Επιστροφή με υποχρεώσεις στην καθημερινότητα: Ποιοι φόροι και ρυθμίσεις μάς «περιμένουν» στο τέλος του μήνα - iefimerida.gr

Επιστροφή με υποχρεώσεις στην καθημερινότητα: Ποιοι φόροι και ρυθμίσεις μάς «περιμένουν» στο τέλος του μήνα

ΕΛΣΤΑΤ: Αναλυτικά τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού 2021
Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» λέει το πάνσοφο ρητό και έτσι όσοι προσπάθησαν να αποφύγουν το πικρό ποτήρι της πληρωμής του φετινού φόρου, έχουν μόλις 8 ημέρες μπροστά τους για να συνηθίσουν την ιδέα. 

Ενδεχόμενο νέας παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν υπάρχει. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, απομένουν μόλις 500 χιλιάδες φορολογούμενοι για να “κλείσει” η διαδικασία, η οποία επί του παρόντος έχει “δώσει”- τουλάχιστον ως βεβαίωση- περί τα 3,1 δισ ευρώ μόνο από τα φυσικά πρόσωπα.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φόροι και ρυθμίσεις μας «περιμένουν» στο τέλος του μήνα

Στην πραγματικότητα, όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους- το Σαββατοκύριακο αναμένεται το πρώτο μεγάλο κύμα επιστροφής- θα κληθούν να διαχειριστούν απλήρωτους λογαριασμούς, κοινόχρηστα, φόρους σε εκκρεμότητα, δόσεις ρυθμίσεων, ενώ για τους γονείς ξεκινά και ο “πονοκέφαλος” για το κόστος της νέας σχολικής χρονιάς. Τουτέστιν, ο Αύγουστος “φεύγει” με μια γλυκόπικρη γεύση.  

Ειδικά όσον αφορά στις φορολογικές- ασφαλιστικές εκκρεμότητες, τα πράγματα είναι σαφή: 

  • Υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως 31 Αυγούστου και ώρα 15:00 για όσους δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί.  
  • Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο σε 8 δόσεις ή να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης (ως 24 έντοκες δόσεις), ενώ ΜΟΝΟ όσοι πλήρωσαν εφάπαξ το φόρο έως το τέλος Ιουλίου είχαν έκπτωση 3%. Σημειωτέον ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσα στον Αύγουστο και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (Αυγούστου και Ιουλίου). Για όσους υπέβαλαν δήλωση έως 31/7, “τρέχει” η πληρωμή της 2η δόσης φόρου εισοδήματος 
  • Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να γίνει η πληρωμή της 4ης από τις 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2023. Συνολικά, από τον ΕΝΦΙΑ το ΥΠΕΘΟ περιμένει να βάλει στο ταμείο ποσό συνολικού ύψους 2,26 δισ ευρώ. 
  • Πληρωμή δόσεων από ρυθμίσεις σε εφορίες και ΕΦΚΑ. Σημειωτέον ότι το “παράθυρο” της αναβίωσης των 120 δόσεων και της ρύθμισης για την πανδημία, όπως επίσης η προθεσμία υπαγωγής στις 72 δόσεις για την ενεργειακή κρίση, έχουν “κλείσει” από τον περασμένο μήνα 
  • Μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να κατατεθούν στην εφορία τυχόν αλλαγές στα ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια. Επίσης, μέχρι την ίδια προθεσμία μπορεί να οι λήξεις που έγιναν μέχρι 31/12/2022 και δεν έχουν δηλωθεί από εκμισθωτές ακινήτων, προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις και πρόστιμα.

Υψηλά τα ποσοστά συμμόρφωσης των φορολογούμενων

Αυτό που επισημαίνουν από το οικονομικό επιτελείο είναι το υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης των φορολογούμενων, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, δείγμα του ότι τα μέτρα στήριξης κατάφεραν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των κραδασμών.  

Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ ξεπερνά το 77%- ήταν ένα μεγάλο στοίχημα όταν αποφασίστηκε η μεσοσταθμική μείωση του κατά 33%- ενώ πάνω από το 88% διατηρείται η συμμόρφωση στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ΦΠΑ. Τα νεότερα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Ιούλιο- οπότε ξεκίνησαν οι φετινές δόσεις φόρου εισοδήματος- θα δείξουν αν η εικόνα αυτή διατηρείται ως έχει. Ωστόσο από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο 7μηνο προκύπτει ήδη υπέρβαση φορολογικών εσόδων, δείγμα των αντοχών της φοροδοτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φορολογούμενοι εφορία ΑΑΔΕ ρυθμίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ