Χρηματοδοτικά εργαλεία: Πού πρέπει να δείξουν προσοχή οι μικρές επιχειρήσεις [πίνακας] | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Χρηματοδοτικά εργαλεία: Πού πρέπει να δείξουν προσοχή οι μικρές επιχειρήσεις [πίνακας]

καταστημα ρουχα
Χρηματοδοτικά εργαλεία: Πού πρέπει να δείξουν προσοχή οι μικρές επιχειρήσεις [πίνακας] -Φωτογραφία: AP
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Με προσοχή θα πρέπει να προσφεύγουν οι μικρές επιχειρήσεις στα χρηματοδοτικά «εργαλεία», που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς κάποια από αυτά εμπίπτουν στους ειδικούς κοινοτικούς κανόνες, περί de minimis ενισχύσεων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι χρηματοδοτήσεις αθροίζονται στη διάρκεια μιας τριετίας και δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ συνολικά, με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νέες ενισχύσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης, εξειδίκευσε και διευκρίνισε, ποια χρηματοδοτικά "εργαλεία" εμπίπτουν σε αυτούς τους κανόνες:

  • Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19: το όριο ενίσχυσης είναι 800.000 ευρώ και χορηγείται βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις άμεσες επιχορηγήσεις. Στο όριο συνυπολογίζονται τυχόν άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση σε επίπεδο ομίλου με το ίδιο κεφάλαιο του προσωρινού πλαισίου.
  • Εγγυήσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις – Εγγύηση 80% για κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης και επιδότηση της προμήθειας εγγύησης έως και 100%: όριο ενίσχυσης για την επιδότηση προμήθειας εγγύησης, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις άμεσες επιχορηγήσεις, όπως αυτό περιγράφεται παραπάνω. Για το χορηγηθέν δάνειο δεν υφίσταται κανονιστικό όριο πέραν των αναφερομένων στη σχετική πρόσκληση.
  • Κεφάλαιο κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ: όριο ενίσχυσης έως 200.000 ευρώ και 100.000 ευρώ για εμπορευματικές μεταφορές την τριετία σε επίπεδο επιχειρηματικού ομίλου, βάσει του ισχύοντος κανόνα de minimis (κανονισμός Ε.Ε. 1407/2013). Δεν σωρεύει με τις ενισχύσεις του προσωρινού πλαισίου, αλλά μόνο με τις λοιπές ενισχύσεις de minimis.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ