Οι φόβοι για lockdown και τα FinCEN Files κλυδώνισαν τις αγορές -Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος - iefimerida.gr

Οι φόβοι για lockdown και τα FinCEN Files κλυδώνισαν τις αγορές -Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος

χρηματιστήριο Κινέζα με μάσκα
Τα FinCEN Files και οι φόβοι για νέα lockdown ρίχνουν τις μετοχές © AP Photo/Vincent Yu
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλυδωνίζονται τα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του φόβου για lockdown αλλά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το FinCEN files, το σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι ασιατικές μετοχές είχαν εκτεταμένες απώλειες για δεύτερη μέρα σήμερα Τρίτη, ενώ το δολάριο σημείωσε αύξηση, υπό τον φόβο καθυστερήσεων στην επέκταση των μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και των ανησυχιών για νέα lockdown στην Ευρώπη, που επηρέασαν τις επενδύσεις. Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ των HSBC 0005.HK και Standard Chartered 2888.HK σημείωσαν πτώση περισσότερο από 2% η καθεμία, καθώς οι παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές παρέμειναν υπό έντονη πίεση έπειτα από αναφορές σχετικά με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που φέρονται να κινούν παράνομα κεφάλαια. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,5%. Ο δείκτης S & P / ASX 200 .AXJO της Αυστραλίας υποχώρησε 0,7% ενώ ο κινέζικος δείκτης υψηλής τεχνολογίας CSI300 υποχώρησε 0,1% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ HSI μειώθηκε κατά 0,5%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΗΠΑ: Κλείσιμο με πτώση στα χρηματιστήρια

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υποχώρησαν και οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς οι ανησυχίες για νέα lockdown στην Ευρώπη και πιθανές καθυστερήσεις στη ψήφιση ενός πακέτου μέτρων οικονομικής τόνωσης στο Κογκρέσο έγειραν φόβους ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε έναν μακρύτερο δρόμο ανάκαμψης παρά τις προηγούμενες προσδοκίες. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 509.72 μονάδων (-1,84%), στις 27.147,7 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε μειωμένος κατά 14.48 μονάδες (-0.13%), φτάνοντας τις 10.778,8 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 38.41 μονάδων (-1.16%), στις 3.281,06 μονάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθώς οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν μετοχές που συνδέονται με την τεχνολογία σε ένα εκπληκτικό ράλι που ανέβασε τον S&P 500 και τον Nasdaq σε νέα υψηλά.

Η JPMorgan Chase & Co JPM.N και η Bank of New York Mellon Corp BK.N μειώθηκαν 3,1% και 4,0%, αντίστοιχα, τη Δευτέρα.

«Το ερώτημα είναι αν το κατάλοιπο επηρεάζει την απόδοση των περιφερειακών χρηματοοικονομικών», δήλωσε ο αναλυτής της CommSec, Tom Piotrowski στο Σίδνεϊ.

Ο κορωνοϊός παραμένει επίσης στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών. Νέα μέτρα για την πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο πυροδότησαν υοχωρήσεις στις αεροπορικές, ξενοδοχειακές εταιρείες και τις εταιρείες κρουαζιέρας σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, προκαλώντας φόβους για περαιτέρω περιορισμούς. Η εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ενθαρρύνει τους Βρετανούς σήμερα Τρίτη να επιστρέψουν στην εργασία από το σπίτι. Τυχόν νέοι περιορισμοί κορωνοϊού θα απειλούσαν μια νέα ανάκαμψη και θα προξενούσαν περαιτέρω πίεση στις αγορές μετοχών, σημειώνει σχετικά το Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό τους φόβους για lockdown και το σκάνδαλο με τα FinCEN files

Χθες Δευτέρα, πάντως υποχώρηση σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος του διεθνούς τραπεζικού σκανδάλου ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος», αλλά και του νέου κύματος του κορωνοϊού.

Στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε την έντονη πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 630 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 630,32 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες 4,29%.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού γνώρισε τη χειρότερη συνεδρίασή του για περισσότερους από 3 μήνες, καταγράφοντας πτώση 3,74% εξαιτίας των ανησυχιών για την αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19 και τις πιθανές επιπτώσεις της στην οικονομία, λίγους μήνες μετά το πρώτο καταστροφικό κύμα.

Ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε πτώση 186,14 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 4.792,04.

Στη Γερμανία, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα, με τον Dax να χάνει 4,37% και να μειώνεται γύρω στις 12.500 μονάδες, καθώς η αγορά ανησυχεί για την «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δείκτης Dax έχασε 573,8 μονάδες και έκλεισε στις 12,542,44 μονάδες.

Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση («κλείσιμο») των δεικτών δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά και την ποσοστιαία μεταβολή ως προς το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

  • Λονδίνο FTSE 100 5.804,29 -202,76 -3,38%
  • Παρίσι CAC 40 4.792,04 -186,14 -3,74%
  • Ζυρίχη SMI 10.325,44 -213,73 -2,03%
  • Φραγκφούρτη DAX30 12.542,44 -573,81 -4,37%
  • Φραγκφούρτη EuroStoxx50 3.160,95 -122,74 -3,74%

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής κατέγραψε νωρίτερα απώλειες 5,7%, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση του από τον Απρίλιο, με τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών να υποχωρούν κατά 13,5% και 8%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν νωρίτερα πτώση 6%, πλησιάζοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ύστερα από δημοσιεύματα ότι η HSBC και η Standard Chartered είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να διακινούσαν παράνομα κεφάλαια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι αποκαλύψεις των FinCEN files που προκάλεσαν σεισμό

Για την Ελλάδα τα FinCEN files αποκαλύπτει το iefimerida.gr. Διαβάστε σχετικά εδώ κι εδώ.

Τα απόρρητα αρχεία που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι πέντε διεθνείς τράπεζες, η JPMorgan, η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon, συνέχισαν να αποκομίζουν κέρδη από ισχυρούς και επικίνδυνους πελάτες τους, ακόμη και αφού οι αμερικανικές αρχές τους επέβαλαν πρόστιμα για προηγούμενες αποτυχίες τους στην «αναχαίτιση» ροών βρώμικου χρήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνέχισαν να κινούν παράνομο χρήμα, ακόμη και αφού οι αμερικανοί αξιωματούχοι τους προειδοποίησαν ότι θα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις εάν δεν σταματούσαν να διαπραγματεύονται με παράγοντες του οργανωμένου εγκλήματος, απατεώνες ή διεφθαρμένα καθεστώτα.

Πέρασαν ελεύθερα 1 δισ. δολάρια για τον φυγόδικο χρηματοδότη

Όπως αποκαλύπτει νέα διαρροή απόρρητων εγγράφων, η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα που εδρεύει στις ΗΠΑ, μετέφερε κεφάλαια για άτομα και εταιρείες που συνδέονται με τις λεηλασίες δημόσιου χρήματος στη Μαλαισία, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία. Η συγκεκριμένη τράπεζα, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, άφησε να περάσουν ελεύθερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τον φυγόδικο χρηματοδότη πίσω από το σκάνδαλο 1MDB της Μαλαισίας. Επίσης, μετέφερε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό δύο νεαρών επιχειρηματιών των οποίων η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι εξαπάτησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ότι βόηθησε στην πρόκληση διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος που παρέλυσαν μεγάλες περιοχές της χώρας.

Αναφορές και για τον πρώην διευθυντή της προεκλογικές εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ

Η JPMorgan έδωσε επίσης το πράσινο φως σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια εντός μίας δεκαετίας για πληρωμές προς τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικές εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Η τράπεζα ενέκρινε συναλλαγές του Μάναφορτ, ύψους άνω των 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 14 μήνες αφού είχε παραιτηθεί από την εκστρατεία του Τραμπ και βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα για ξέπλυμα χρήματος και διαφθοράς σε σχέση με τη δουλειά του για ένα φιλο-ρωσικό πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία.

Η HSBC πλήρωσε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Στη συμφωνία που ήρθε με τους εισαγγελείς, η HSBC πλήρωσε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να θέσει σε αναστολή ποινικές διώξεις εναντίον της τράπεζας και να τις απορρίψει μετά από πέντε χρόνια, εάν η HSBC διατηρήσει τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει επιθετικά τη ροή του βρώμικου χρήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποκαλύπτουν τα FinCEN Files, κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετούς «δοκιμαστικής» περιόδου η HSBC συνέχισε να μεταφέρει κεφάλαια για αμφιλεγόμενα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ύποπτων για ξέπλυμα χρήματος αλλά και ενός δικτύου απάτης «πυραμίδας» επενδυτών (σχήμα Ponzi) που ερευνάται σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην HSBC να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2017 ότι «τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της» στο πλαίσιο της συμφωνίας αναβαλλόμενης δίωξης - και ότι οι εισαγγελείς απέρριπταν τις κατηγορίες.

Το Ιράν, το λαθρεμπόριο χρυσού -Τα FinCEn files αποκαλύπτουν τι κρύβεται πίσ από τις αγάπες Ερντογάν-Τραμπ

Δισεκατομμύρια δολάρια περνούσαν προς το Ιράν, παρά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, βάσει σχεδίου στο οποίο, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν σε αμερικανικό δικαστήριο, εμπλέκονταν ο γαμπρός του Ερντογάν αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

Η προμήθεια για αυτή την εξυπηρέτηση φέρεται ότι ήταν 4%, με τις μίζες προς Τούρκους πολιτικούς να εκτιμώνται στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για το κόλπο από το 2013, τράπεζες συνέχισαν να δίνουν το «πράσινο φως» σε συναλλαγές έως και το 2016, ενώ ο Τραμπ δέχεται πλέον τα πυρά των Δημοκρατικών ότι παρενέβη στη Δικαιοσύνη για χάρη του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ