Φυσικό αέριο: Η βουτιά της τιμής του φέρνει νέα μέτρα στήριξης τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Φυσικό αέριο: Η βουτιά της τιμής του φέρνει νέα μέτρα στήριξης τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ

χέρια κάτω από φλόγες φυσικού αερίου
Φυσικό αέριο / Φωτογραφία: Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Μόνο αν βιώσουμε εκ νέου το θρίλερ της περσινής άνοιξης μπορεί να ανατραπούν τα νέα δεδομένα, που επιτρέπουν μέτρα στήριξης τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. 

Δεν είναι μυστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει «χτίσει» τον Προϋπολογισμό πάνω στην παραδοχή πως η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα είναι γύρω στα 120 ευρώ, κι ακριβώς με αυτό το σκεπτικό δημιούργησε ειδικό Αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον, η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται περίπου 50% χαμηλότερα και, με την πληρότητα των αποθηκών πανευρωπαϊκά πάνω από το 80%, θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να δούμε νέο ράλι τιμών στον ορατό ορίζοντα.

Η χθεσινή ημέρα έφερε πολλά χαμόγελα ικανοποίησης στο οικονομικό επιτελείο, καθώς, αν το φυσικό αέριο διατηρηθεί στα επίπεδα των 55 ευρώ, τα 600 εκατ. ευρώ από το ειδικό Αποθεματικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα ορίσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 


«Οι έκτακτοι πόροι είναι για έκτακτη χρήση»

Πέρα από αυτό το «πακέτο», έρχονται όμως και τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στους παρόχους ενέργειας. «Οι έκτακτοι πόροι είναι για έκτακτη χρήση», λένε χαρακτηριστικά από το υπουργείο Οικονομικών, μένοντας στη «γραμμή» ότι τα όποια έκτακτα έσοδα -όπως αυτά από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων και των παραγωγών ενέργειας- θα επιστρέφουν στην κοινωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τα καλά νέα δεν περιορίζονται στα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας, που διευρύνονται από τη βουτιά του φυσικού αερίου. Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι και η περσινή χρονιά μπορεί να κλείσει πιο θετικά από τις εκτιμήσεις, αλλά και η φετινή χρονιά να φέρει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα. 


Μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φέρει το 2023 

Το βελτιωμένο κατά 1,8 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου ενισχύει την αίσθηση πως όταν κλείσει δημοσιονομικά η χρονιά στο τέλος Φεβρουαρίου, το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να είναι χαμηλότερο κατά 0,2%-0,3%, δηλαδή να «συμπιεστεί» ως το 1,3%.

«Το μικρότερο έλλειμμα του 2022 θα είναι το τελευταίο καλό μήνυμα στις αγορές πριν φτάσουμε στις εκλογές», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή, εννοώντας ότι διευκολύνονται και οι οίκοι αξιολόγησης ως προς την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Ακόμα πιο θετικό είναι ότι μέρος αυτού του 0,2%-03,% έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, άρα υπάρχει προοπτική βελτίωσης και των φετινών δημοσιονομικών επιδόσεων. Επιπλέον, εκκρεμεί και η απόφαση της Eurostat για το αν θα εγγραφούν φέτος τα έσοδα από ANFAs που δεν πρόλαβαν να εισπραχθούν το 2022. Άρα μιλάμε για ένα συνολικό «δώρο» που μπορεί να «σπρώξει» το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα ως το 1% ή και παραπάνω. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «κερασάκι» είναι το όφελος στο ΑΕΠ από την υποχώρηση του φυσικού αερίου στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2021. Όπως υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο, αν η τιμή του παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, τότε το ΑΕΠ θα πάρει «αέρα» τουλάχιστον 0,5%, ξεπερνώντας έτσι το 2% ή μάλλον προσεγγίζοντας το 2,5%. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και τον παράγοντα «τουρισμός», που δείχνει ότι θα πάει καλύτερα από πέρσι, αντιλαμβάνεται γιατί στο οικονομικό επιτελείο μόλις που κρατιούνται για μην πουν ότι τα δύσκολα μένουν σιγά-σιγά πίσω...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ