Γιατί η επιχειρηματικότητα στηρίζεται στις startup, την καινοτομία και τη σύγχρονη βιοτεχνία - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Γιατί η επιχειρηματικότητα στηρίζεται στις startup, την καινοτομία και τη σύγχρονη βιοτεχνία

Λένε ότι μια καλή ιδέα είναι μόλις το 1% της επιτυχίας. Το υπόλοιπο 99% θα κριθεί από την αποφασιστικότητα σου να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες και να υλοποιήσεις με υπομονή, επιμονή και διορατικότητα, όλα όσα είναι απαραίτητα για την επιτυχία κάθε επιχείρησης.

Σε αυτήν την αγωνία πολλών βιοτεχνών και επαγγελματιών έρχεται να απαντήσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά με μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ώστε να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, τις νέες επενδύσεις, την τεχνική εκπαίδευση και την προοπτική να ανοίξουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας. Η βασική κατεύθυνση θα πρέπει να είναι μία: «Γιατί» πρέπει να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια επιχείρηση και «ποια» είναι τα βαθύτερα κίνητρα κάποιου να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό μηχανισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι ο Πειραιώτης βιομήχανος Θεόδωρος Ρετσίνας διέπρεψε, επειδή ήθελε να αποδείξει στον εαυτό του ότι όχι μόνο μπορούσε να διατηρήσει την κλωστοϋφαντουργία του πατέρα του, Γεωργίου, αλλά και να την αναπτύξει αλλά και να δραστηριοποιηθεί έντονα στην Αυτοδιοίκηση και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Πειραιάς άλλαξε όψη στην εποχή του Ρετσίνα διότι είχε βρει απαντήσεις σε όλα τα «γιατί» των πρωτοβουλιών του.

Ό,τι ίσχυε τότε, εξακολουθεί να αποτελεί βασική ανάγκη για το επιχειρείν και σήμερα: Οι ιδέες δεν μετρούν αν δεν συνοδεύονται από πράξεις. Μέσα από τις πρωτοβουλίες του ΒΕΠ και κυρίως από τις δράσεις ανάδειξης ικανοτήτων σε συνεργασία με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που προωθούν την επιχειρηματικότητα μαθαίνουμε ότι ο σύγχρονος βιοτέχνης μαθαίνει περισσότερα παράγοντας ένα μέτριο προϊόν στους δυνητικούς πελάτες, παρά ξοδεύοντας μήνες για να το τελειοποιήσει. Έτσι κατακτάται η τεχνογνωσία που θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το ΒΕΠ ενθαρρύνει την ίδρυση επιχειρήσεων start up και υποστηρίζει την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών σε όλο των φάσμα των βιοτεχνικών – παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και εν μέσω της αποκαλούμενης «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε πώς επιχειρούμε. Είναι προτιμότερο να μένουμε στην αρχική ιδέα ενός επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά δεν πρέπει να φοβάται κανείς την ευελιξία και την εξέλιξη μιας δραστηριότητας.

Υπάρχει μια κρίσιμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία που επιτάσσει μεγαλύτερη συμμετοχή σε συμπράξεις και νέα επιχειρηματικά σχήματα ώστε να προσελκυθούν νέες επενδύσεις. Η πιο σύγχρονη πρόκληση στις ημέρες μας είναι να βρει ένας νέος επιχειρηματίας τον επενδυτή που θα επενδύσει σε εκείνον προσωπικώς κι όχι στο επιχειρηματικό σχέδιό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια τέτοια επιτυχία δεν είναι άπιαστο όνειρο. Με μια start up μπορεί κανείς να διακριθεί αφού θα επικεντρωθεί αρχικά σε μικρούς μετρήσιμους στόχους ώστε να βάλει τη μεγαλύτερη ενέργειά του σε αυτούς, προκειμένου να τους πετύχει έναν προς έναν.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς αποτελεί το φορέα που εκπροσωπεί, διεκδικεί και αποδεικνύει ότι η ελεύθερη αγορά και η ανάπτυξη εξαρτώνται από τη δυναμική και τη συνέπεια που πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά ο βιοτέχνης – επαγγελματίας σε ένα δύσκολο στίβο με εμπόδια, αλλά και με προοπτικές απόλυτης διάκρισης και επιτυχίας.

* Ο Ανδριανός Μιχάλαρος είναι Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ