Ερχονται νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις -Φρένο σε «λουκέτα» και απολύσεις - iefimerida.gr

Ερχονται νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις -Φρένο σε «λουκέτα» και απολύσεις

κορωνοϊός και εστίαση / φωτογραφία από κλειστή ταβέρνα
Κορυφώνεται η αγωνία για τον κλάδο της εστίασης / Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την ώρα που οι επιδημιολόγοι και οι συναρμόδιοι υπουργοί σχεδιάζουν νέα μέτρα για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, στο οικονομικό επιτελείο τα στυλό έχουν πάρει «φωτιά».

Η ανάσχεση ενός κύματος «λουκέτων» και απολύσεων ήταν εξαρχής στο πλάνο των φθινοπωρινών κινήσεων, ωστόσο η «έκρηξη» των κρουσμάτων και η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε «ευαίσθητους» κλάδους, όπως η εστίαση, επιταχύνουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χιλιάδες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS

Τα νεότερα στοιχεία, πριν καν φτάσουμε στην «κόκκινη» ζώνη του Ιουλίου και του Αυγούστου, έδειξαν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις, που γονάτισαν από το χτύπημα του κορωνοϊού, εκπέμπουν SOS. Ο τζίρος στην εστίαση «βούτηξε» κατά 59% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ακόμα και τον Ιούνιο, που είχαν αρθεί οι περιορισμοί, οι απώλειες ξεπέρασαν το 42%. Ανάλογη είναι η εικόνα και από τα καταλύματα, που έγραψαν σχεδόν μηδενικό τζίρο από τον Απρίλιο έως το τέλος Ιουνίου, χωρίς να αναμένονται θεαματικές ανατροπές στα στοιχεία του Ιουλίου και του Αυγούστου. Τουναντίον.

Στις εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων της τουριστικής αγοράς, για μια χαμένη σεζόν, με εισπράξεις που δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, ήρθαν να προστεθούν οι «μαύρες» προβλέψεις της ΙΑΤΑ, με φόντο το μπαράζ ανακοινώσεων περιοριστικών μέτρων από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, που διαπιστώνουν με τρόμο ότι το άνοιγμα των συνόρων, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των διακοπών, εκτινάσσουν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι έως τώρα υπολογισμοί κάνουν λόγο για 60% λιγότερες πτήσεις σε σύγκριση με πέρυσι κι αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τις τρομακτικές απώλειες εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες -περί τα 74 δισ. δολάρια μόνο για Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία-, το τουριστικό προϊόν θα υποστεί καθίζηση.

Οι δύο άξονες των μέτρων στήριξης

Το φθινοπωρινό «πακέτο» στήριξης δεν αποκλείεται τελικά να μην είναι στοχευμένο σε Τουρισμό και Εστίαση, αν οι επιπτώσεις του δεύτερου κύματος διαχυθούν στην οικονομία. Με αυτό το σκεπτικό το «πακέτο» θα κινείται σε δύο άξονες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1) παροχή ρευστότητας
2) κίνητρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Αυτό που διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες παρότρυναν την ελληνική πλευρά να αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις για φθηνά δάνεια προς μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς η χαλάρωση των σχετικών κοινοτικών κανόνων δίνει την ευκαιρία για τέτοιες παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας «τρέχουν» κρατικές εγγυήσεις 1,5 + 1,5 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα πέσουν στην αγορά συνολικά 7 δισ. ευρώ.

Στο «πακέτο» του Σεπτεμβρίου θα αθροιστούν επίσης:

η γ΄ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με διαθέσιμο κονδύλι τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ,
η παροχή φθηνού χρήματος για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 3,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,
η πιθανή χρονική επέκταση του πλαισίου για το «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» έως το τέλος του έτους, αν και η ως τώρα ανταπόκριση είναι «χλιαρή»,
η εξέταση της επέκτασης του πλαισίου για την αναστολή συμβάσεων και πέρα από τον Σεπτέμβριο, και

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για φόρους και εισφορές, που «πάγωσαν» την περίοδο της καραντίνας και τελικά θα «απλωθούν» σε ορίζοντα έως και το τέλος του 2022

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ