Marco Xu στο iefimerida: Η Ελλάδα είναι σημαντική αγορά για τη Huawei -Είμαστε ήδη σε τροχιά για το 5.5G - iefimerida.gr

Marco Xu στο iefimerida: Η Ελλάδα είναι σημαντική αγορά για τη Huawei -Είμαστε ήδη σε τροχιά για το 5.5G

huawei marco xu
Ο Marco Xu, Vice President, Director of Public Affairs and Communications της Huawei Technologies για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Για τις δυνατότητες που θα «απελευθερώσουν» οι νέες γενιές δικτύων -από το 5G και το 5.5G έως το 6G, αλλά και το πώς βλέπει την Ελλάδα ένας τεχνολογικός κολοσσός όπως η Huawei, μιλά στο iefimerida.gr ο Marco Xu, Vice President, Director of Public Affairs and Communications της Huawei Technologies για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο του Huawei European Innovation Day 2022 που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, ο Marco Xu προαναγγέλλει ότι η Huawei θα ανακοινώσει στο άμεσο διάστημα σημαντικά πρότζεκτς για την Ελλάδα και δηλώνει ότι «(η Ελλάδα) είναι μια από τις χώρες στις οποίες θα επενδύσουμε για ταλέντα».

Σύμφωνα με το στέλεχος της Huawei, στην Ευρώπη υπάρχουν σημαντικά κενά σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, κάτι που έχει αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης. «Κατά τη δική μου άποψη το πιο σημαντικό στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είναι το ταλέντο. Γιατί στην τελική η τεχνολογία και οι λύσεις που βρίσκουμε στις τηλεπικοινωνίες βασίζονται στους ανθρώπους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

huawei

Marco Xu: Η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά για τη Huawei

Η Huawei τα τελευταία χρόνια έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον στην Ουγγαρία, όπου το 2021 έστησε το πρώτο smart factory το οποίο λειτουργεί με ένα private network 5G. Ερωτηθείς γιατί επελέγη η Ουγγαρία για αυτή τη μεγάλη επένδυση, ο Marco Xu λέει ότι «υπήρχαν δυο λόγοι που μάς οδήγησαν στην Ουγγαρία. Ο πρώτος είναι γεωγραφικός. Η Ουγγαρία είναι το κέντρο της Ευρώπης και εξυπηρετεί από πλευράς αποστάσεων, ώστε να γίνονται εύκολα διανομές σε Πολωνία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και στο νότο όπως την Ιταλία και την Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ουγγαρία είναι μια χώρα που καλωσορίζει τις επενδύσεις και, ταυτόχρονα, έχει εργατικό δυναμικό καλά εκπαιδευμένο σε ICT».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εκείνο το σημείο ο Xu επισήμανε ότι και «η ελληνική αγορά είναι μια σημαντική αγορά για εμάς στη Huawei, καθώς έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με πολλές εταιρείες», τονίζοντας πως στο άμεσο μέλλον θα ανακοινωθούν σημαντικά επενδυτικά πρότζεκτ.

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι πίσω από Κίνα και ΗΠΑ

Στο κομμάτι των ψηφιακών τεχνολογιών, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν δυο μεγάλες ταχύτητες, με την Ελλάδα και εν γένει την Ευρώπη να έχουν μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Ναι, η Ευρώπη είναι λίγο πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Είναι δυο οι λόγοι γι’ αυτό το φαινόμενο. Ο πρώτος είναι ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν πολύ μεγάλες, εγχώριες αγορές. Μεγάλοι πληθυσμοί, μεγάλα ΑΕΠ, κι αυτό δημιουργεί αρκετή ζήτηση. Το δεύτερο είναι οι κανονισμοί. Δεν θα εμβαθύνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, όμως η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι πιο φιλικές στις start ups, τις καινοτόμες εταιρείες. Έχουν πιο “ελαφριά” ρυθμιστικά πλαίσια. Η Ευρώπη είναι πιο αυστηρή. Δεν μπορείς να πεις τι είναι καλύτερο. Η Ευρώπη έχει το GDPR και έτσι προστατεύει την ιδιωτικότητα και τα data, όμως ταυτόχρονα καθιστά πιο δύσκολο το να μεταφέρονται data ανάμεσα στις χώρες» απαντά ο Marco Xu.

Για τις αντιδράσεις που καταγράφονται απέναντι στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, ο Xu λέει ότι «η εκπαίδευση του κοινού είναι πολύ σημαντική. Η εκπαίδευση του κοινού είναι πολύ σημαντική. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει σε συνεργασία των κυβερνήσεων, με επιχειρήσεις, με ΜΚΟ, όλοι μαζί. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές και ειδικά όταν μιλάμε για τεχνολογία. Για το 5G μιλούσαν ακόμα και μίντια για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, χωρίς καμία επιστημονική βάση. Απλά και μόνο επειδή φοβούνται τις νέες τεχνολογίες. Οι άνθρωποι πρέπει να αγκαλιάζουν την αλλαγή. Ας δούμε την πρόσφατη ιστορία, τον τελευταίο αιώνα. Μηχανές, ηλεκτρισμός, τόσες ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Η ψηφιακή τεχνολογία ήρθε για να διευκολύνει τις ζωές μας κατά πολύ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
huawei marco xu

«Ακόμα και αν μια δουλειά εξαφανιστεί κατά την εξέλιξη της τεχνολογίας, να είστε σίγουροι ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο πόστο»

Μια από τις αιχμές όσων αντιτίθενται στις τεχνολογίες αυτοματισμού είναι ότι θα φέρουν σημαντική μείωση θέσεων εργασίας. Ερωτηθείς για το κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, ο Marco Xu εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «η τεχνολογία μπορεί να φέρει μείωση θέσεων εργασίας, λόγω ΑΙ και άλλων εφαρμογών. Μπορώ να σας φέρω όμως παραδείγματα που δείχνουν και την άλλη, θετική εικόνα. Στην Κίνα είχαμε ανθρώπους που δούλευαν στο λιμάνι, έκαναν βαριά δουλειά και έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν στα 40-45. Αν έχεις όμως 5G δουλεύεις remote, σαν από γραφείο. Τότε μπορείς να βγει στη σύνταξη κανονικά, στα 60. Πρέπει να κοιτάμε τη θετική πλευρά της τεχνολογίας. Αν μια δουλειά εξαφανιστεί κατά την εξέλιξη της τεχνολογίας, να είστε σίγουροι ότι θα δημιουργηθεί ένα άλλο πόστο, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και μαζί με την τεχνολογία αναβαθμιζόμαστε κι εμείς, οι άνθρωποι, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές μας. Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω από την αλλαγή».

«Η Huawei είναι ήδη σε τροχιά για το 5.5G»

Ήδη από το 2021 έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται τα πρώτα άρθρα για το 5.5G, δηλαδή το ενδιάμεσο στάδιο από το 5G και το 6G. Υπάρχει όμως τέτοιος σχεδιασμός στην πραγματικότητα;

«Το 5.5G θα γίνει πραγματικότητα, ήδη είμαστε σε αυτή την τροχιά. Το πιο σημαντικό είναι σήμερα το 5G, και σε πολλές χώρες τα δίκτυα δεν είναι ακόμη επαρκή σε ό,τι αφορά την κάλυψη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 5G μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική της οπτικής ίνας για τις απομακρυσμένες περιοχές. Η Φινλανδία είναι ένα παράδειγμα. Χρησιμοποιούν 5G για σταθερές συνδέσεις, καθώς σε ενδιάμεσα τμήματα της χώρας ο πληθυσμός είναι μικρός και θα ήταν ασύμφορη η ανάπτυξη οπτικής ίνας. Με το 5G έχουν όμως το ίδιο γρήγορες ταχύτητες» λέει o Marco Xu και προσθέτει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύω ότι το 5.5G θα είναι κυρίως για βιομηχανικές εφαρμογές. Πχ για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά, τον κατασκευαστικό τομέα. Το 5.5G θα είναι πιο γρήγορο, θα έχει περισσότερες συνδέσεις, και μικρότερο latency».

Σε ό,τι αφορά το 6G, όπως φαίνεται, υπάρχει ακόμη δρόμος, ίσως μικρότερος όμως απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Ο Marco Xu λέει καταλήγοντας:

«Τα ερευνητικά τμήματα κοιτάζουν μπροστά. Νομίζω ότι κάθε γενιά, όπως το 4G και το 5G έχουν μια διάρκεια δέκα ετών. Εκτιμώ ότι θα δούμε το 6G το 2030 ή έως το 2035. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα μπορέσει να κάνει. Είναι σε αρχικά στάδια. Δορυφορικές επικοινωνίες; Ναι, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι οι δορυφορικές επικοινωνίες θα είναι τμήμα του 6G. Δεν είναι μόνο η ταχύτητα η διαφορά. Μέχρι το 4G οι αλλαγές ήταν για τους ανθρώπους. Από το 5G και πέρα, σημασία είχε η επικοινωνία μηχανής με μηχανή. Το επόμενο βήμα είναι η σύνδεση των ανθρώπων με τις συσκευές. Ανοίγονται πλέον πολλές δυνατότητες»

huawei
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ