Φορολογικές δηλώσεις 2022: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα νομικά πρόσωπα -Τι να προσέξετε [οδηγός] - iefimerida.gr

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα νομικά πρόσωπα -Τι να προσέξετε [οδηγός]

Σερβιτόρος μαζεύει καρέκλες
Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η πλατφόρμα υποβολής φορολογικής δήλωσης για τα νομικά πρόσωπα.

Πρόκειται για το έντυπο Ν, το οποίο υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη μέρα του 6ου μήνα, από το τέλος του φορολογικού έτους. Εξαιρούνται υφίστανται για περιπτώσεις διακοπής εργασιών ή εκκαθάρισης επιχείρησης.

Η ΑΑΔΕ καλεί τους πολίτες «να ελέγχετε την ορθή μεταφορά του προσυμπληρωμένου κωδικού [090] με το ποσό των παρακρατηθέντων φόρων στη δήλωση. Επίσης οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει χειρόγραφες δηλώσεις θα πρέπει να ελέγχουν την ορθή μεταφορά της προκαταβολής φόρου και της ζημίας προηγουμένων χρήσεων. Σε περίπτωση λάθους θα πρέπει να απευθυνθείτε έγκαιρα στη ΔΟΥ, για τη σχετική διόρθωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν το έντυπο Ν

Όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες όπως ορίζονται στο άρθρο 45 του ν.4172/2013, έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας, ηλεκτρονικά για όλα τα εισοδήματα τους.

Τα γραφεία αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν.27/1975, καθώς και οι ημεδαπές επιχειρήσεις που υπάγονται στις ίδιες διατάξεις, υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μόνο στην περίπτωση που αποκτούν φορολογητέο εισόδημα.

Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που φορολογούνται με τις διατάξεις του ν.27/1975 και του άρθρου 57 του ν.4646/2019, υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση. Όταν δεν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα συνυποβάλλεται με το έντυπο Ε3 η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, καταχωρώντας υποχρεωτικά στον κωδικό 2018 αυτής τις αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν στα απαλλασσόμενα έσοδα, έτσι ώστε με την παράλληλη συμπλήρωση του κωδικού 559 του εντύπου Ν με τα ακαθάριστα έσοδα οδηγούμαστε σε μηδενικό φορολογικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που αποκτούν και φορολογητέο εισόδημα στην ως άνω κατάσταση καταχωρούν και τις δαπάνες που αντιστοιχούν στα έσοδα που φορολογούνται και δεν εκπίπτουν από αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ΚΦΕ. Τα υπό ίδρυση ιδρύματα, η έγκριση της σύστασης των οποίων εκκρεμεί, υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον αποκτούν εισόδημα (από εκμίσθωση ακινήτων, τόκους, κ.λπ.), ως εν τοις πράγμασι νομίμως λειτουργούντα πρόσωπα στο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων τους. Η παραπάνω δήλωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φορολογικές δηλώσεις για νομικά πρόσωπα: Οδηγός 46 σημείων

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό τις ΑΑΔΕ για τη φορολογική δήλωση νομικών προσώπων:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ