Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ σε βάθος μέχρι και 30ετίας - iefimerida.gr

Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ σε βάθος μέχρι και 30ετίας

πινακας ομολογα
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισθητά χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις ΗΠΑ και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει πλέον η Ελλάδα, στον απόηχο της υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτές με γνώση της αγοράς επισήμαναν ότι οι εξελίξεις δείχνουν τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει πετύχει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στο αξιόχρεό τους και μπορούν κάλλιστα να ανακάμψουν το επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα σημερινά ταμπλό η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου ξεπέρασε το «φράγμα» του 5%, σύμφωνα με στοιχεία της Tullett Prebon, υποχωρώντας κατά περίπου μισή μονάδα τις τελευταίες 50 ημέρες.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2023, με τις αγορές να αντιδρούν στις επισημάνσεις της Moody’s για τα βαθιά δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και την επιπρόσθετη επιβάρυνση που θα προκύψει από τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για παράταση των φοροαπαλλαγών που νομοθέτησε κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Στον αντίποδα, ο ελληνικός 30ετής τίτλος έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στο 4,26%, που σημαίνει ότι πλέον το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της χώρας μας είναι περίπου 0,8 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, ενώ η διαφορά ήταν 0,3 μονάδες στις αρχές Απριλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη έχει σαφώς καλύτερους όρους δανεισμού συγκριτικά με την Ουάσιγκτον στα 10ετή ομόλογα.

Η απόδοση του συγκεκριμένου ελληνικού τίτλου μετρήθηκε από την ΤτΕ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο 3,45%, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό ομόλογο κινείται σε σαφώς χειρότερο επίπεδο, στο 4,45% σήμερα.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι ο οικονομικός σχεδιασμός γίνεται πάντα με γνώμονα τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα διαφυλάξει την αξιοπιστία που έχει ανακτήσει έναντι των αγορών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ