς Παπαδήμος
Οι Γιάννης Στουρνάρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο Ντράγκι και Λουκάς Παπαδήμος, στο δείπνο/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, παρέστησαν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Ζαββός, οι επικεφαλής των τραπεζών, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στελέχη της ΤτΕ και ακαδημαϊκοί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ