Χαμόγελα από τον προϋπολογισμό: Ολοταχώς για ανάπτυξη άνω του 2,3% φέτος, πότε έρχεται η επενδυτική βαθμίδα - iefimerida.gr

Χαμόγελα από τον προϋπολογισμό: Ολοταχώς για ανάπτυξη άνω του 2,3% φέτος, πότε έρχεται η επενδυτική βαθμίδα

Υουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Φωτογραφία: INTIME
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Το θεαματικό ξεκίνημα του φετινού Προϋπολογισμού έφερε διπλά χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών.  

Κατ' αρχάς, πέρα από την επιβεβαίωση των ποιοτικών στοιχείων από κρίσιμους κωδικούς (π.χ. έσοδα ΦΠΑ), που δείχνουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον συντηρητικές, οι “ουρές” των περσινών εσόδων, που εισπράχθηκαν στο πρώτο δίμηνο, πιθανότατα φέρνουν τον Προϋπολογισμό ένα χρόνο νωρίτερα σε πρωτογενή πλεονάσματα.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα στοιχεία για το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου έδειξαν υπέρβαση κατά 1,5 δισ ευρώ των φορολογικών εσόδων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ταμειακής υπέρβασης θα εγγραφεί, όμως, στο 2022, καθώς πέρα από τα 470 εκ ευρώ των Τελών Κυκλοφορίας, που πήραν παράταση ως τέλος Φεβρουαρίου, οι υπερεισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών- νομικών προσώπων και το ΦΠΑ, που μπήκαν στα κρατικά ταμεία μέσα στο πρώτο δίμηνο, “μετράνε” στην προηγούμενη χρονιά.  

Προϋπολογισμός: Ολοταχώς για ανάπτυξη άνω του 2,3% το 2023

Αν σε αυτά προστεθούν και τα 603 εκατ ευρώ από την τελευταία δόση των ANFA/SMP, τα οποία κατά την Eurostat θα πρέπει να εγγραφούν στο 2022 παρά το ότι εισπράχθηκαν φέτος, μιλάμε για την απόλυτη δημοσιονομική ανατροπή. Ως γνωστόν, ο Προϋπολογισμός τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ότι το 2022 θα “κλείσει” με πρωτογενές έλλειμμα 1,6%, αλλά πλέον στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν ακόμα και οριακό πλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση, έκλεισε μια δημοσιονομική “τρύπα” 3,4 δισ ευρώ, σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στο μικροσκόπιο των αγορών, εν αναμονή αναβάθμισης.  

«Θα μου φαινόταν παράδοξο παραμονές εκλογών να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τα σενάρια για την αξιολόγηση της S&P την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας έτσι το βασικό σενάριο, που θέλει την Ελλάδα να επιστρέφει στην πλήρη κανονικότητα στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, το κλείσιμο της δημοσιονομικής “τρύπας” ένα χρόνο νωρίτερα, είναι κάτι που “μετράει” στο προφίλ της χώρας ειδικά εν όψει των δύσκολων παζαριών για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρώπη.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προϋπολογισμός: Αναθεώρηση της... αναθεώρησης για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης

Πέρα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις, ο “καθρέπτης” του Προϋπολογισμού ενισχύει την εκτίμηση ότι λίαν συντόμως θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της... αναθεώρησης για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 1,8% έχει ξεπεραστεί προ πολλού από τις εξελίξεις και το carry over της περσινής εντυπωσιακής χρονιάς σε συνδυασμό με τα ποιοτικά στοιχεία από τους κωδικούς των φετινών εσόδων και τους πρόδρομους δείκτες του Τουρισμού, ανέβασαν τον πήχη στο 2,3%. Ωστόσο ακόμα κι αυτή η αναθεώρηση φαίνεται ότι δεν αρκεί.  

“Το 2,3% ίσως είναι συντηρητική πρόβλεψη”, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος εστιάζοντας σε δύο ακόμα κρίσιμες παραμέτρους για το ΑΕΠ. Η πρώτη αφορά στις θετικές ως τώρα εξελίξεις στο πεδίο της Ενέργειας. Το φυσικό αέριο έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 45 ευρώ, η Ελλάδα έχει περιορίσει κατά περίπου 21% την κατανάλωση του- κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή- με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται τα “μαύρα” σενάρια για το πετρέλαιο.  

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τις επενδύσεις. Το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου αυτήν τη στιγμή προβλέπει ότι οι σχετικοί δείκτες θα ανέβουν ακόμα υψηλότερα από πέρσι, λόγω του μεγάλου αποθέματος και της ωρίμανσης projects προηγούμενων ετών. “Έχουμε δει τα χειρότερα. Η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί ως εξαίρεση” σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις διεθνών Οργανισμών για την παγκόσμια οικονομία. Ποιο είναι το “κλειδί” κατά τον ίδιο, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η θεωρία του “συμπιεσμένου ελατηρίου” για την ελληνική οικονομία; “Να μη χάσουμε την ευκαιρία αυτής της δεκαετίας”...

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προϋπολογισμός ευρώ Eurostat ΑΕΠ ΦΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ