Γραφείο Προϋπολογισμού: Εκτίμηση για υψηλότερη ανάπτυξη -Τυχόν πολιτική αστάθεια θα εντείνει την αβεβαιότητα - iefimerida.gr

Γραφείο Προϋπολογισμού: Εκτίμηση για υψηλότερη ανάπτυξη -Τυχόν πολιτική αστάθεια θα εντείνει την αβεβαιότητα

ανάπτυξη, κόσμος στην Ερμού
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ρεαλιστική χαρακτηρίζεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή η νέα πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,3%, αν και εκτιμάται ότι μπορεί τελικά το κοντέρ να γράψει παραπάνω.

Δημοσιοποιώντας τις νέες εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας, το ΓΠΚΒ σημειώνει ότι πέρα από την προφανή αβεβαιότητα του πληθωρισμού, στο κάδρο μπαίνουν οι αυξήσεις επιτοκίων καθώς ενδεχομένως επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του Χρέους, οι επιπτώσεις της διαφαινόμενης ύφεσης στην Ευρώπη, καθώς και ο πολιτικός κίνδυνος ως προς τη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ΓΠΚΒ, μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα θα αποθαρρύνει την επίδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας από κάθε πλευρά.

«Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να επιτευχθεί ένα ελάχιστος βαθμός συναίνεσης στους βασικούς άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μην εγείρονται αμφιβολίες για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο. Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι επιλογές του εκλογικού σώματος είναι κυρίαρχες και δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί. Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές παράγουν οικονομικά αποτελέσματα που δεν εξαρτώνται μόνο από τη βούληση του εκλογικού σώματος αλλά και από τις συνθήκες και τους μηχανισμούς του οικονομικού περιβάλλοντος που θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνονται υπόψη», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΓΠΚΒ.

Ειδικά όσον αφορά στον πληθωρισμό, το ΓΠΚΒ παραμένει στην πρόβλεψη για 7,5% σύμφωνα με το «μεσαίο» σενάριο, αλλά και στο δυσμενές σενάριο που οδηγεί στο 11% σε μέσα επίπεδα έτους. Με αυτήν την παραδοχή, κρούει κώδωνα κινδύνου για την ανατροφοδότηση του πληθωρισμού στην περίπτωση που οι μισθολογικές αυξήσεις κινηθούν ανοδικά. Σημειωτέον ότι η σχετική επισήμανση δεν αφορά στον κατώτατο μισθό, που χαρακτηρίζεται χαμηλός και σχετίζεται με κλάδους που δεν εκτίθενται στο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, δε, η παραδοχή ότι αν και οι μισθοί δεν αναπροσαρμόζονται με την ίδια ταχύτητα που ανεβαίνουν οι τιμές, ΔΕΝ υπάρχει μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής κι ως εκ τούτου η σχετική παράμετρος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μόνο.

Η εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών παρουσιάζει αισθητή βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα καταγράφοντας μικρό πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιούλιο. Η βελτίωση προέρχεται από την πλευρά των εσόδων – ιδίως των φορολογικών – που οφείλονται κατά κύριο λόγο στον υψηλό πληθωρισμό. Οι πρόσθετες δαπάνες για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπερκαλύπτονται από αυτά τα πρόσθετα έσοδα και – στο βαθμό που οι δαπάνες αυτές παραμείνουν συγκρατημένες – δεν διαφαίνεται κίνδυνος για την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου. Επιπρόσθετα, θετική συνεισφορά στη δημοσιονομική αξιοπιστία είχαν η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ καθώς και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί η μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ που προκαλεί η αύξηση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ