Τα νέα στοιχεία για την ύφεση και την ελληνική οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ κατά το γ' τρίμηνο παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% συγκριτικά με το β' τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 11,7%.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την έκπληξη, ωστόσο, έκαναν τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο. Βάσει των διορθωμένων στοιχείων, στο α’ τρίμηνο καταγράφηκαν θετικοί ρυθμοί 0,4% (αντί προβλεπόμενης πτώσης 0,5%), ενώ η βουτιά στο β’ τρίμηνο περιορίστηκε στο 14,2%, από την πρόβλεψη του 15,2%.
Η νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Οι επιδόσεις της οικονομίας ανά τομέα έχουν ως εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
- Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
- Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%. 2.
Οι ετήσεις μεταβολές:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019.
- Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ:
- Ολες οι ειδήσεις
- Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό -Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός -Αλλάζουν όλα σε δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, σύστημα πρόνοιας, αγορά εργασίας
- Παράταση του lockdown: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα μέχρι τις γιορτές -Τι θα ανοίξει στις 7 και 14 Δεκεμβρίου
- «Χαστούκι» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό φέρνει άμεσες κυρώσεις για τους S-400
- Απίστευτος Μαυραγάνης: «Το εμβόλιο θα αλλοιώσει το ανθρώπινο DNA» -«Αυτά που λέτε είναι αρλούμπες» του απάντησε ο Θ. Βασιλακόπουλος