Στα επιθυμητά επίπεδα του 2%, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ο ελληνικός πληθωρισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελείωσε ο «πόλεμος» στα ράφια και όχι μόνο.
Ανατρέχοντας στα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και εστιάζοντας κατ' αρχάς στους δείκτες των ειδών διατροφής, μπορεί να διαπιστώσει κανείς δια γυμνού οφθαλμού ότι η σημαντική μείωση (28,3%) στην τιμή του ελαιολάδου είναι αυτή που συγκράτησε τον μέσο όρο των αυξήσεων στη ομάδα Διατροφή.
Πού καταγράφηκαν ανατιμήσεις
Κατά τα άλλα, καταγράφηκαν μικρές ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε τρόφιμα που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι π.χ. 5,4% στα κρέατα.
Προβληματισμό προκαλούν οι αυξήσεις κατά 8,2% στα φρούτα, ενώ επιβεβαιώνεται για έναν ακόμα μήνα η αρνητική επίπτωση των διεθνών τιμών του κακάο, με αυξήσεις 5,8% στα γλυκά και τα παγωτά.
Μια κατηγορία μόνα τους είναι τα ενοίκια, που "τρέχουν" 10,8% σε ετήσια βάση, ενώ το συνολικό κόστος της στέγασης επιβαρύνεται από τις αυξήσεις στο ρεύμα (4,7%), το φυσικό αέριο (29,9%), τις δαπάνες συντήρησης (5,9%).
Όσον αφορά στο πεδίο των Υπηρεσιών, που ανατροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, τα πακέτα διακοπών (9,8%), η εστίαση (6,5%), τα ασφάλιστρα υγείας (7%), δίνουν τον τόνο.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα
