Στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως για τον επαναπατρισμό ταλέντων από την Ευρώπη αναφέρονται οι Financial Times.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας η υπουργός Εργασίας ηγείται κλιμακίων ελληνικών εταιρειών σε ευρωπαϊκές πόλεις από το Λονδίνο μέχρι το Άμστερνταμ με στόχο να πείσει εξειδικευμένους εργαζόμενους συμπατριώτες μας, που είχαν φύγει την εποχή της οικονομικής κρίσης στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στα πάτρια για να ανασυγκροτήσουν το εργατικό δυναμικό της χώρας με βασικό σύνθημα ότι η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει.
«Στην αρχή η ατμόσφαιρα είναι αρνητική», λέει η Κεραμέως στους FT. «Μας βλέπουν ως εκπροσώπους του κράτους που τους έδιωξε. Και η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη: να τους δείξουμε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010 ή του 2012».
To Brain Drain στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το άρθρο η Ελλάδα έχει υποστεί πλήγμα από το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό και την απώλεια κρίσιμων δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας της.
Πάνω από 600.000 Έλληνες, ως επί το πλείστον νέοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μεταξύ του 2010 και του 2021, αφότου η χώρα βυθίστηκε στη σοβαρότερη ύφεση που βίωσε ποτέ ανεπτυγμένη οικονομία εν καιρώ ειρήνης.
Οι χαμηλοί μισθοί, οι περιορισμένες προοπτικές καριέρας και η αντιληπτή έλλειψη αξιοκρατίας, παραμένουν οι κύριοι λόγοι, για τους οποίους πολλοί συμπατριώτες μας διστάζουν να επιστρέψουν, όπως έδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Brain Regain τον περασμένο χρόνο.
Σημάδια αντιστροφής
Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια αντιστροφής της τάσης φυγής στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερων προοπτικών σταδιοδρομίας.
Το 2023, η τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των Ελλήνων που επέστρεψαν στα πάτρια ήγαν για πρώτη φορά από το 2009 μεγαλύτερος εκείνων που έφυγαν, αν και είναι ασαφές πόσοι εξ’ αυτών είναι ειδικευμένοι εργαζόμενοι.
Το 60% εκείνων που επέστρεψαν στην Ελλάδα το 2023 είναι ηλικίας 20 - 44 ετών, δηλαδή της παραγωγικότερης ηλικίας, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Τάσο Αναστασάτος.
Η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει με σειρά κινήτρων τον επαναπατρισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης του φόρου εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια για όσους εργάστηκαν στο εξωτερικό για μια πενταετία ή περισσότερο. Περί τα 6.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το μέτρο αυτό από το 2020. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι λένε ότι η προσπάθεια έχει να κάνει τόσο με την αντίληψη, όσο και με την πολιτική.
Περιοδεία της Κεραμέως στη Νέα Υόρκη εντός του έτους
Η Κεραμέως θα συνεχίσει αργότερα φέτος την περιοδεία της στη Νέα Υόρκη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το 2024. Ελληνικές εταιρείες όπως η Aegean και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς μαζί με ξένες εταιρείες, όπως η Deloitte και η Lidl, αναζητούν νέους εργαζόμενους και μερικές φορές τους προσφέρουν επί τόπου θέσεις εργασίας, αλλά είναι δύσκολη η προσέλκυση υψηλόμισθων υπαλλήλων, όταν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, μολονότι έχουν αυξηθεί κατά 28% από το 2016.
Ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες έλξης είναι οι συναισθηματικοί δεσμοί, λέει η βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με έρευνα της Brain Regain, μιας ΜΚΟ που επικεντρώνεται στην αναστροφή της διαρροής εγκεφάλων, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες θα είχαν κίνητρο να επιστρέψουν στα πάτρια λόγω προσωπικών και οικογενειακών δεσμών, ενώ στο 32% έλειπε το ζεστό κλίμα.
«Αρχίζουν να σκέφτονται τη γλώσσα που θα μάθουν τα παιδιά τους στο σχολείο», είπε η Κεραμέως. «Και συνειδητοποιούν ότι τους λείπει η πατρίδα τους».