Θέμα ημερών η έναρξη δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα -Δικαιώνεται η στρατηγική Εξάρχου - iefimerida.gr

Θέμα ημερών η έναρξη δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα -Δικαιώνεται η στρατηγική Εξάρχου

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών της Thrivest Holdings LTD
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών της Thrivest Holdings LTD
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια προσπαθειών της Thrivest Holding, συμφερόντων των κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα, φαίνεται ότι φτάνει η ώρα της δικαίωσης του σχεδιασμού των τριών επιχειρηματιών.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση μίας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας, που φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέμα 24ώρων η έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα

Η έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι πλέον θέμα 24ώρων. Το νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει μέσα από τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας φιλοδοξεί να προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικές πιστώσεις εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται τα επόμενα 24ωρα η συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μετόχου της Attica Bank, στην οποία θα εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας μετόχων, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding, η οποία με τη σειρά της ελέγχει μετοχικά την Παγκρήτια Τράπεζα και ήδη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

Η έγκριση και ενεργοποίηση της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, τονώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά, όπως παρατηρούν πηγές με γνώση του θέματος, η υπόθεση επί της ουσίας έχει κλείσει και απομένουν μόνον οι τυπικές εγκρίσεις. Άλλωστε, οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος -ο κ. Εξάρχου της Thrivest και ο κ. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ- είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας.

Στήριξη Μητσοτάκη στον 5ο τραπεζικό πυλώνα -Τι είπε από τη ΔΕΘ για «Ηρακλή»

Στήριξη της κυβέρνησης στον 5ο τραπεζικό πυλώνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2023, μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ, για τις μη συστημικές τράπεζες, καθιστώντας εφικτή την εξυγίανση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Μετά τη συγχώνευση που θα υλοποιηθεί (ιδέα που βρήκε στήριξη από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και το SSM), η νέα τράπεζα θα έχει κάτω από 3% NPEs, 15% CET1 ( χωρίς αναβαλλόμενο φόρο DTC), 10 δισ. καταθέσεις και 3 δισ. εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η νέα Τράπεζα, δηλαδή ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, θα έχει μετά την αύξηση book value 650 εκατομμύρια (από μηδενικό που είχαν η ΑΤΤΙΚΗ και η Παγκρήτια, εξαιτίας των αρνητικών ίδιων κεφαλαίων).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγχωνευμένη τράπεζα θα είναι η 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ίσως τον πιο καθαρό και υγιή ισολογισμό από όλες.

Στη νέα αυτή τράπεζα, η THRIVEST (οι κ. Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) θα έχει το 58,5% και το ΤΧΣ το 35%.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα αλλά ίσως και στην Ευρώπη γίνεται τέτοιο turn around δύο ουσιαστικά πτωχευμένων τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία εξυγιαίνονται σε μία ημέρα.

Στόχος του 5ου τραπεζικού πυλώνα να «ξεκλειδώσει» η αγορά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις

Παρότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα πρόσβασης στις τραπεζικές πιστώσεις και αυτό έχει επίπτωση όχι μόνο στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη, αλλά και στην ίδια την ελληνική οικονομία.

Έτσι, στόχος του 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι να «ξεκλειδώσει» αυτήν την αγορά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και την εμπειρία της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Παγκρήτια Τράπεζα ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες στο Ηράκλειο, μεγάλωσε και άλλαξε για πάντα το πλαίσιο της τραπεζικής και των χρηματοδοτήσεων στο νησί, προσφέροντας νέες δυνατότητες πρόσβασης σε πιστώσεις στις επιχειρήσεις της Κρήτης.

Σήμερα, διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ, μετά την πρόσφατη εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα, απέκτησε πρόσβαση σε σημαντικό πελατολόγιο.

Παράλληλα, η Attica Bank στηρίζει εδώ και έναν αιώνα την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του τεχνικού κλάδου και διαθέτει τεράστια εμπειρία στις τραπεζικές δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το φθινόπωρο του 2022 οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας δεν ήταν καλές, καθώς είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την κρίση και όχι μόνο απουσίαζαν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξή τους, αλλά και βαρύνονταν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ώρα που ο υπόλοιπος τραπεζικός κλάδος αναπτυσσόταν ραγδαία. Σήμερα, όμως, για πρώτη φορά ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δικαιώνεται η στρατηγική της Thrivest

Πρόκειται για μία δικαίωση της στρατηγικής της Thrivest, οι μέτοχοι της οποίας είχαν γνωρίσει σημαντική κριτική ότι θα έχαναν τα κεφάλαιά τους, εισερχόμενοι στον τραπεζικό κλάδο, όταν εκκινούσαν το εγχείρημα του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Αντίθετα με τις αρνητικές αυτές προβλέψεις, σήμερα δικαιώνονται από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Μάλιστα, όπως παρατηρούν τραπεζικές πηγές, η επενδυτική ομάδα της Thrivest εισήλθε σε δύο προβληματικές τράπεζες, που είχαν αβέβαιο μέλλον και κατάφερε σε πρώτη φάση όχι μόνο να τις διασώσει, αλλά και να κινήσει σήμερα τις διαδικασίες ώστε να συγκροτηθεί μία πολύ δυνατή, μεγάλη και υγιής τράπεζα, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο μέλλον.

Ο τραπεζικός 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών. Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα φέρει ένα νέο, ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

Η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες

Η Thrivest, των κ. Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου, είχε συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στη συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατομμύρια ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και, μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης. Μάλιστα, με την επικείμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ