Τρύφων (ELPEN): Με πλάνο επενδύσεων 155 εκατ., θωρακίζουμε το ΕΣΥ, επαναπατρίζουμε Έλληνες επιστήμονες - iefimerida.gr

Τρύφων (ELPEN): Με πλάνο επενδύσεων 155 εκατ., θωρακίζουμε το ΕΣΥ, επαναπατρίζουμε Έλληνες επιστήμονες

Ο Θεόδωρος Τρύφων της ELPEN
Ο Θεόδωρος Τρύφων της ELPEN
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Το σχέδιο της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας ELPEN για την επόμενη μέρα παρουσίασε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ο κ. Τρύφων και οι συνεργάτες του άνοιξαν για πρώτη φορά, χθες, στο κοινό τις πύλες του νέου, εντυπωσιακού εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα. Πρόκειται για μια επένδυση των 55 εκατ. ευρώ, σε μια έκταση 10.000 τ.μ., στην οποία λειτουργούν δυο μονάδες παραγωγής και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ενδεικτικό πως στη φάση πλήρους λειτουργίας, το εργοστάσιο θα μπορεί να παράξει 71 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων, για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις).

elpen εργοστάσιο κερατέα
Το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα

Τρύφων (ELPEN): Επενδύουμε στο μέλλον, επιλέξαμε να μείνουμε Ελλάδα

Ο κ. Τρύφων σημείωσε αρχικά ότι «πήραμε μια απόφαση να επενδύσουμε στο μέλλον. Και κληθήκαμε να κάνουμε μια επιλογή τότε. Αν πηγαίναμε στη Βουλγαρία θα είχαμε 50% μειωμένα κόστη κατασκευής και λειτουργίας. Πήραμε την απόφαση και είπαμε “μένουμε Ελλάδα”, γιατί αν δεν στηρίξουμε εμείς, οι μεγάλες εταιρείες, την εγχώρια παραγωγή ποιος θα το κάνει;»

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ομίλου τόνισε ότι το στοίχημα «βγήκε»:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστέψαμε στον Έλληνα εργαζόμενο, στον Έλληνα επιστήμονα, ότι θα απέδιδε και θα καλύπταμε και τη διαφορά του κόστους που έχει στη λειτουργία αυτή η επιλογή. Η επιλογή να μείνουμε Ελλάδα δικαιώθηκε. Τελικά ο Έλληνας μπορεί, η Ελλάδα μπορεί. Μπορέσαμε και ολοκληρώσαμε μια κατασκευή με πολλά δύσκολα στοιχεία και δεδομένα. Μέσα σε τρία χρόνια αναπτύξαμε φαρμακοτεχνικές μορφές στις οποίες έχουν αποτύχει πάρα πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες»

elpen κερατέα
Στα εργαστήρια της ELPEN στην Κερατέα

Τι σηματοδοτούν οι νέες επενδύσεις της ELPEN

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Τρύφων με τις νέες επενδύσεις, ύψους 155 εκατ. με ορίζοντα το 2025, δημιουργούνται 800 νέες θέσεις εργασίας -συνολικά περί τις 2.000 και η εταιρεία αποκτά ένα αποτύπωμα παραγωγικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων 55.000 τ.μ., σε Ανατολική Αττική και Τρίπολη. «Είναι τεράστιο αποτύπωμα, είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που αφήνουμε μια τέτοια παραγωγική παρακαταθήκη στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Σε ό,τι αφορά τις 800 νέες θέσεις εργασίας υπογράμμισε ότι «με το να έχεις πολλούς εργαζόμενους συμβάλλεις στην κοινωνική συνοχή αυτής της χώρας. Ειδικά μιλώντας για τα νέα παιδιά. Φέρνουμε πολλά παιδιά από το εξωτερικό. Στο τμήμα των pMDIs (σ.σ. εισπνεόμενα) θα έρθουν παιδιά από την Αγγλία, ελληνόπουλα να δουλέψουν σε εμάς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη συνολική επίδραση των επενδύσεων της ELPEN στην απασχόληση, βάσει των συντελεστών που χρησιμοποιεί ο ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι το όφελος θα είναι πάνω από 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της ELPEN στην τριετία ενισχύουν το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.

Το ερευνητικό «διαμάντι» στα Σπάτα, το Πικέρμι και το hub της Τρίπολης

Σε εκείνο το σημείο ανέφερε το νέο Πάρκο Βιοϊατρικής Έρευνας και Καινοτομίας που ετοιμάζει η ELPEN στα Σπάτα.

«Είναι ένα μεγάλο έργο έρευνας και ανάπτυξης, το Athens LifeTEch Park στα Σπάτα. Πρόκειται για κάτι μοναδικό, το πρώτο κέντρο που θα ενσωματώσει και ένα πάρκο για εταιρείες start-ups και στο πεδίο της βιοτεχνολογίας αλλά και σε άλλες επιστήμες υγείας, έρευνα, και ένα κομμάτι κλινικών μελετών» είπε και προσέθεσε:

«Εδώ θα έχουμε 80 με 100 θέσεις εργασίας επιστημόνων υψηλής ειδίκευσης. […] Στο κέντρο στα Σπάτα, που αναμένουμε να λειτουργήσει στα τέλη του 2024, θα φέρουμε πολλά παιδιά από το εξωτερικό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στη μεγάλη επέκταση και το νέο κέντρο logistics στο Πικέρμι, που είναι η βασική μονάδα της ELPEN, καθώς εκεί «τρέχουν» τρεις παραγωγικές μονάδες: αναπνευστικό, στερεές μορφές, πενικιλινούχα. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση μπορεί να παράγει 35 εκατ. συσκευασίες, καλύπτοντας 3,5 εκατ. ασθενείς.

elpen
Γραμμή παραγωγής της ELPEN στην Κερατέα

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, η Τρίπολη, με τις επενδύσεις που ετοιμάζει η ELPEN, η DEMO και μια ακόμη εταιρεία, «γίνεται ένα hub, ένα οικοσύστημα φαρμακευτικό». Όλα αυτά τα δεδομένα, σχολίασε, ο Θεόδωρος Τρύφων συντελούν στο να μπει επιτέλους «φρένο» στο brain drain αλλά και στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις «για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που στην προηγούμενη δεκαετία, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό».

«Θωρακίζουμε το ΕΣΥ και τον Έλληνα ασθενή»

Στη συνέχεια, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι με την πλήρη λειτουργία, το 2025 – 2026, όλων των γραμμών παραγωγής, των τριών εργοστασίων, «θα μπορούμε να καλύπτουμε 8 εκατ. ασθενείς σε φάρμακα πρώτης γραμμής. Και παράλληλα έχουμε ένα πλάνο συνεργασιών με εταιρείες πρώτων υλών, γιατί οι πρώτες ύλες ως γνωστόν, σε ελάχιστο βαθμό παράγονται στην Ελλάδα, ώστε να μπορούμε πλέον να είμαστε έτοιμοι και σε περίοδο που θα έχουμε μεγαλύτερες ελλείψεις, όπως είχαμε και τώρα ένα παρόμοιο θέμα»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της ELPEN επισήμανε ότι η ELPEN μαζί με άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες «θωρακιζόμαστε και θωρακίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. […] Υπάρχει ζήτημα με την κάλυψη των ασθενών, με το αν θα είναι η Ελλάδα σε μια κρίση. Χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής παραγωγής, της εγχώριας παραγωγής, σε πάρα πολλούς κλάδους. Οι παραγωγοί φαρμάκων με τα 45 εργοστάσια που έχουμε εδώ, με τα επενδυτικά προγράμματα που έχουν πολλές ελληνικές βιομηχανίες, μικρές, μεγάλες και μεσαίες, είναι ένας κλάδος που δίνει μια απάντηση σε αυτό το κομμάτι. Είναι εθνικά, οικονομικά επικίνδυνο να εισάγουμε ό,τι μπορούμε να παράγουμε».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τρύφων έκανε λόγο για παράνομες, υπέρογκες επιβαρύνσεις που πρέπει να σταματήσουν:

«Μας ζήτησαν, για παράδειγμα, να καλύψουμε την έλλειψη του Augmentin, και το καλύπτουμε, και μέσα στην πανδημία καμία ελληνική εταιρεία δεν ζήτησε ένα λεπτό αύξηση και λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο τα εργοστάσια. Όμως το clawback και το rebate φέτος θα πάει πάνω από 50%. Τρία ευρώ εισπράττουμε για το γενόσημο του Augmentin και το 1,5 το δίνουμε πίσω. Και με αυτό το 1,5 που μένει πρέπει να καλύψουμε αυξανόμενο κόστος ενέργειας, πρώτη ύλη, κουτί, υλικό συσκευασίας, παραγωγή και πολλά ακόμη».

Σε εκείνο το σημείο είπε ότι αν αυτό το ζήτημα δεν λυθεί «το αποτέλεσμα θα είναι εμείς να ζούμε πλέον μόνο από εξαγωγές, να συρρικνωθούμε στην Ελλάδα, και η Ελλάδα αντί να έχει 70%, 75% εισαγόμενα να πάει στο 90%. Δεν θα κερδίσει κανείς με αυτό και σίγουρα όχι ο Έλληνας ασθενής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άμεση ανάγκη ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι ένα μέρος αυτών των επενδύσεων έγιναν και επιταχύνθηκαν λόγω των κινήτρων που δόθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτά τα κίνητρα είναι υπερκομματικά. Ενώ το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υλοποιήθηκε από την τωρινή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και με επιταχυντές το υπουργείο Ανάπτυξης, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη, τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Κικίλια. Επαναλαμβάνω είναι κάτι που είχε ξεκινήσει από πριν, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί» ανέφερε ακολούθως ο Θεόδωρος Τρύφων.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει μια κλαδική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης:

«Θεωρώ ότι τώρα περισσότερο από ποτέ έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση στην Ευρώπη. Ο Μακρόν με τον Σολτς θα παρουσιάσουν αυτόν τον μήνα σχέδιο ενίσχυσης της βιομηχανίας και της παραγωγής, δηλαδή πώς θα γυρίσει πίσω από την Ασία. Είναι πάρα πολύ επίκαιρο, είναι αυτό που λέμε τόσα χρόνια. Να αλλάξει και ο νόμος κρατικών ενισχύσεων, να είναι πιο ευέλικτοι οι κανόνες. Και σίγουρα η επόμενη κυβέρνηση να φτιάξει μια κλαδική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης, με έργα, όχι με λόγια. Υπάρχουν κονδύλια, οι άνθρωποι θέλουν να γυρίσουν από το εξωτερικό να δουλέψουν στην Ελλάδα, υπάρχουν Έλληνες πτυχιούχοι με όρεξη ώστε να καλυφθούν τα κενά στις θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική, πάντα προς όφελος των ασθενών, με βάση τα οικονομικά των ταμείων. Και εμείς εδώ είμαστε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ELPEN σε αριθμούς

Τζίρος: 170 εκατ. (ELPEN), 300 εκατ. (Όμιλος) το 2022

Εργαζόμενοι: 1.100 (ELPEN) / 1.350 (Όμιλος)

Εγκαταστάσεις παραγωγής: 26.000 τ.μ. (Πικέρμι & Κερατέα)

Μονάδες έρευνας: 5.200 τ.μ. (Πικέρμι, Κερατέα, Σπάτα)

Εξαγωγές: Σε 4 Ηπείρους, 50 χώρες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ