Το Euronext, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο, διαπραγματεύεται την εξαγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου - iefimerida.gr

Το Euronext, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο, διαπραγματεύεται την εξαγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Χρηματιστήριο Αθηνών
Ρεκόρ 15ετίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών / Φωτογραφία: intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Euronext, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μέσω της κατάθεσης δημόσιας πρότασης στην ΕΧΑΕ.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε καλό στάδιο, με την ελληνική κυβέρνηση να βλέπει τις εξελίξεις θετικά, καθώς το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θα ενσωματωθεί στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο θα έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική αγορά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στην τελική ευθεία για την αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές και ασφαλώς στο ενδιαφέρον του Euronext για το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτυπώνεται η αναβαθμισμένη εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και η ελληνική οικονομία.

Το Euronext ιδρύθηκε το 2000 με τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Νορβηγίας και είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Το Euronext επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Euronext επιβεβαίωσε νωρίς το απόγευμα ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ, τον διαχειριστή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σχετικά με μια πιθανή προσφορά για την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών του ΧΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η πιθανή προσφορά θα διαρθρωθεί ως ανταλλαγή μετοχών που θα αποτιμά το ΧΑ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή, οδηγώντας σε μια σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών του ΧΑ για κάθε νέα μετοχή της Euronext.

Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η πιθανή προσφορά θα αποτιμήσει ολόκληρο το εκδοθέν και το προς έκδοση κεφάλαιο κοινών μετοχών του ΧΑ στα 399 εκατομμύρια ευρώ. Η υποβολή προσφοράς θα υπόκειται κυρίως σε δέουσα επιμέλεια.

Η Euronext είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστότητας στην Ευρώπη, διαχειριζόμενη περίπου το 25% της δραστηριότητας συναλλαγών μετοχών με μετρητά και λειτουργώντας αγορές σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Όσλο και το Παρίσι.

Ένας πιθανός συνδυασμός θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές να ενταχθούν σε ένα δίκτυο άνω των 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς που υπερβαίνει τα 6 τρισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΥΠΟΙΚ: Βλέπουμε πολύ θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επισημαίνει ότι βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας αν και σημειώνει ότι η συζήτηση είναι σε πρώιμο στάδιο.

Σήμερα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώθηκε ότι η Euronext έχει εισέλθει σε προκαταρκτικές συζητήσεις με το Χρηματιστήριο Αθηνών σχετικά με την ενδεχόμενη εξαγορά του. Πρόκειται για μια εμπορική συζήτηση σε πρώιμο στάδιο, η οποία ενδέχεται ή όχι να καταλήξει σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξέλιξη θα υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τελικά στην απόφαση των μετόχων.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας. Δέκα χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ιστορία σχεδόν 150 ετών, αποτελεί θεσμό-ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, έχει ταυτιστεί με την ιστορία της χώρας- από τη βιομηχανοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μέχρι τη διαχείριση κρίσεων και τη σημερινή δυναμική πορεία ανάκαμψης και μετασχηματισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Euronext, με δραστηριότητες σε επτά χώρες - Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία - αποτελεί σήμερα κορυφαίο πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό όμιλο. Μέσω της πιθανής ένταξης, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το όγδοο μέλος ενός ενοποιημένου οικοσυστήματος κεφαλαιαγορών που σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες ενώ επωφελείται από μια κοινή στρατηγική και τεχνογνωσία.

Σε περίπτωση που προχωρήσει ο συνδυασμός των δύο οντοτήτων, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προτίθεται να υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία ενσωμάτωσης, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργική εναρμόνιση. Μια ενιαία προσέγγιση στις υποδομές, τις λειτουργίες και την εποπτεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Υποστηρίζουμε ανάμεσα σε άλλα:

  • τη μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της τεχνολογίας συναλλαγών
  • την ενσωμάτωση των εκκαθαριστικών λειτουργιών σε ένα ευρύτερο διασυνοριακό πλαίσιο
  • την εναρμόνιση των υποδομών μετασυναλλακτικής υποστήριξης, και
  • την ενίσχυση των συνεργειών με άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως στην ενέργεια και στο χρέος.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχίζει να ενθαρρύνει σταθερά την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το μέγεθος και η τεχνογνωσία της Euronext, σε ότι αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους επενδυτές και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Αυτή η ενδεχόμενη εξέλιξη ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025. Στοχεύει στη βέλτιστη διοχέτευση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις, στην ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις κεφαλαιαγορές και στη βελτίωση των επιλογών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς - έχει ήδη επιστρέψει. Και προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, στρατηγική και καθαρό όραμα για το μέλλον».

EXAE: Αξιολογούμε την πρόταση του Euronext, δεν έχουμε κάνει συζητήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως αξιολογεί την πρόταση εξαγοράς από το Euronext από στρατηγική και οικονομική σκοπιά, αλλά επί του παρόντος του Δ.Σ της ΕΧΑΕ δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με το Euronext.

Συγκεκριμένα η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε τα εξής : «Την 1η Ιουλίου 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών) έλαβε μια αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση εξαγοράς με ανταλλαγή μετοχών από την Euronext.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, αξιολογεί την πρόταση από στρατηγική και οικονομική σκοπιά.

Επί του παρόντος, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με την Euronext και θα ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος είναι ο όμιλος Euronext

Έως τα τέλη του 2023, η Euronext είχε σχεδόν 2.000 εισηγμένους εκδότες, με συνολική κεφαλαιοποίηση που άγγιζε τα 6,6 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η Euronext είναι παγκοσμίως το μεγαλύτερο κέντρο για εισηγμένες ομολογίες και επενδυτικά κεφάλαια. Παράλληλα, προσφέρει τεχνολογικές λύσεις και διαχειριζόμενες υπηρεσίες σε τρίτους.

Εκτός από την κύρια ρυθμιζόμενη αγορά της, διαθέτει και τις Euronext Growth και Euronext Access, που διευκολύνουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Euronext Paris αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 80% της συνολικής της κεφαλαιοποίησης.

Η Euronext είναι καταχωρισμένη στο Άμστερνταμ, με επιχειρησιακά κεντρικά γραφεία στο Παρίσι. Διαχειρίζεται σημαντικά χρηματιστήρια σε επτά χώρες: Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία (μέσω της Borsa Italiana) και Νορβηγία. Η εξαγορά της Borsa Italiana ενίσχυσε τη θέση της Euronext ως βασικού κόμβου στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και σταθερού εισοδήματος, ενσωματώνοντας πλατφόρμες όπως οι MTS και Monte Titoli.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O όμιλος δημιουργήθηκε το 2000 μέσα από τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών και του Παρισιού, επιδιώκοντας την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Η ίδρυσή της συνέπεσε χρονικά με την εισαγωγή του ευρώ και την εμβάθυνση της χρηματοοικονομικής ενοποίησης στην ΕΕ.

Το 2014 η Euronext αποσχίστηκε από την Intercontinental Exchange (ICE), η οποία την είχε αποκτήσει στο πλαίσιο της εξαγοράς της NYSE Euronext.

Στις 23 Αυγούστου 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε τη σύσταση της EuroCTP, μιας κοινοπραξίας με τη συμμετοχή 13 άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ενοποιημένης πλατφόρμας δεδομένων (consolidated tape), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ