Σχέδιο για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, αποκάλυψε η Κομισιόν.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παρουσίασε τη στρατηγική του για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στην ενιαία αγορά, σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ενέργεια ή οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το σχέδιο είναι να μειωθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση.
«Το τρέχον παγκόσμιο πλαίσιο απαιτεί την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των εναπομενόντων εμποδίων μιας διά παντός», ανέφερε η Κομισιόν στο έγγραφο στρατηγικής της.
«Ήρθε η ώρα να λειτουργήσει η ευρωπαϊκή αγορά, είναι καιρός να επιλέξουμε την Ευρώπη», προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Κομισιόν
Η ενιαία αγορά της ΕΕ περιλαμβάνει περίπου 26 εκατομμύρια επιχειρήσεις και 450 εκατ. καταναλωτές, καθιστώντας την περιοχή τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά, με ΑΕΠ ύψους 18 τρισ. ευρώ (20,4 τρισ. δολαρίων).
Στο πλαίσιο της πρότασής της για την απλούστευση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και την αναζωογόνησή της, αποφάσισε να μειώσει το διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις κάθε χρόνο, κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί μια νέα κατηγορία «εταιρειών μικρής-μεσαίας κεφαλαιοποίησης» που θα εξαιρούνται από οκτώ νόμους της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το σχέδιο, εταιρείες με έως 750 υπαλλήλους και με κύκλο εργασιών έως 150 εκατ. ευρώ ή σύνολο ενεργητικού έως 129 εκατ. ευρώ, θα θεωρούνται «εταιρείες μικρής-μεσαίας κεφαλαιοποίησης» και θα εξαιρούνται από κανόνες όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, η Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων κ.α.
Εταιρείες με λιγότερους από 250 υπαλλήλους ήδη εξαιρούνται από τους εν λόγω κανόνες.
Η διεύρυνση αυτού του ορίου σχεδιάστηκε «για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες εταιρείες να αποφύγουν τη βαρβαρότητα της ξαφνικής ανάγκης συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», τόνισε αντιπρόεδρος της Κομισιόν Στεφάν Σεζουρνέ.
Ο Σεζουρνέ δήλωσε ότι η νέα κατηγορία αφορά λίγο περισσότερες από 38.000 εταιρείες στην Ευρώπη που συνήθως δεν έχουν παρουσία στις πρωτεύουσες, αλλά αποτελούν περιφερειακούς οικονομικούς «παίκτες» και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ο Σεζουρνέ δεν απέκλεισε να υπάρχουν και άλλες διευκολύνσεις για τις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι οκτώ νόμοι που θα τροποποιηθούν είναι: ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων, ο Κανονισμός για την Προστασία από εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο Ντάμπινγκ, ο Κανονισμός για την Προστασία από Επιδοτούμενες Εισαγωγές, η Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων, ο Κανονισμός για τα Ενημερωτικά Δελτία, ο Κανονισμός για τους Συσσωρευτές, η Οδηγία για την Ανθεκτικότητα των Κρίσιμων Οντοτήτων και ο Κανονισμός για τα Φθοριούχα Αέρια του Θερμοκηπίου.
Ο Σεζουρνέ διευκρίνισε ότι θα προστεθεί ένας όρος εξαίρεσης στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων του μπλοκ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η αλλαγή. Ο νόμος δεν θα «ανοίξει» ξανά, παρά μόνο εάν αυτό συμβεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας απλούστευσης, πρόσθεσε.