Επιθεώρηση Εργασίας: Ποια είναι η πιο συνηθισμένη παράβαση των εργοδοτών - iefimerida.gr

Επιθεώρηση Εργασίας: Ποια είναι η πιο συνηθισμένη παράβαση των εργοδοτών

Χώρος εργασίας
Χώρος εργασίας / shutterstock
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Την πιο προσφιλή παράβαση των εργοδοτών αποτελεί η υπέρβαση του ωραρίου εργασίας, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Oι μισές παραβάσεις το προηγούμενο έτος αφορούσαν την υπέρβαση του ωραρίου εργασίας.

«Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται τις ώρες που δουλεύουν»

Καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία δεν θα δείξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από το βήμα της ημερίδας για τον έναν χρόνο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται και θα αμείβονται τις ώρες που δουλεύουν. Λεπτό λιγότερο. Αυτός είναι ο κανόνας και δεν θα επιτρέψουμε καμία παρέκκλιση», σημείωσε η κα Μιχαηλίδου.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 74.000 έλεγχοι, δηλαδή 8.000 περισσότεροι από τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν 66.000, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 45 εκατ. ευρώ. 

Για τη φετινή χρονιά ο ελάχιστος αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν ανά την Επικράτεια είναι τουλάχιστον 67.700 ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς, οι έλεγχοι της Αρχής έχουν ξεπεράσει τους 14.000 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με έμφαση στην καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δημιουργία της Αρχής, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας.

Ισότητα, διαφορετικότητα και εξάλειψη βίας στις προτεραιότητες

Επιπλέον, η Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο, την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης και την ενίσχυση των μέτρων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, του human trafficking και της εργασιακής εκμετάλλευσης. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%), καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου επενεργούν και επιδρούν στις πάσης φύσεως εκδηλούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές.

Για άλλη μία χρονιά (2023) η μεγάλη πλειοψηφία (95%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική́ τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στο φύλο των θιγομένων εργαζόμενων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά́ εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών.

Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλόμενου, διαπιστώνεται ότι σε 105 (46%) από́ τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχληση προκληθείσα από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στις υπόλοιπες 125 (54%) καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας κλπ.) ή άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ, συγγενής εργοδότη κλπ.).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ