fbpx Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ

Ακρόπολη
11|06|2020 | 20:47
Ακρόπολη / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Το Eurogroup αποφάσισε να δοθεί στην Ελλάδα η τρίτη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Το «πράσινο φως» δόθηκε με βάση την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπίστωνε ότι η Ελλάδα έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.

Η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές Αρχές για την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση πολιτικής, τόσο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού όσο και για τη λήψη των αναγκαίων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης», σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Καλωσορίζουμε, επίσης, τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει μία σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων με την προοπτική να ενισχύσει την ανάκαμψη. Επιπλέον, καλωσορίζουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε μία σειρά μεταρρυθμιστικών τομέων, περιλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονταν κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού».

Eurogroup: Καλούμε τις Αρχές να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις

To Eurogroup σημείωσε επίσης τα εξής: «Η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Θα είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου είναι δυνατόν να ενισχύσει, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να υποστηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της οικονομίας.

Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών του, στη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, στη διασφάλιση μίας κατάλληλης επιβολής των ενεχύρων και στην κατάργηση του τρέχοντος πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου του 2020. Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη να ενισχύσουν την εφαρμογή άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, των δημόσιων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Η πρόβλεψη της Κομισιόν

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεασθεί δυσμενώς από την έξαρση της COVID-19 και ότι οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα. Αναφέρεται η πρόβλεψη που έκανε η Κομισιόν τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα πληγούν περισσότερο στην ΕΕ το 2020, αν και προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψή της το 2021.

Τονίζεται ότι η Ελλάδα διατήρησε ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, επιτυγχάνοντας τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα πλεόνασμα (λαμβανομένων υπόψη και των τόκων) στον προϋπολογισμό της ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ