Ελληνικός Χρυσός -Ένα διαχρονικά πολύτιμο έργο, με ποικίλες δράσεις στήριξης της τοπικής κοινωνίας - iefimerida.gr

Ελληνικός Χρυσός -Ένα διαχρονικά πολύτιμο έργο, με ποικίλες δράσεις στήριξης της τοπικής κοινωνίας

Ελληνικός Χρυσός-Πανοραμική φωτογραφία
Ελληνικός Χρυσός -Πανοραμική άποψη των εγκαταστάσεών της
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χάρισε νέα πνοή στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, ασκεί από το 2004 μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο και την κοινωνία, υλοποιώντας επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν χρειάζεται συστάσεις… Και πλέον περνά ένα ιστορικό κατώφλι, ακόμη περισσότερων και πιο στοχευμένων δράσεων με την εφαρμογή του Νέου Επενδυτικού Σχεδίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελληνικός Χρυσός για την Κοινωνία, την Οικονομία και το Περιβάλλον

Μια έκφραση αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το όραμα και τη δραστήρια παρουσία της Ελληνικός Χρυσός. «Ο ορυκτός μας πλούτος, ανάπτυξη για όλους». Αυτή περικλείει και τη φιλοσοφία της εταιρείας για την προσφορά της, τόσο στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και την βελτίωση του περιβάλλοντος της Βορείου Ελλάδος-βορειοανατολικής Χαλκιδικής, όσο στην ανάπτυξη των οικονομικών δεικτών της περιοχής.

Η Ελληνικός Χρυσός και το αναπτυξιακό θάυμα της Χαλκιδικής.
Η Ελληνικός Χρυσός και το αναπτυξιακό θάυμα της Χαλκιδικής.

Η Ελληνικός Χρυσός επενδύει συστηματικά στον εκσυγχρονισμό της και λειτουργεί τα μεταλλεία υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, ενώ έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής, καθώς απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% αυτών να προέρχεται από τον Δήμο Αριστοτέλη. Η δραστηριότητά της έχει αποφέρει έως σήμερα έσοδα της τάξεως των €394 εκ. στο ελληνικό κράτος, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες από εγχώριες προμήθειες ανέρχονται στο €1 δις. Παράλληλα, η εταιρεία έχει επενδύσει περί τα €24 εκ. σε κοινωνικές δράσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ με δική της πρωτοβουλία έχουν ήδη απομακρυνθεί 3 εκ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων.

Ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020 αποκαλύπτει...

Περαιτέρω στοιχεία για τη συνολική δράση της Ελληνικός Χρυσός πολύ εύγλωττα αποτυπώνονται στον Απολογισμό Βιωσιμότητας, και μάλιστα με διοχέτευση πόρων και κλιμάκωση ωφέλιμων δράσεων σε πολλαπλά κανάλια. Χαρακτηριστικό είναι δε, πως η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο. Σύμφωνα με τον απολογισμό, η εταιρεία αποκατέστησε τον οδικό άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας (με κόστος άνω των 300.000 ευρώ) που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020. Επίσης, προχώρησε στην επάνδρωση των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, προχώρησε στην ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής, ενώ φρόντισε και για το σύστημα φίλτρανσης του νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη. Ακόμη, ανέλαβε την πραγματοποίηση για τέταρτη συνεχή χρονιά του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact. Πρόκειται για μία επένδυση 90.000 ευρώ, που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων από την Ελληνικός Χρυσός.
Ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων από την Ελληνικός Χρυσός.

Πολλές και διόλου ευκαταφρόνητες είναι και οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021, με ένα συνολικό ποσό της τάξεως του €1,3 εκ. να επενδύεται σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως ολοκληρώθηκε ένα ακόμη τμήμα του μεγαλύτερου ιστορικά προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα. Η Ελληνικός Χρυσός παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων, που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με επίπτωση στο περιβάλλον. Επίσης, προχώρησε στη δωρεά ενός απορριμματοφόρου οχήματος στο Δήμο Αριστοτέλη και κάλυψε μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ φρόντισε για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με τη δωρεά οχήματος, με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ. Τέλος, μέσα από τη συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης συνέβαλε στην ενίσχυση της εναέριας επιτήρησης των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, με συνολική στήριξη 30.000 ευρώ.

Κοινή συνισταμένη όλου αυτού του πλέγματος των πολύτιμων πρωτοβουλιών αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ένα σύνολο προτύπων καθοδηγείται η συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Σημείο συνάντησης: ο δρόμος προς το μέλλον!

Η Ελληνικός Χρυσός δεν διστάζει να γίνει οδηγός των εξελίξεων, καλώντας και άλλους δρώντες να προχωρήσουν σε κινήσεις εθνικής αναπτυξιακής σημασίας με παράλληλη εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, η εταιρεία δεσμεύεται στο εγγύς μέλλον να προχωρήσει σε $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και σε δημιουργία 3.000 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας. Υπολογίζεται να αποφέρει €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρο εισοδήματος, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα, ενώ κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, €70 εκ. θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου. Σημαντική θα είναι και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές, με τη χρήση της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Το περιβάλλον και η φροντίδα της γης της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός
Το περιβάλλον και η φροντίδα της γης της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός

Παράλληλα, μέσα από τους τρεις παρακάτω διαύλους ευαισθητοποίησης, η Ελληνικός Χρυσός αναλαμβάνει αποκλειστική δράση και για το Περιβάλλον:

Βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης: Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online και δημόσια προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον, τον θόρυβο, κ.α, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλη αποκατάσταση: Μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη κατάστασή της, μέσω ενός εκτενούς προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών του μεταλλείου και τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη.

Βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης:Πρόκειται για την Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης με σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η εξοικονόμηση νερού και η αύξηση της ασφάλειας.

Ο πλανήτης και τα αγαθά του είναι το σπίτι μας! Για την Ελληνικός Χρυσός αυτό αποτελεί κοινό τόπο. Έτσι, η βιωσιμότητα τίθεται στο επίκεντρο της νέας επενδυτικής της συμφωνίας και το όραμα για συμπερίληψη, συνέχιση της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και βελτίωση του οικοσυστήματος θα είναι πάντα ο φάρος όλων των δραστηριοτήτων της.

Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ελληνικός Χρυσός μπορείτε να διαβάσετε στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ