Οδηγός επιβίωσης για εξοικονόμηση ενέργειας: Ποιες συσκευές καίνε πιο πολύ, τα σενάρια για νέες επιδοτήσεις - iefimerida.gr

Οδηγός επιβίωσης για εξοικονόμηση ενέργειας: Ποιες συσκευές καίνε πιο πολύ, τα σενάρια για νέες επιδοτήσεις

Πρίζα
Φωτογραφία: INTIMENEWS
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Τα ξεχασμένα φώτα, οι συσκευές σε αναμονή, ο μονίμως ανοικτός θερμοσίφωνας λίαν συντόμως θα αποτελέσουν παρελθόν, όχι μόνο λόγω Βρυξελλών, αλλά κυρίως γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας θα οδηγεί σε μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί την υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής, και όσο κι αν αυτό εκλαμβάνεται -έστω καθ’ υπερβολή- ως ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο ρεύμα με το… δελτίο, η ουσία είναι ότι η κάθε χώρα, αν περάσει τελικά η πρόταση, καλείται να αποφασίσει πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναζητώντας κανείς τις ώρες αιχμής στην Ελλάδα, διαπιστώνει μάλλον το αυτονόητο. Η μεγαλύτερη ζήτηση για ρεύμα καταγράφεται μεταξύ 9-10 το πρωί με 1-2 το μεσημέρι, όταν καταστήματα, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν στο φουλ, ενώ και τα νοικοκυριά μαγειρεύουν.

Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται, επίσης, μετά τις 5-6 το απόγευμα και ως τις 8 το βράδυ, όταν δηλαδή οι οικογένειες μαζεύονται σπίτι, τα φώτα και οι συσκευές ανάβουν και οι μετρητές «τρέχουν».

Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για το ποιο θα χαρακτηριστεί επισήμως το «διάστημα αιχμής» προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά ούτε σε ποιους θα αφορά αυτή η υποχρεωτική εξοικονόμηση. Θα είναι οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες; Θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις; Θα είναι και τα νοικοκυριά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η… ζωή πιθανότατα θα δώσει τις απαντήσεις, καθώς από τον επόμενο μήνα το μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα -και πιθανότατα στο φυσικό αέριο- θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι σε συνάρτηση με την κατανάλωση, κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όσο περισσότερο καταναλώνει κανείς ρεύμα τόσο μικρότερη επιδότηση θα έχει.

Τα σενάρια εργασίας προβλέπουν 3 ή 4 κλιμάκια επιδοτήσεων, ενώ τα όρια πιθανότατα θα αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το πού το πάνε οι Ευρωπαίοι κυρίως σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, το οποίο, ως γνωστόν, συμπαρασύρει την τιμή του ρεύματος.

Αναζητούν πώς θα... ρίξουν την κατανάλωση

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νοικοκυριά έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνονται για το πώς μπορούν να χαμηλώσουν την κατανάλωσή τους χωρίς να υποβαθμίσουν το επίπεδο διαβίωσής τους, όπως επίσης το ποιες συσκευές είναι εκείνες που απαιτούν αυξημένη προσοχή, ειδικά όσον αφορά στην κατανάλωση για θέρμανση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο ως προφητική μπορεί να χαρακτηριστεί ειδική έρευνα της Eurostat, η οποία, πριν καν υπάρξει υποψία ενεργειακής κρίσης, είχε αναδείξει τα οφέλη από την αλλαγή λαμπτήρων, δηλαδή πόσα μπορεί να γλιτώσει κάποιος αντικαθιστώντας τις παλιές λάμπες με λάμπες LED.

Με τα τότε δεδομένα, δηλαδή τιμή κιλοβατώρας μετά φόρων γύρω στα 17 λεπτά, αλλάζοντας μία και μόνο λάμπα 60 Watt, με μια LED 10 Watt, ένα νοικοκυριό μπορούσε να γλιτώσει 9,68 ευρώ ετησίως. Πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των λαμπτήρων επί 10-15 για τις ανάγκες ενός σπιτιού και προσαρμόζοντας τους υπολογισμούς στη σημερινή τιμή κιλοβατώρας, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι μπορεί να εξοικονομήσει μόνο με την αντικατάσταση του φωτισμού του.

Φυσικά, το βάρος πέφτει στις συσκευές που «ρουφάνε» την περισσότερη ενέργεια:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Θερμοσίφωνας: 3.000 – 5.500W
  • Φούρνος: 2.000 – 4.000W
  • Αερόθερμο: 2.000 – 3.000W
  • Πιστολάκι μαλλιών: 1.800 – 2.500W
  • Μάτι κουζίνας: 1.500 – 2.000W
  • Βραστήρας: 1.200 – 3.000W
  • Πλυντήριο πιάτων: 1.200 – 1.500W
  • Στεγνωτήρας ρούχων: 1.000 – 4.000W
  • Σίδερο: 1.000 – 2.000W

Σύμφωνα με τον οδηγό… επιβίωσης του spitogatos, η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μπορεί να επιτευχθεί με λίγη προσοχή στην καθημερινότητα.

Εστίες κουζίνας:

-Τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σπαταλάς 20%-30% περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι χρειάζεσαι.

-Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί έως και 60% ρεύμα και χρόνο.

-Προτιμητέα μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.

Ψυγείο

-Να βρίσκεται μακριά από το καλοριφέρ, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη με πολύ ήλιο.

-Ρύθμιση θερμοστάτη σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή, καθώς μπορεί να εξοικονομηθεί έως και 15% ηλεκτρική ενέργεια.

-Τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο και κατά περιόδους ξεσκόνισμα στις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του.

-Στα παλαιότερα συνιστάται μια τακτική απόψυξη, γιατί ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει καλά.

Πλυντήριο

-Πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητο.

-Χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή ακόμα και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με αυτόν τον τρόπο το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό.

-Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα.

-Πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, γιατί αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.

-Μια καλή λύση είναι να συνδεθεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Κάνει μέχρι και +55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ