Έλληνας CEO start-up μεταφέρει χρήματα στην Ελλάδα για να τα σώσει -«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα το έλεγα αυτό» - iefimerida.gr

Έλληνας CEO start-up μεταφέρει χρήματα στην Ελλάδα για να τα σώσει -«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα το έλεγα αυτό»

Νίκος Μωραϊτάκης
Νίκος Μωραϊτάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περιγράφοντας τον πανικό που επικράτησε στις start-up εταιρείες μετά την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Workable μετέφερε χρήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Μεταφέρω χρήματα στην Ελλάδα για να τα σώσω, δεν περίμενα ποτέ ότι θα το έλεγα αυτό», έγραψε στο Τwitter την περασμένη εβδομάδα ο CEO της Workable, ενώ με άρθρο του στην «Καθημερινή» αναλύει τους λόγους για τους οποίους έφτασε στην κατάρρευση η SVB και πώς το πλεονέκτημα αυτής της τράπεζας μετατράπηκε σε αχίλλειο πτέρνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φύγαμε από την Ελλάδα το 2015 λόγω capital controls, και τώρα φεύγουμε για να γλιτώσουμε από την SVB»

Ο κ. Μωραϊτάκης αναφέρει στην «Καθημερινή»: «Την Πέμπτη το πρωί, όπως και χιλιάδες άλλοι tech CEOs, πήρα μηνύματα από επενδυτές που ανησυχούσαν για τις καταθέσεις. Οι περισσότεροι είχαν δεκάδες εταιρείες, εκατοντάδες εκατομμύρια σε καταθέσεις, και όλοι γνωρίζουν όλους, και όλοι είναι online. Το στενό οικοσύστημα που έφτιαχνε για 40 χρόνια η SVB στράφηκε εναντίον της μέσα σε λίγες ώρες. Σε μία ημέρα έγιναν αναλήψεις 42 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ''bank run'' όλων των εποχών. Το δεύτερο της Workable, που αρχικά πήγε στη SVB για να γλιτώσει από τα capital controls του 2015 στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά τα χρήματα έφυγαν να γλιτώσουν από τη Silicon Valley Bank και να βρουν ασφάλεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

«Η SVB ήταν κυριολεκτικά η τράπεζα της Silicon Valley. Είχε τις μισές τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ για πελάτες, αλλά και τους περισσότερους επενδυτές venture capital. Αυτό ήταν και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Γνώριζε τις ανάγκες των εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας. Τα στελέχη της ήταν από τον χώρο της τεχνολογίας και του venture capital. Έχτιζε χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καλύτερους επενδυτές, συχνά συνεπένδυε στους πελάτες της με δάνεια venture debt», αναφέρει ο κ. Μωραϊτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί κατέρρευσε η SVB -Το πλεονέκτημα που έγινε αχίλλειος πτέρνα

«Το πλεονέκτημά της, αυτή η συμπόρευσή της με το οικοσύστημα της Silicon Valley, ήταν και η αχίλλειος πτέρνα της», σχολιάζει ο κ. Μωραϊτάκης. «Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της τεχνολογίας είχε θεαματική εισροή κεφαλαίων. Οι καταθέσεις της SVB τριπλασιάστηκαν το 2021. Επιπλέον, η τράπεζα έδωσε και δάνεια σε αυτές τις εταιρείες που μόλις σήκωσαν φρέσκο κεφάλαιο από την, αισιόδοξη τότε, αγορά. Και μετά άλλαξαν τα επιτόκια. Οι εταιρείες τεχνολογίας δυσκολεύονται να σηκώσουν νέα κεφάλαια, ενώ ξοδεύουν τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει» προσθέτει.

«Τα αποθεματικά μειώθηκαν και η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει δεκαετή ομόλογα για να αντεπεξέλθει. Η ειρωνεία είναι ότι η τράπεζα είχε τοποθετήσει σε δεκαετή ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου ένα αρκετά συντηρητικό προϊόν χαμηλού ρίσκου. Αν έπρεπε όμως να τα ρευστοποιήσει πρόωρα, άρα και να τα αποτιμήσει με σημερινές τιμές, έμενε με μια τρύπα μερικών δισ. στον ισολογισμό», τονίζει ο CEO της Warkable.

«Η μετοχή της SVB βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά το κλείσιμο -60% της Πέμπτης. Από την Παρασκευή τελεί υπό εκκαθαριστική επιτροπεία, και η αμερικανική κυβέρνηση εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις. Η εξάπλωση μάλλον έχει αποφευχθεί, η κατάρρευση της SVB όμως δείχνει ότι ο τομέας της τεχνολογίας θα πληρώνει τις οικονομικές υπερβολές της τελευταίας δεκαετίας για καιρό ακόμη», καταλήγει στο άρθρο του ο CEO της Workable Νίκος Μωραϊτάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ