Σε μια περίοδο διεθνών προκλήσεων, τα ελληνικά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την ανθεκτικότητα και τον καθοριστικό τους ρόλο για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Μέσα στον Ιούνιο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υποδέχθηκαν συνολικά 5,35 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 1,3% (+67.000 επιβάτες) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024.

Η θετική αυτή τάση αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι το περιβάλλον παραμένει πολυσύνθετο, με γεωπολιτικές εντάσεις να επηρεάζουν δυναμικά τη ροή επισκεπτών, αλλά και με τις εταιρείες να αναδιαμορφώνουν συνεχώς τα δίκτυά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
Γεωπολιτική κρίση και η ταχύτητα προσαρμογής
Η μεγαλύτερη πρόκληση του μήνα ήταν, αναμφίβολα, η κρίση στο Ισραήλ, η οποία ξέσπασε εκ νέου στις 13 Ιουνίου, επηρεάζοντας αισθητά τον εξερχόμενο τουρισμό από τη χώρα. Η διακοπή πτήσεων και οι ακυρώσεις οδήγησαν σε περίπου 500 χαμένες κινήσεις αεροσκαφών και περίπου 60.000 λιγότερους επιβάτες, επηρεάζοντας αεροδρόμια όπως η Ρόδος (RHO), η Θεσσαλονίκη (SKG), η Κέρκυρα (CFU), η Μύκονος (JMK), η Κως (KGS), η Σαντορίνη (JTR), η Πρέβεζα (PVK), η Κεφαλονιά (EFL), τα Χανιά (CHQ) και η Μυτιλήνη (MJT).
Ωστόσο, η εικόνα πριν την κλιμάκωση της κρίσης ήταν εντυπωσιακή. Πιο συγκεκριμένα, από 1 έως 12 Ιουνίου οι ισραηλινές πτήσεις σημείωσαν αύξηση επιβατών άνω του 82%, φτάνοντας τους 45.000 ταξιδιώτες, μια απόδειξη του πόσο σημαντική παραμένει η συγκεκριμένη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό και πόσο άμεσα μπορούν να ανακάμψουν οι ροές όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Οι πρωταγωνιστές της ανάπτυξης

Η Σαντορίνη, ένα από τα πιο εμβληματικά νησιά της χώρας και κεντρικός πόλος έλξης πολυτελούς τουρισμού, συνέχισε να πιέζει το συνολικό αποτέλεσμα, με 72.000 λιγότερους επιβάτες (-17,2%) σε σχέση με πέρυσι. Παρ' όλα αυτά, τα σημάδια ανάκαμψης είναι ενθαρρυντικά: η μείωση περιορίζεται προοδευτικά, μήνα με τον μήνα (Απρίλιος: -27,8%, Μάιος: -21,4%), δείχνοντας ότι το νησί επιστρέφει σταδιακά στα επίπεδα που του αρμόζουν.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια που ξεχωρίζουν
Η Θεσσαλονίκη (SKG) απέδειξε γιατί είναι στρατηγικός κόμβος, καταγράφοντας άνοδο 7,3% (+52.500 επιβάτες), κυρίως χάρη στη ζήτηση από Γερμανία, Ελλάδα και Κύπρο. Η Ryanair και η Wizz Air στήριξαν με σταθερότητα τον όγκο επιβατών, επιβεβαιώνοντας τη σημασία low cost και hybrid παικτών για την περιφερειακή αεροπορία.
Η Κέρκυρα (CFU) συνέχισε την ανοδική της τροχιά (+5,5% / +39.100 επιβάτες) χάρη στην υψηλή ζήτηση από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία, με ισχυρούς συμμάχους τις EasyJet, Condor, Ryanair και Wizz Air.

Η Ζάκυνθος (ZTH), τέλος, κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση 6,1%, ενισχυμένη κυρίως από την εκρηκτική άνοδο της ιταλικής αγοράς (+64,6% / +12.800 επιβάτες) μέσω της νέας σύνδεσης της Wizz Air με Μιλάνο.
Το εσωτερικό δίκτυο, η σταθερή πληρότητα & τα 225 εκατομμύρια επιβάτες
Η εσωτερική επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 821.877 επιβάτες, σημειώνοντας οριακή πτώση -0,8%, ενώ ο συντελεστής πληρότητας παρέμεινε σταθερός στα 84,6%, σχεδόν ίδιος με πέρυσι (84,8%). Παρά τις διαφοροποιήσεις ανά προορισμό, η συνολική εικόνα δείχνει σταθερότητα, αλλά και βελτίωση σε σχέση με τον Μάιο, όταν το ποσοστό ήταν χαμηλότερο (82,4%).
Με τον Ιούνιο να αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στη δυναμική αλυσίδα των ελληνικών αεροδρομίων, η Fraport Greece έχει πλέον υποδεχθεί πάνω από 225,45 εκατομμύρια επιβάτες από την ημέρα που ανέλαβε τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μια επίδοση που φέρει το αποτύπωμα της στρατηγικής ανάπτυξης, της επένδυσης στις υποδομές και, κυρίως, της διαρκούς προσαρμογής στις προκλήσεις που θέτει ο σύγχρονος τουρισμός.