Δεύτερη ευκαιρία για τα κόκκινα δάνεια, 120 δόσεις και «κούρεμα» - iefimerida.gr

Δεύτερη ευκαιρία για τα κόκκινα δάνεια, 120 δόσεις και «κούρεμα»

Ρυθμίσεις οφειλών σε Δημόσιο και Ταμεία
Φωτογραφία αρχείου: INTIMENEWS
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Διπλή ευκαιρία για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο, ανοίγει ειδική διάταξη που συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία για το νέο Εξωδικαστικό. 

Η παρέμβαση αφορά σε οφειλές, που προέρχονται από καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων για δάνεια τα οποία «κοκκίνισαν», οι τράπεζες ζήτησαν τις εγγυήσεις από το Δημόσιο κι εν συνεχεία το Δημόσιο έστειλε τους φακέλους στις εφορίες για τα περαιτέρω. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ευκαιρία είναι διπλή, καθώς αφορά κατ’ αρχάς σε όσους δεν αξιοποίησαν ανάλογη ρύθμιση του 2020, που κάλυπτε βεβαιωμένες οφειλές ως τον Οκτώβριο 2019, αλλά και όσους “έσκασαν” έκτοτε.  

Όπως ορίζει η διάταξη της «2ης ευκαιρίας», υπάγονται οι οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ή παροχής της εγγύησης της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ» ή του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Α.Ε. (Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. A.Ε.)”, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως την 1η Φεβρουάριου 2023 και οι καταπτώσεις θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. 

Η διάταξη δίνει, μάλιστα, τη δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη ρυθμίσει τις σχετικές οφειλές με την πάγια των 24 δόσεων, να υποβάλουν αίτηση ως την 1η Αυγούστου, για να μεταφέρουν το υπόλοιπο χρέος στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση.  

Το νέο πλαίσιο για τον εξωδικαστικό

Ποιο είναι το στοιχείο, που κάνει ελκυστικό το νέο πλαίσιο; Πέρα από τις 120 δόσεις, δηλαδή τη δυνατότητα εξόφλησης σε μια 10ετία, προβλέπεται γενναίο “κούρεμα” σε προσαυξήσεις και πρόστιμα, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει κάποιος. Συγκεκριμένα: 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).  
  • Από δύο (2) έως και τέσσερις (4) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%). 
  • Από πέντε (5) έως και δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). 
  • Από δεκατρείς (13) έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%). 
  • Από είκοσι πέντε (25) έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%). 
  • Από τριάντα επτά (37) έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%). 
  • Από σαράντα εννέα (49) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). 
  • Από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%). 
  • Από εβδομήντα τρεις (73) έως και ενενήντα έξι (96) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%). 
  • Από ενενήντα επτά (97) έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).». 

Αν και η κάνουλα των κρατικών εγγυήσεων έχει κλείσει μετά τους... σκελετούς, που είχαν βρει οι δανειστές στα ντουλάπια του ΓΛΚ την περίοδο των Μνημονίων, οι πρόσφατες κρίσεις και πολύ περισσότερο οι φυσικές καταστροφές, “γέννησαν” μια νέα φουρνιά τέτοιων δανείων. Οι καταπτώσεις των εγγυήσεων επί του παρόντος είναι διαχειρίσιμες. Το 2019 είχαμε μόλις 19 εκ ευρώ, το 2020 ήταν 17 εκ ευρώ, το 2021 ανεβήκαμε στα 68 εκ ευρώ, ενώ το 2022 σήμανε το πρώτο “καμπανάκι” αφού οι καταπτώσεις δανείων για επιχειρήσεις και φυσικές καταστροφές έφτασαν στα 232 εκ ευρώ. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ